«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Το Παράθυρο Overton και πώς σε ένα νέο “άνοιγμα” μπορεί η παιδοφιλία και ο κανιβαλισμός να γίνουν ιδέες αποδεκτές.


γράφει η Γιάννα Μυράτ


Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, ουδείς θα μπορούσε να διανοηθεί ότι στη χώρα μας θα ψηφιζόταν νόμος που θα επέτρεπε να παντρεύονται ομόφυλα ζευγάρια. Τριάντα χρόνια μετά, ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε τον νόμο στη Βουλή προς ψήφιση κι αυτός εγκρίθηκε.

Αυτό σημαίνει ότι το Παράθυρο Overton “άνοιξε” περισσότερο, ή ακόμα μετακινήθηκε, προκειμένου να συμπεριλάβουν πολιτικοί και νομοθέτες μια ιδέα που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν μη κοινωνικά αποδεκτή.


Τι είναι ακριβώς το Παράθυρο Overton; Το παράθυρο του Overton είναι το εύρος των πολιτικών που γίνονται αποδεκτές από τον κύριο πληθυσμό σε μια δεδομένη στιγμή. Ο όρος πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό αναλυτή πολιτικής Joseph Overton, του οποίου η θεωρία έλεγε ότι μια πολιτική πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο, μόνο αν βρίσκεται εντός πλαισίου του παράθυρου, και όχι εκτός αυτού.

Σύμφωνα με τον Overton, το παράθυρο πλαισιώνει το φάσμα των προτάσεων ενός πολιτικού, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την δική του υπόσταση, για να κερδίσει ή να διατηρήσει τα δημόσια αξιώματα του ανάλογα με το κλίμα της κοινής γνώμης της εκάστοτε εποχής.

Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός. Όμως… κότα-αυγό ή αυγό-κότα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται, το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη στην εκάστοτε εποχή; Όντως οι πολιτικοί προτείνουν ιδέες βάσει του ήδη διαμορφωμένου κλίματος, ή μήπως κάθε φορά ανοίγουν όλο και λίγο περισσότερο το παράθυρο Overton, τόσο όσο να μην υποστούν πολιτική βλάβη, για να περάσουν τις απόψεις τους, ή εκείνες που τους υπαγορεύουν τα κέντρα παγκόσμιας διακυβέρνησης;


Ας δούμε μερικά παραδείγματα: Πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, θα ήταν αδιανόητο για τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ κι όλου του κόσμου να μας “τραγουδήσουν”, «Κάμερες, κάμερες παντού, και τα μυαλά στις κάμερες, του ανύποπτου κοινού…» Τώρα το τραγουδούν, και μάλιστα δυνατά και φάλτσα, κι εμπίπτει στον άλλο κανόνα κοινωνικής μηχανικής, “Μην αφήνεις ποτέ μια καλή κρίση να πάει χαμένη”.

Άλλο παράδειγμα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών που “έφαγε” τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με κάτι ΟΧΙ που έγιναν ΝΑΙ, κι ο κόσμος ποτέ δεν συγχώρεσε τέτοια ανοίγματα του παράθυρου Overton. Τώρα το επόμενο άνοιγμα με την επιλογή Κασσελάκη, τα παίζει όλα για όλα, το δε timing να περάσει αυτή την χρονική περίοδο το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομόφυλων το αφήνω απλά στην κρίση του αναγνώστη, και… στον “συνωμοσιολογικό” δείκτη του καθενός.

 

Πάμε τώρα στο δια ταύτα: Τα τελευταία “ταμπού” που απομένουν στην παγκόσμια κοινωνία, είναι η παιδοφιλία/παιδεραστία και ο κανιβαλισμός.

