«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Λαϊκισμός και ακροδεξιά

της Ελένης Παπαδοπούλου, Δημοτ.Συμβούλου Αθηνών 

"Είναι αριστερό, προοδευτικό και πολύ καλό για το μέλλον της Ευρώπης να κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός ανά πάσα στιγμή να σφαγιαστεί;"

 

31-5-2024

Πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και αυτό που ανησυχεί τις «προοδευτικές» δυνάμεις είναι η άνοδος του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Ας ξεκινήσουμε από τον λαϊκισμό. Αποτελεί ανέκδοτο κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα λεφτόδεντρα να κατηγορούν αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις για λαϊκισμό. Υπήρξαν οι θεμελιωτές, οι εκφραστές και οι υπέρμαχοι του όρου αυτού. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι το «Τσοβόλα δώστα όλα», το «λεφτά υπάρχουν», «η 13η σύνταξη» και τα «go back Mrs Merkel»; Αναρίθμητα τα παραδείγματα. 

Αποτελεί επίσης ανέκδοτο κόμματα των οποίων οι πολιτικές οδήγησαν σε τρομοκρατικές ισλαμικές επιθέσεις, όπως στο Μπατακλάν και στα καθημερινά μαχαιρώματα «απίστων» στην Ευρώπη, να κατηγορούν όσους αντιτίθενται στην ισλαμοποίησή της ως ακροδεξιούς. Είναι αριστερό, προοδευτικό και πολύ καλό για το μέλλον της Ευρώπης να κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός ανά πάσα στιγμή να σφαγιαστεί; Σε ποιον είναι αλληλέγγυοι με αυτές τις ιδέες οι «προοδευτικοί»; Σε όσους κατάντησαν πλήθος ευημερών ευρωπαϊκών χωρών τσαντίρια, άνδρα ανομίας και τόπους χωρίς ταυτότητα, όπου φοβάσαι να περπατήσεις μη σε βρει κανένα μαχαίρι στον δρόμο σου; 

Η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός. Οι δύο μπαμπούλες που θα «κατασπαράξουν» την Ευρώπη. Ενώ άμα θριαμβεύσουν οι αντίθετες πολιτικές, αυτές οι ισλαμοαγαπούλικες, οι πολιτικές «ενδιαφέρομαι για το κλίμα, κάψτε βουνά και βάλτε ανεμογεννήτριες», οι πολιτικές της φέτας των 13 ευρώ και του τενεκέ του λαδιού στα 120 και βάλε, η Ευρώπη θα προκόψει. Οπως προκόβει τις τελευταίες δεκαετίες, όπου το δημογραφικό, οι φόροι, οι ευρωπαϊκές οδηγίες που υπαγορεύουν συμφέροντα τη διαλύουν μέρα με τη μέρα. 

Για την Ελλάδα βέβαια τίθεται και ένα μεγαλύτερο υπαρξιακό ζήτημα. Απέναντι έχουμε την Τουρκία. Τις βλέψεις της μόνο φιλικές δεν τις λες. Παρ’ όλα αυτά όποιος τονίζει τον κίνδυνο, όποιος μιλά για την κατοχή της μισής Κύπρου, όποιος δεν θέλει το Ισλάμ στις γειτονιές του είναι και ακροδεξιός και λαϊκιστής. Πρέπει να κάνουμε τεμενάδες στους απέναντι, όπως καλή ώρα ο υπουργός Εξωτερικών που κόντεψε να ακουμπήσει η μύτη του το πάτωμα στο πέρασμα του Ερντογάν. Αυτός είναι κεντρώος, πολιτικός επιπέδου και φιλελεύθερος. Οσο πιο μεγάλη η επίκυψη τόσο πιο προοδευτικός και φιλελεύθερος είναι ο πολιτικός. Οποιος υποδεικνύει τους κινδύνους, σηκώνει ανάστημα και επιθυμεί την Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη, λαϊκίζει και είναι ακροδεξιός, φασίστας. Η λογική του παραλόγου. 

 

Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

 

newsbreak

 

Διαβάστε επίσης: Ελένη Παπαδοπούλου, Δημοτική σύμβουλος: «Δεν σου δώσαμε άδεια για το Gay Pride» – Χ.Δούκας: «Την έδωσα εγώ γιατί το στηρίζω» (βίντεο) 


diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου