«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Η νέα τεχνολογία ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΗΣΙΩΝ της ΚΙΝΑΣ θα ανατρέψει την εξάπλωση αμερικανικών βάσεων στη θάλασσα της Ν.Κίνας.

   Το Yongshu, γνωστό και ως Fiery Cross, είναι ένα από τα τεχνητά νησιά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Κινέζοι επιστήμονες επινόησαν μια νέα μέθοδο για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της κατασκευής σε μαλακή κοραλλιογενή άμμο, ανεβάζοντας το διακύβευμα στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι αντίπαλοι διεκδικητές αγωνίζονται να δημιουργήσουν χαρακτηριστικά για να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα South China Morning Post (SCMP) ανέφερε ότι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ωκεανών της Κίνας ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εκσκαφής που ξεπερνά τους περιορισμούς της μαλακής κοραλλιογενής άμμου για την κατασκευή τεχνητών νησιών.

Η SCMP σημειώνει ότι τα τρία μεγαλύτερα τεχνητά νησιά της Κίνας, Meiji (Mischief Reef), Yongshu (Fiery Cross Reef) και Zhubi (Subi Reef) δημιουργούν μια τριγωνική αμυντική θέση έναντι των αμερικανικών βάσεων στις Φιλιππίνες.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Κίνα έχει μετατρέψει επτά υφάλους στα Spratlys σε τεχνητά νησιά χρησιμοποιώντας μια ξεχωριστή μέθοδο που περιλαμβάνει την εξαγωγή κοραλλιών από τον πυρήνα του υφάλου, την κονιορτοποίησή τους και τη συσσώρευσή τους για τη δημιουργία υπερυψωμένης τεχνητής γης που φιλοξενεί διάφορες εγκαταστάσεις.

Η SCMP αναφέρει ότι η κινεζική επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Chen Xuguang, πρότεινε την κατασκευή μεγάλων σηράγγων κάτω από κάθε νησί για να ενισχύσει τα ερείσματα της Κίνας στην περιοχή χωρίς να προκαλέσει τους γείτονές της.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας έχουν δώσει εντολή ότι οι κατασκευαστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να διαταράσσουν τις καθημερινές λειτουργίες ή τη σταθερότητα των υφιστάμενων επιφανειακών δομών λόγω του ευαίσθητου υποκείμενου στρώματος κοραλλιογενούς άμμου, αναφέρει το δημοσίευμα της SCMP.

Ο Τσεν και οι συνάδελφοί του έχουν αναπτύξει μια τεχνική μηχανικής που εγχέει έναν πολτό αναμεμειγμένο με λεπτά σωματίδια τσιμέντου στο έδαφος μέσω κατακόρυφων σωλήνων, γεμίζει τα κενά μεταξύ των κόκκων της κοραλλιογενούς άμμου και στερεοποιείται σε μια βραχώδη υπόγεια μάζα μόλις το τσιμέντο σταθεροποιηθεί.

Η SCMP σημειώνει ότι οι εργαστηριακές δοκιμές σε μικρότερη κλίμακα επιβεβαίωσαν ότι σήραγγες θα μπορούσαν να ανασκαφούν σε αυτό το τεχνητό υπόστρωμα χωρίς την εισροή εξωτερικού θαλασσινού νερού ή δευτερογενείς καταστροφές όπως η καθίζηση του εδάφους.

Η ανακατασκευή της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει δημιουργήσει ένα συνεχές πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες, ωθώντας και τα δύο έθνη να αναζητήσουν μια επαρκή μακροπρόθεσμη απάντηση.

                Δορυφορική εικόνα του υφάλου Fiery Cross στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Φωτογραφία: Planet Labs
 


Σε άρθρο του τον Ιανουάριο του 2018 για το Chicago Council on Global Affairs, ο Weston Konishi σημειώνει ότι η πρωταρχική στρατηγική των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες οικοπεδοποίησης της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων ελεύθερης ναυσιπλοΐας (FONOPS). Παρόλα αυτά, ο Konishi λέει ότι δεν είναι σαφές εάν αυτή η στρατηγική θα επηρεάσει πρακτικά τις δραστηριότητες οικοπεδοποίησης της Κίνας.

Περαιτέρω, σε άρθρο του Associated Press (AP) του Μαρτίου 2023, ο Jim Gomez αναφέρει ότι οι Φιλιππίνες έχουν ξεκινήσει μια στρατηγική δημοσιοποίησης των επιθετικών ενεργειών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στον τελευταίο γύρο κατηγοριών αυτόν τον μήνα, οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την Κίνα ότι καταστρέφει κοραλλιογενείς υφάλους στην αμφισβητούμενη αβαθή Σκάρμπορο, καταστρέφοντας τον βιοπορισμό των ψαράδων της πρώτης.

Ο Γκόμεζ λέει ότι η δημοσιοποίηση των επιθετικών ενεργειών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα από τις Φιλιππίνες αποσκοπεί στην αποκάλυψη των δραστηριοτήτων της τελευταίας στη "γκρίζα ζώνη" και στην πρόκληση κόστους φήμης, αναγκάζοντας την Κίνα να παραδεχθεί ή να πει ψέματα για τις ενέργειές της.

Όμως, όπως και με τις αμερικανικές FONOPS, η στρατηγική δημοσιότητας των Φιλιππίνων κατά της Κίνας μπορεί να έχει ελάχιστο πρακτικό αντίκτυπο στις προσπάθειες οικοπεδοποίησης της Κίνας.

Ο Ντέιβιντ Χατ, σε άρθρο της Deutsche Welle τον Απρίλιο του 2024, αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, έχουν αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο Hutt λέει ότι οι χώρες αυτές έχουν αδιαφανή θέση σχετικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Προσθέτει ότι είναι αμφίβολο αν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες να βοηθήσουν τις Φιλιππίνες ή να διαμορφώσουν την πορεία των γεγονότων σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση σε αυτή τη στρατηγική υδάτινη μάζα.

Ενώ οι Φιλιππίνες εκσυγχρονίζουν βιαστικά τον στρατό τους με περιορισμένο προϋπολογισμό και διαφοροποιούν τις αμυντικές τους συνεργασίες για να συμπεριλάβουν την Ιαπωνία και την Αυστραλία, η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην αμυντική στάση των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Παρά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που διαβεβαιώνουν τις Φιλιππίνες για μια "σιδερένια δέσμευση" και τις αναβαθμισμένες ναυτικές ασκήσεις και επιδείξεις ισχύος στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των τελευταίων, ο υπολογισμός των ΗΠΑ για τις Φιλιππίνες μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκός για τις τελευταίες.

Ένας δείκτης είναι η ανισότητα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς βασικούς συμμάχους και εταίρους. Τον Απρίλιο του 2024, ο πρώην γερουσιαστής των Φιλιππίνων Panfilo Lacson επεσήμανε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της αμερικανικής βοήθειας προς τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν.


πηγές:

asiatimes.com

scmp.com 


diodotos-k-t.blogspot.com




1 σχόλιο:

  1. Αφρική - - ΗΠΑ ---όπου τους λένε να εγκαταλείψουν τη χώρα , ξαφνικά φτάνει το ISIS ---NIGER , Mozambique ETC XA XA XA XA

    https://www.aljazeera.com/news/2024/5/10/mozambiques-president-says-northern-town-under-attack-by-armed-groups

    ΑπάντησηΔιαγραφή