Αν επισκεφθείτε την βικιπαιδεία θα διαβάσετε: Ως παιδοφιλία αναφέρεται μία μορφή ψυχικής ασθένειας. Τελεία. Κάποτε το “παράθυρο Overton” την θεωρούσε έγκλημα. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ψυχική ασθένεια, την κατατάσσουν στη λίστα των παραφιλικών διαταραχών, την ξεχωρίζουν από την παιδεραστία στην οποία βάζουν ηλικιακά όρια και “απαιτούμενη συναίνεση” – η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Κι αν το παράθυρο Overton ακόμα όλα αυτά τα διατηρεί εκτός πλαισίου, βλέπουμε ολοένα να τρίζουν τα μάνταλα του παράθυρου προς τα έξω. Βλέπουμε μεγαλύτερες ποινές σε κακοποιητές ζώων, παρά παιδιών. Βλέπουμε μια παιδόφιλη και παιδεράστρια γυναίκα να γίνεται η Πρώτη Κυρία στη Γαλλία. Βλέπουμε να “αυτοκτονεί” ο καταδικασμένος Έπσταϊν κάτω από περίεργες συνθήκες πριν αποκαλύψει ηχηρά ονόματα. Βλέπουμε η Μαίρη Πόππινς και το Όσα Παίρνει ο Άνεμος να χαρακτηρίζονται ως μη “πολιτικά ορθά” βιβλία και ταινίες, αλλά όχι η Λολίτα που ακόμα θεωρείται “αριστούργημα”. Βλέπουμε να καταχειροκροτείται η ταινία Poor Things, παρότι η ηρωίδα ντύνεται και συμπεριφέρεται ως παιδούλα.

Βλέπουμε επίσης ένα debate παιδεραστών -κυρίως στο εξωτερικό- που ισχυρίζονται ότι… “έτσι γεννηθήκαμε, και τι να κάνουμε τώρα;” να υποστηρίζεται από νομοθέτες και επιστήμονες.

Και βλέπουμε έναν Μπιλ Γκέιτς, που τον χώρισε η γυναίκα του όταν έμαθε για την σχέση του με τον παιδόφιλο και διακινητή ανηλίκων Έπσταϊν να συνεχίζει να εμφανίζεται στα διεθνή ΜΜΕ και να μας λέει πώς θα μας σώσει από τις πανδημίες, την πείνα και την κλιματική αλλαγή. Όλα καλά στον πλανήτη Γη και το παράθυρο του Overton.

Όσο για τον κανιβαλισμό, για ψάξτε το λίγο. Δεν υπάρχει παγκόσμιος νόμος που να τον απαγορεύει. Δεν υπάρχει επίσημη κατακραυγή από τον ΟΗΕ. Τι απαγορεύεται; Ο φόνος προκειμένου να ακολουθήσει κανιβαλισμός και η προσβολή μνήμης νεκρού. Κατά τα άλλα, παίζουν ρόλο οι συνθήκες που έγινε η πράξη, γι’ αυτό και οι επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος στις 13 Οκτωβρίου 1972, που έφαγαν του συνεπιβάτες και φίλους τους, όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν ποτέ, αλλά πρόσφατα έγιναν και ταινία στο Netflix, «Society of the Snow».

Στην ταινία παρουσιάζονται οι ίδιοι, με προσωπικές μαρτυρίες που μας “εξηγούν” όχι μόνο πως πάρθηκε η απόφαση, αλλά και ποιος θα ήταν ο πρώτος που θα φαγωθεί: Ο πιλότος γιατί δεν χειρίστηκε σωστά το αεροπλάνο. Συνειδητά, κι εκδικητικά θα έλεγε κανείς, όπως ο Χάνιμπαλ έφαγε τον φλαουτίστα επειδή του ξέφυγαν κάποιες νότες.

Και ποιοί είμαστε εμείς που θα τους κρίνουμε, από τη στιγμή που δεν είμαστε στα παπούτσια τους; Εμείς, όχι. Οι πεινασμένοι της Γάζας, μπορούν να τους κρίνουν, που δεν τρώγονται μεταξύ τους, και οι πεινασμένοι της Αφρικής που δεν είναι κανίβαλοι, όπως ελάχιστες φυλές και στο παρελθόν.

