«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη (VTU Foreignpolicy)

 "Έχουν τη νοοτροπία ενός αφέντη που κάθεται κάπου εκεί έξω στο εξωτερικό και πιστεύει ότι είναι απολύτως ασφαλής και σίγουρος, πιστεύοντας ότι όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και... οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και να πεθάνουν γι' αυτούς".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, ένας πιθανός Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στα πεδία μάχης της Ευρώπης.

Ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λαβρόφ κλήθηκε να απαντήσει σε πρόσφατη αναφορά του Guardian σχετικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θέλει να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς που "απειλούν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη" για να αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Όπως εξήγησε η βρετανική εφημερίδα: "Οι πύραυλοι Storm Shadow αναπτύχθηκαν κυρίως από μια αγγλογαλλική συνεργασία και κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA, η οποία έχει επίσης έναν ιταλικό εταίρο. Αλλά επειδή ορισμένα από τα εξαρτήματά του προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος πρέπει επίσης να συμφωνήσει στη χρήση του εντός της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να το πράξει, φοβούμενος την κλιμάκωση της σύγκρουσης".

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι "πρόκειται για εκβιασμό, μια προσπάθεια να προσποιηθεί ότι η Δύση επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε υπερβολική κλιμάκωση. Στην πραγματικότητα, είναι γεμάτοι από σκανδαλιές. Η αποφυγή της κλιμάκωσης δεν είναι αυτό που επιδιώκει η Δύση. Για να το θέσω σε απλή γλώσσα, απλώς επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν καυγά".

Ο μακροχρόνιος Ρώσος υπουργός επεσήμανε επίσης διάφορα σχόλια του Τζον Κίρμπι, του συμβούλου επικοινωνίας για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που είπε την Παρασκευή: "Παρακολουθούμε τους κινδύνους κλιμάκωσης από την αρχή αυτής της σύγκρουσης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα ανησυχούμε πάντα για το ενδεχόμενο η επιθετικότητα στην Ουκρανία να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι "για τους Αμερικανούς, οποιαδήποτε συζήτηση για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήγει σε κάτι που θα επηρέαζε μόνο την Ευρώπη, και ο Θεός φυλάξει αν συμβεί ποτέ. Αυτό είναι αρκετά χαρακτηριστικό, καθώς η ιδέα αυτή αντανακλά τη νοοτροπία των Αμερικανών σχεδιαστών και ειδικών γεωστρατηγικής, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν απλά να καθίσουν έξω από το όλο θέμα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε αυτή την περίπτωση ότι έχουμε το δικό μας δόγμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που διέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Μια προσπάθεια για την επικαιροποίησή του βρίσκεται σε εξέλιξη".

"Επιπλέον, οι Αμερικανοί αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τις διατάξεις που θέτει. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται από τα φροϋδικά ολισθήματα που κάνουν όταν λένε ότι το να έχουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν κακό πράγμα, επειδή δεν θέλουν να υποφέρει η Ευρώπη", συνέχισε. "Σε αυτό καταλήγει αυτή η αμερικανική νοοτροπία. Έχουν τη νοοτροπία ενός αφέντη που κάθεται κάπου εκεί έξω στο εξωτερικό και πιστεύει ότι είναι απόλυτα ασφαλής και προστατευμένος, πιστεύοντας ότι όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και, όπως αποδεικνύεται, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και να πεθάνουν γι' αυτούς".

"Εδώ και καιρό ακούμε εικασίες σχετικά με την εξουσιοδότηση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει όχι μόνο τους πυραύλους Storm Shadow, αλλά και αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς", σημείωσε ο υπουργός. "Τώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι το παιχνίδι με τη φωτιά είναι ένα επικίνδυνο πράγμα για τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά όπλα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αλλά παίζουν με τα σπίρτα σαν να μην μεγάλωσαν ποτέ".

Ενώ υπάρχουν εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία διαθέτουν συλλογικά περίπου το 90% του παγκόσμιου οπλοστασίου. Από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξόπλισαν τους στρατιώτες της Ουκρανίας, ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι -μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ- έχουν υποδαυλίσει τους φόβους για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Μιχαήλ Σερεμέτ, ο οποίος εκπροσωπεί την Κριμαία -την οποία η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε από την Ουκρανία πριν από μια δεκαετία- στη ρωσική Κρατική Δούμα, δήλωσε στοTASS την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις συνέπειες της χορήγησης στα ουκρανικά στρατεύματα πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

"Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των ΗΠΑ, αλλά είναι σαφές ότι δυσκολεύονται να παίξουν το παιχνίδι, διότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα και να σταθμίσουν προσεκτικά τα πάντα πριν δώσουν την μπάλα στην Ουκρανία, η οποία έχει ως στόχο να παρασύρει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε έναν πιθανό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Sheremet στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Αναμφίβολα, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν τα μακρόπνοα επιθετικά σχέδιά τους για την παροχή πυραύλων κρουζ στο καθεστώς του Κιέβου. Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό μέσω της Ευρώπης, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους", πρόσθεσε. "Αλλά σε κάθε περίπτωση, το τίμημα αυτής της απόφασης θα είναι πολύ υψηλό για να το πληρώσουν, οδηγώντας στην απώλεια της δικής τους κρατικής υπόστασης".

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουκρανία επιτέθηκε στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και "απέσπασε ένα κομμάτι εδάφους στη μεγαλύτερη ξένη επίθεση στη Ρωσία από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο", ανέφερε την Τρίτη το Reuters. Όπως ανέφερε λεπτομερώς το πρακτορείο:

    Η Ρωσία δήλωσε ότι δυτικός οπλισμός, συμπεριλαμβανομένων βρετανικών αρμάτων μάχης και αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων, χρησιμοποιήθηκε από την Ουκρανία στο Κουρσκ. Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους HIMARS για να καταστρέψει γέφυρες στο Κουρσκ.

    Η Ουάσινγκτον λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Ουκρανίας πριν από την αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.


Πολλοί Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύουν αυτούς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, με βάση τις συνεντεύξεις που διεξήγαγε πρόσφατα ο Anatol Lieven του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Επιχειρηματικότητα με "μέλη του ρωσικού κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων πρώην διπλωματών, μελών δεξαμενών σκέψης, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, καθώς και λίγων μελών του ευρύτερου κοινού", η πλειοψηφία τους επιθυμεί "μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός περίπου κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών μάχης".

Οι περισσότερες από τις συζητήσεις μου έλαβαν χώρα πριν από την ουκρανική εισβολή στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ. Από όσο μπορώ να καταλάβω, ωστόσο, αυτή η ουκρανική επιτυχία δεν έχει αλλάξει τους βασικούς ρωσικούς υπολογισμούς και απόψεις", έγραψε την Τρίτη ο Λίβεν για το Foreign Policy. 

"Στο τέλος, βέβαια, η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας θα αποφασιστεί από τον Πούτιν -με τον οποίο δεν μίλησα", αναγνώρισε. "Κανείς με τον οποίο μίλησα στη Μόσχα δεν ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει με βεβαιότητα τι σκέφτεται ο Πούτιν. Ωστόσο, η συναίνεση ήταν ότι, ενώ έκανε τρομερά λάθη στην αρχή του πολέμου, είναι ένας πραγματιστής ικανός να λαμβάνει στρατιωτικές συμβουλές και να αναγνωρίζει τη στρατιωτική πραγματικότητα".

vtforeignpolicy.com

 

diodotos-k-t.blogspot.com 


3 σχόλια:

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ01 Σεπτεμβρίου, 2024 10:03

    ΑΜΕΡΙΚΗ //
    ΑΝ ΒΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΗ ΤΖΑΜΑΪΚΑΝΗ ΚΑΡΑΠΟΥΤΑΝΑ, Η ΤΡΕΛΟΚΑΜΠΕΡΩ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΓΕΛΙΟ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΙΚΗ ΜΟΧΘΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ) ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ //
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ // ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΒΟΔΙΑ ΝΑ ΣΦΑΧΤΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ //
    ΑΝ ΒΓΕΙ Ο ΤΡΑΜΠακουλας, ΟΙ ΣΚΑΤΟ-ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ //
    ΗΔΗ ΕΧΟΥΝΕ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΡΑΚΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ //
    Ο ΤΡΑΜΠακουλας ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΑΛΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΟΘΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΣΚΑΤΟ-ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ //
    ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.ksipnistere.com/2024/08/%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf.html (εκανε την χαρη να πει οτι του ειπαν να πει το σιχαμα δενδιας με σκοπο την καρεκλα πτδ)

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Καλά, αυτό δεν είναι περσινό; Το είχαμε κάνει και ανάρτηση νομίζω.

      Διαγραφή