Θα σας συμβούλευα, λοιπόν, να πάτε και πάλι μια βόλτα στο αγγλόφωνο Wikipedia ‘Human cannibalism’, αλλά… να πάρετε πρώτα υπογλώσσιο.Ξεχωρίζει τον κανιβαλισμό σε διαφορετικές μορφές, ο ένας και πάλι είναι “ψυχική διαταραχή”, αλλά άλλος θεωρείται “επιβίωση”. Τον ορίζει μάλιστα ως “ανθρώπινο” χωριστά από το λήμμα για τον κανιβαλισμό των άλλων ζώων, στο οποίο μάλιστα τονίζονται και τα “περιβαλλοντικά οφέλη”. Θέμα χρόνου είναι αυτά τα οφέλη να μεταπηδήσουν και στο λήμμα του ανθρώπινου κανιβαλισμού, ειδικά όταν μας έχουν πρήξει με το θέμα κατανάλωσης κρέατος και πόσο βλαβερές είναι οι αγελάδες για τον πλανήτη.

Το Παράθυρο Overton, ανοίγει και κλείνει, πάει δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με τις εκάστοτε επιθυμίες της παγκόσμιας ελίτ. ΜΜΕ, βιομηχανία θεάματος, εκπαίδευση, ελεγχόμενες οργανώσεις και “εξέχουσες προσωπικότητες”, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της γνώμης του κοινού, που ολοένα βρίσκεται εκτεθειμένο στον παγωμένο αέρα που μπάζει το παράθυρο, και καλείται να το κλείσει αποφασιστικά στα μούτρα εκείνων που θέλουν να ορίζουν το άνοιγμα, και να θέσει το δικό του πλαίσιο.

Θέμα αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού, αλλά κι επιβίωσης πλέον…

 

πηγή 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

14 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ..
    https://www.newsbreak.gr/parapolitika/603215/salos-me-tin-anartisi-tis-ntoras-peri-parasitikis-elladas-milate-eseis-gia-parasita/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παράσιτα της κυνοβουλης.
    Μιλάνε για παράσιτα!!!

    Τα παράσιτα, και τα ζιζάνια.. θέλουν Ραουνταπ!!!!

    🐛🐍🐛🐍🐛🐍🐛🐍🐛🐍

    ☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️

    🇬🇷.......ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ.......🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η τεχνικη ''οβερτον '' δινει μια ευκαιρια σε απολυταρχικα καθεστωτα να κανουν φυσιολογικη την αντιδραση (αναισθητοποιηση )της κοινωνιας σε ΑΚΡΑΙΑ φαινομενα , τα οποια η ιδια η κοινωνια αρνειται την υπαρξη η' ακομη και την διαχειριση των .Ξεκινησε με την συνειδησιακη εκπαιδευση μεσα απο τις ταινιες , ακι προχωρησε με την απλουστευση μεθοδων να βγαζουν ορους οπως το ΜΚ ultra , pizza gate , paperclip , unicorn , stargate , νυφες παιδια , κομμα παιδοφιλων ολλανδια κλπ κλπ σε κοινη θεα μεσω του διαδικτυου σε ολο και μεγαλυτερο αριθμο ατομων που εχουν στομαχι για καποιεσ πληροφοριες αυτου του ειδους . Η εκμεταλευση βρεφων παιδιων αλλ ακι ενηλικων με τον χειροτερο τροπο , η εκδουλευση αλλα κα η δουλεια δεν σταματησε ποτε και δεν ηταν αρχικα προσον των μαυρων μιας και τα πρωτα δουλεπμπορικα αγοραπουλουσαν ιρλανδους ...(βιομηχναικη περιοδος 1650 -https://amarysia.gr/kosmos-news/%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CE%B9)

    Ας μην πλατιασω αλλο σχετικα με αυτες τις πληροφοριες ..Αλλωστε εχουμε παρει πρεφα οτι ολοι αποδεχτηκαν την ταχα μου γενοκτονια των εβραιων (ηταν η μονη που εμπορικοποιηθηκε ) ενω αλλες με πολλαπλασιους νεκρους δεν αναφερονται καν .

    ΤΟ παραθυρου οβερτον σαν κοινωνικη τεχνικη αναισθητοποιησηςτων κοινωνικων αντανακλαστικων δεν θα μπορουσε να συμβαινει παρα μονο πλαι πλαι μαζι με μια αλλη τεχνικη που ονομαζεται '' ποδι στην πορτα ''( foot in the door -FITD) https://en.wikipedia.org/wiki/Foot-in-the-door_technique.
    Ετσι για πολλους απο εμας μπορουμε να αναγνωρισουμε αυτεσ τισ δυο τεχνικες σε :
    1_τοσα απαγορευτικα (πινακιδες απαγορευτικες παντου )(οχι τυχαια και τα βασικα χρωματα )
    2_στη ποσοτητα απιστευτης βιας στην τηλεοραση και στα δελτια αποχαυνωσης και ψεματος με σκοπο την συνεχη επαναληψη των ιδιων φοβων ειτε προκειται για τον καιρο (που δεν πεφτουν ποτε μεσα οι αχρστοι )ειτε για καταστροφες που συμβαινουν τριγυρω .Μπορειτε να φαβταστειτε τα δελτια να ελεγαν μΟΝΟ θετικα νεα ??Εχετε σκεφτει γιατι δεν λενε ?
    3_στην αποβλακωση των social media (σεξουαλικοποιηση παιδων , αλλα και αποδεσμευση του σκληρου πορνο απο πολυ μικρες ηλικιες .)(την προσωπικη συγκριση του εαυτου με ολα αυτα τα ψευτικα influenxers ατομα και σαφως την καταδικη της αυτο αγαπης και αυτο εκτιμησης για τα παιδια και τους εφηβους )
    4_στην απελευθερωση ηθων και ανηθικων με οτι συνεπεια βιωνουμε ηδη
    5_στην εξαλειψη καθε αξιοκρατιας μεσα στην κοινωνια (κατ εμε ειναι η κυρια αιτια της πτωσης μιας κοινωνιας )
    6_στην αποδοση τρομολαγνειας και ενος αισθηματος αναξιοπρεπειας αλλα και σαπιλας (ενα μικρο παραδειγμα ειναι τα μεγαφωνα στους ηλ.σταθμους και το μετρο .Φανταστειτε να ελεγαν ΜΟΝΟ θετικα αντι για ΜΟΝΟ τα αρνητικα που λενε και τις απαγορευσεις , που επαναλμβανουν λες και εισαι σε στρατοπεδο συγκεντρωσης (μην γελιεστε σας λεω με ειλκρινεια οτι ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ).

    θα μπορουσα να γραψω και αλλα με αφορμη το ωραιο αρθρο αλλα δεν θελωνα κουραζω με αυτα τα βαρετα . ΕΙναι πλεον μια πραγματικοτητα και πολλοι γνωρισουν οτι αυτες οι τεχνικες (οχι μονο οι προανεφερομενες)χρησιμοποιηθηκαν εδω και ποοοοοολλα χρονια με διαφορους τροπους για τον ελεγχο της μαζας .Απλα με το διαδικτυο μπορουμε πλεον να βρισκουμε και αλλα κομματια παζλ τα οποια αποδεικνυουν οτι χειραγωγουμαστε , αυτο σημαινει οτι υπρχουν θυτες / χειραγωγοι , παρασκηνιο κλπ Δυστυχως θελει στομαχι η ερευνα μερικων θεματων .
    ευχαριστω κωσταρα για την δυνατοτητα να γραφουμε το μακρυ και το κοντο μας .

    καλησυνεχεια



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε μακρύ ούτε κοντό,
      αλλά απαραίτητο και χρήσιμο και αφυπνιστικό.
      Πάντα σημαντικές οι παρεμβάσεις σου φίλε μου Pananas!
      Σε ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
    2. Βρε Κωστή! Τι "Παράθυρο Όβερτον" και mal-a-κίες;
      Στο χωριό μου το λέμε "με σάλιο και υπομονή"...
      Οι νεολογισμοί μάς αποσπούν την προσοχή.

      Βάλτε firewall στο pc σας, αλλά πρωτίστως στο μυαλό!

      Διαγραφή







  4. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, σκέφθηκα ότι ήταν μια θαυμαστή συγχρνικότητα για εμένα, μιας και ετοιμαζόμουν να γράψω στα σχόλια και να μοιραστώ με τον φίλο και αδερφό μου, Κώστα, και όλους τους φίλους αυτής της ζεστής και παρηγορητικής διαδικτυακής γωνιάς, για την τωρινή μου δύσκολη και επίπονη εμπειρία, που τελικά σχετίζεται με το παράθυρο overton αυτού του άρθρου.
    Ανήμερα της εορτής Κωνσταντίνου και Ελένης, πέθανε η μητέρα μου, που έπασχε έξι χρόνια από αλτσχάιμερ. Βρισκόμουν στην Κω για να αναπνεύσω για λίγο, ύστερα από μεγάλες ταλαιπωρίες και η λυπηρή είδηση με βρήκα μακριά. Όμως ήμουν κάπως ήσυχη πως υπήρχε η αδελφή μου, που θα φρόντιζε για τα αναγκαία μέχρι να έρθω. Αλλά,πριν περάσουν λίγες ώρες από την αποδημία της μητέρας μου και ενώ ήμουν καθ’ οδόν, πληροφορήθηκα τηλεφωνικά από την άλλη αδελφή μου, που ζει στο εξωτερικό, πως είχαν συνεννοηθεί και οι δύο και είχαν αποφασίσει να την κάψουν και μάλιστα χωρίς να γίνει η εξόδιος ακολουθία στην εκκλησία της περιοχής μας, αλλά να γίνει η καύση κατ’ ευθείαν στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας και σ’ όποιον αρέσει. Μάλιστα, η αδελφή μου είπε ψέματα πως η ίδια η μαμά το επιθυμούσε, ενώ όσο ήτα καλά στο μυαλό της δήλωνε ρητά και ξεκάθαρε πως θα ήθελε να την θάψουμε, όταν πεθάνει, στο αγαπημένο της χωριό, στους τάφους των γονιών και των προγόνων της. Όμως, η τραγική ειρωνεία ήταν ότι οι αδελφές μου ισχυρίζονταν μετά μανίας πως η καημένη η μαμά επιθυμούσε να σκορπιστεί η στάχτη της στη θάλασσα, όπως συνέβη με την Κάλας …στη θάλασσα που η ίδια απεχθανόταν και φοβόταν και δεν ήθελε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να βουτήξει ούτε τη φτέρνα της….Έτσι, μου απαγόρευσαν με το «έτσι θέλω» και δεν με άφησαν ούτε να θάψω τη στάχτη της στους τάφους των γονιών της…..Ούτε μνημόσυνα, ούτε τίποτα…..Η ψυχή μου μαύρισε, αλλά δεν ήθελα να ταράξω το ταξίδι της με καυγάδες πάνω από το σώμα της……

    Η «κηδεία» έγινε τελικά στο αποτεφρωτήριο. Μας οδήγησαν σε μια παγωμένη αίθουσα, με ένα πιάνο στη γωνία, όπου ο πιανίστας έπαιζε ένα πένθιμο κομμάτι κλασικής μουσικής, ενώ το φέρετρο ήταν στο κέντρο, φωτισμένο από την οροφή με ένα θεατρικό προβολέα, με πολύ σκληρό φωτισμό. Ένας παπάς πίσω από το φέρετρο και στο πλάι ξύλινοι γυαλιστεροί πάγκοι, όπως βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες με προτεσταντικές τελετές..Σταυρός πουθενά…..Στην άκρη, κάποιες τουλίπες, που φαίνονταν σαν ψεύτικες, σαν πλαστικές.. Ο παπάς, κοιτάζοντάς μας αδιάφορα, διάβασε κάποιες ευχές για τους αποθανόντες και αυτό ήταν όλο. Στο ρεστοράν δίπλα, ήρθαν και μας πήραν παραγγελίες για φρέντο, καπουτσίνο και φραπέ, ενώ μας είπαν ότι υπάρχει και κουζίνα όπου μπορούμε να παραγγείλουμε από μπριζόλες μέχρι πίτσες και μακαρονάδες… Πολιτισμένα πράγματα, είπαν οι αδελφές μου, όχι λαϊκούρα, μιζέρια και βλαχιά, με κλάματα και μοιρολόγια, «ευτυχώς που δεν ήρθαν οι συγγενείς από το χωριό, οι κουτσομπόληδες γείτονες και οι κουμπάροι».. αισθάνονταν ικανοποιημένες οι «προχώ» αδελφές μου…Αυτές είναι «άτομα», βλέπεις…..Γύρω ήταν και άλλες οικογένειες και το όλο σκηνικό θύμιζε νωχελικό κυριακάτικο άραγμα σε γκλαμουράτη καφετέρια.


    (Συνεχίζεται)










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τώρα, στην ουσία του θέματος: Το παράθυρο overton είχε αρχίσει να μισο-ανοίγει με τις all inclusive τελετές γάμων στην Ελλάδα στα διάφορα κτήματα, ακολούθησαν τα βαφτίσια, ώσπου στους νεοελληνέζους φαινόταν αδιανόητο να τα κάνουν όλα αυτά παραδοσιακά. Απαραίτητη αμφίεση, βέβαια, με must επίσκεψη στη νυχού και στο κωμοτήριο για extension μαλί, φρύδια και βλεφαρίδες…σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητο και το φούσκωμα στα χείλη με υαλουρονικό.. Ε, δε γίνεται βρε παιδί μου κι αν δεν υπήρχαν λεφτά, ας ήταν καλά τα καταναλωτικά δάνεια……Ήρθαν τα μνημόνια, αλλά το περίφημο παράθυρο δεν έλεγε να κλείσει, αλλά άνοιγε όλο και περισσότερο…..Σιγά μην έμεναν έξω και οι κηδείες…..Στην αρχή οι πιο προχώ πήγαιναν στη Βουλγαρία, αλλά όταν άνοιξε η Ριτσώνα το πράγμα ήρθε κι έδεσε και το παράθυρο άνοιξε διάπλατα για να μπει το φως «νέον» από θεατρικό προβολέα και μάλιστα «κανόνι», έτσι για να φωτίζεται καλά ο μακαρίτης, ως προϊόν διαφήμισης…. Επί τέλους, γίναμε ευροπέοι και με τη βούλα…Χεστήκαμε για έθιμα χιλιετιών, χεστήκαμε για το δέος και τον απόλυτο σεβασμό μπροστά στο Μυστήριο του θανάτου, χεστήκαμε για ετούτη τη ματωμένη και ένδοξη γη, χεστήκαμε για τις παραδόσεις, που μας κράτησαν ζωντανούς αληθινούς Ανθρώπους για χιλιετίες… Ποιος Σοφοκλής, ποια Αντιγόνη, ποια η έγνοια για τους άγραφους ιερούς Νόμους….Είμαστε «άτομα» ρε και βλέπουμε τους ανοιχτούς ορίζοντες μιας κόλασης φωτισμένης με «νέον», όπου στο βάθος ουρλιάζουν χορεύοντας έξαλα τα εβδομηντατόσα φύλα, με τις βέβηλες τελετές τους στα διεθνή ιερόσυλα πανηγύρια …..Έχουμε διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο…είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας…Η Ελλάδα να πεθάνει να ζήσουμε εμείς…..

    ( Υγ) Κώστα μου, καλέ μου Φίλε και Αδελφέ, σε Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για την Ψυχική και προ πάντων, Πνευματική έμπρακτη συμπαράσταση.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο ένα θα πω Αναστασία μου:

      Όσο αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, όπως η Αντιγόνη του Σοφοκλή, και παράλληλα κάποιες ταπεινές μοναχές σε ένα απόμερο προευλογημένο από το Θεό μοναστήρι ενός αξιόμαχου νησιού (ξέρεις σε ποιο αναφέρομαι) θα μνημονεύουν για 40 ημέρες την μητέρα σου...
      ..τότε η Παναγία θα οδηγήσει την ψυχή της γλυκιάς μητερούλας σου στον σωστό δρόμο προς το προαύλιο του Παραδείσου.
      Στα αυτιά του Θεού..ένα παράθυρο "Όβερτον" κι οτιδήποτε σχετικό, είναι απλά ένα ακόμα ανέκδοτο.

      Συλλυπητήρια και Την ευλογία της γλυκύτατης μητρός σου να έχεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

      Διαγραφή
    2. Αναστασία
      Τά θερμά μου συλλυπητήρια

      Διαγραφή
    3. Συλληπητήρια για τη μετάβαση του πιο ιερού σου προσώπου επί Γης, της μητέρας σου. Να μην λυπάσαι όμως που την αποχωρίστηκες γιατί την κουβαλάς μέσα σου, για πάντα. Και δεν είναι μόνο το DNA της. Είναι και όλη η αγάπη της για να σε μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας όλη της την ενέργεια και η ενέργεια δεν χάνεται. Μόνο αλλάζει μορφή.

      Κρίμα που η ενέργεια της δεν έπιασε τόπο στις αδερφές σου. Μην τους κρατάς κακία. Κράτησαν τόση αγάπη/ενέργεια όσο μπορούσαν να αντέξουν.

      Διαγραφή
    4. Αναστασία, συλλυπητήρια.

      μνκ

      Διαγραφή
    5. Διός Κούρος27 Μαΐου, 2024 10:05

      Αναστασία μας, συλληπητήρια.

      Το ιερότερο πρόσωπο επι της γης είναι η μητέρα. Όσο ζει, όσο χρονών και να είμαστε, έχουμε δίπλα μας τη σιγουριά, τη θαλπωρή και την ΑΓΑΠΗ. Την ΑΓΑΠΗ χωρίς ανταλλάγματα. Την ΑΓΑΠΗ που όσο και να την πικραίνουμε, εκείνη μας συγχωρεί και μας δικαιολογεί.

      Όμως, Αγαπητή μας Αναστασία, ΜΗΝ λυπάσαι. Η Μητέρα σου ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στην οικογένειά της. Επέστρεψε στα αγαπημένα της μέρη και άφησε πίσω της το σχολείο της Γαίας. Αυτός είναι ένας λόγος ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ για εμάς που βρισκόμαστε ακόμα εδώ "κάτω".

      Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία της εδώ, της έδωσε τα προσδοκόμενα για να συνεχίσει το ταξίδι της προς την τελειότητα. Να είσαι σίγουρη ότι θα σε περιμένει και όταν ξανασυναντηθείτε θα διαπιστώσεις ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, το αίσθημα θα έπρεπε να είναι ΕΥΓΝΩΝΟΣΥΝΗΣ και όχι λύπης, διότι εκείνη βρίσκεται πλέον σε έναν "τόπο" καλύτερο.

      Ευχαρίστησέ την λοιπόν, για τις αναμνήσεις και την ΑΓΑΠΗ που σου χάρισε, κοίτα ψηλά και πες της "ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΜΑΜΑ".

      Έρρωσο

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για τα συλλυπητήρια και για τα υπέροχα λόγια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή