«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Είναι το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο ελληνικό έθιμο ή όχι;



Σε αυτή την χώρα μόνοι μας βγάζουμε τα ματάκια μας. Σε μια ανάρτηση για τον Ελπιδοφόρο τις προάλλες, από τη μια η αρθρογράφος έλεγε τον Ελπιδοφόρο και τον Βαρθολομαίο Τούρκους και από την άλλη ένας σχολιαστής μιλούσε για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Ε λοιπόν λάθος. Έλληνες είναι, από την Κωνσταντινούπολη ο ένας, από την Ίμβρο ο άλλος. Απλά είναι ξεπουλημένοι γενίτσαροι! Και είναι κρίμα τόσα που έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνάνε οι εναπομείναντες Έλληνες της Ίμβρου, να τούς αποκαλούμε λόγω Βαρθολομαίου Τούρκους.

Όσο για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αυτό θα ήταν η από δεκαετιών ολοσχερής καταστροφή μας, αν είχε ας πούμε γίνει από την πρώτη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου. Η εκκοσμίκευση που συντελέσθη θα ήτο κατακλυσμική και το "ουδετερόθρηκο" κρατίδιό μας από το έτος 2000 κιόλας θα μάς το είχαν κάνει ισλαμικό. Ενώ τώρα ακόμα το παλεύουμε λίγοι δον κιχώτες φασίστες πατριώτες χριστιανοί. Χωνέψτε το μερικοί ότι η Ελλάδα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Μόνο με την άρρηκτη σχέση Ελλάδος-Ορθοδοξίας (και δεν μιλάω για το ιερατείο) την έχουμε βγάλει καθαρή έως τώρα, επιβιώνουμε και αυτοπροσδιοριζόμαστε από τα ελληνοχριστιανικά μας ήθη.

Από την άλλη, αρκετοί ιερείς μας (ακόμα και οι πιο μορφωμένοι) , είτε από την αλλεργία για κάθε τί αρχαιοελληνικό, με την οποία έχουν γαλουχηθεί, είτε από άγνοια, όπως έχουν οι περισσότεροι από εμάς, αγνοούν ή αποκρύβουν ότι πάμπολλα ήθη και παραδόσεις μας προέρχονται από την αρχαιότητα.

Ένας από τους στόχους του ιστολογίου μας, εξ αρχής, είναι να καταδείξει την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνισμού και των χαρακτηριστικών του εις βάθος χιλιετιών. Το τάβλι και το κοντοσούβλι είναι αρχαιοελληνικά. Έξω από τα τείχη της Τροίας οι Έλληνες έψηναν κοντοσούβλι κι έπαιζαν τάβλι. Στην σημερινή Αττάλεια οι αρχαίοι Έλληνες βουτούσαν στην θάλασσα στις αρχές του Ιανουαρίου για να τιμήσουν τον Διόνυσο.  Στην Μακεδονία γινόταν επιτάφιος περιφορά του Αδώνιδος. Έφερναν από την Δήλο στην Αθήνα το Ιερόν Φως προς τιμήν του Απόλλωνα. Στην αρχαία Αθήνα ονομάτιζαν και βάπτιζαν τα παιδιά, εις το όνομα της θεάς Εστίας, με περιφορά γύρω από τον βωμό της, επάλειψη με λάδι ελιάς και βούτηγμα σε μεγάλο πήλινο αμφορέα με χλιαρό νερό.
 
Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο δεν είναι βυζαντινό, όπως νομίζει ο μακαριστός π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, ενώ ισχύουν και είναι συναρπαστικές οι λεπτομέρειες που μάς δίνει ακόμα και για τους τρούλους των Εκκλησιών. Ούτε είναι ευρωπαϊκό και μάς το έφεραν οι γερμανοτραφείς βασιλιάδες, όπως μάς λέει ο π. Άγγελος Αγγελακόπουλος, ευσεβέστατος και ελληνόψυχος αγωνιστής και αντι-οικουμενιστής ιερέας, αγαπητός πολύ από το ιστολόγιό μας.

ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ.



Η φασολάδα και το στολισμένο δέντρο ήρθαν μαζί 🙂, από τον Θησέα!

Στις 7 του μηνός Πυανεψιῶνος, μήνα του Αττικού ημερολογίου (μέσα Οκτώβρη με μέσα Νοέμβρη), ο οποίος πήρε το όνομά του από τα πύανα (=όσπρια→κουκιά και φασόλια) και το έψω=βράζω, έφτιαχναν φασολάδα και πρόσφεραν κι ένα πιάτο στον τιμώμενο Απόλλωνα και στην Αθηνά. Το έθιμο ολοκληρωνόταν με την ειρεσιώνη, κλάδα ελιάς ή δάφνης, όμοια με το σημερινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το όνομα του στολισμένου αυτού κλαδιού προέρχεται από τα μάλλινα (είριον=μαλί) κορδελάκια λευκού και πορφυρού χρώματος που του κρεμάγανε μαζί με μπισκοτάκια από μέλι, λάδι και κρασί. Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά του καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός.




Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από τον Θησέα όταν ξεκίνησε για την Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Καθ οδόν σταμάτησε στην Δήλο και έκανε θυσία στον Απόλλωνα, λέγοντας ότι σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη με τον Μινώταυρο θα του πρόσφερε στολισμένα κλαδιά ελιάς για να τον ευχαριστήσει. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Θησέας εκπλήρωσε τη υπόσχεσή του με αυτό τον θεσμό. Η φασολάδα εξηγείται με το ότι κατά το ταξίδι του γυρισμού τα τρόφιμα στο καράβι είχαν τελειώσει. Έτσι την έβδομη μέρα οι σύντροφοι του Θησέα μάζεψαν ό,τι μπορούσαν να βρουν και τα μαγείρεψαν κάνοντας φασολάδα.


Λύθηκε λοιπόν το μυστήριο της καταγωγής του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου..

Σήμερα οι Έλληνες τιμούμε με αυτό, την έλευση του τελευταίου πνευματικού μας διδασκάλου και  Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, με δώρα και φάτνη κάτω από το δένδρο, όπως τού πρόσφεραν οι τρεις μάγοι.

Ο Διόδοτος σάς εύχεται ολόψυχα ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!


ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ


(Οι πληροφορίες περί Πυανεψιῶνος και ειρεσιώνης προέρχονται από την  wikipedia)

 

13 σχόλια:

  1. ωρεο το δεντρακι, καθως κε ο πλουσιος εφοπλιστικος διακοσμος του τραπεζιου.
    η αρχουσα ταξη ηταν παντα με το λαμογιε κεφαλεο.
    --- οπως κε ναχη ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ πατριωτες. καντε παιδια γιατι χανομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόδοτε το θέτεις πολύ καλά το θέμα ! Εγώ μάλιστα που σου μιλώ είμαι πιστός ορθόδοξος χριστιανός και πατριώτης και έτσι έχω ανατραφεί . Ηλικιακά μπορεί να έχουμε μια διαφορά 5- 10 χρόνια + - , και θέλω να πώ πως ουδέποτε έχω ακούσει στα τόσα χρόνια κατά την εκπαίδευσή μου στο σχολείο και το γυμνάσιο οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για την αρχαία Ελλάδα και τους προγόνους μας εκείνης της εποχής . Αντιθέτως μάλιστα , μας τα δίδασκάν τόσο ωραία και τόσο δεμένα το ένα με το άλλο ( ειδικά την δεκαετία του 70' )που νιώθαμε χαρά , ενδιαφέρον και εθνική υπερηφάνια για την ιστορία και την μυθολογία μας . Ακόμη και στην εκκλησία με τα κατηχιτικά ουδέποτε άκουσα κάτι αρνητικό παρα μόνο όταν αναφερόντουσαν στους λόγους για τους οποίους γίναμε χριστιανοί και οι οποίοι είναι οτι η αρχαία θρησκεία ήταν φανταστικό δημιούργημα του ανθρώπου απο την ανάγκη του να γνωρίσει τον Θεό και τίποτα περισσότερο . Επειδή όμως ο άνθρωπος πολλές φορές δύσκολα ξεκολλάει απο κάποιες συνήθειες η εκκλησία τις προσάρμοσε σύμφωνα με τις δικές της τελετές για να φέρει τους ανθρώπους πιό εύκολα κοντά στον Θεό .Εξάλλου η ορθοδοξία λέει εκείνο το περίφημο : Κρατείστε τις παραδόσεις (εννοεί δηλ. όσες εμπεριέχουν κάτι χρήσιμο , όμορφο και κόσμιο ) το οποίο όντως ωφελεί και κυρίως τις εθνικές παραδόσεις . Και μόνο ότι έχει σχέση καθαρά με την ειδωλολατρεία απαγορεύει και αυτό για ευνόητους λόγους . Και κυρίως δεν επιβάλεται με την βία , γιατί απλά δεν το έχει ανάγκη . Όλα τα άλλά που λέγονται είναι συκοφαντίες και φληναφλήματα εγκάθετων κακόψυχων αντίχριστων για να μπορούν να στηρίξουν την κακία , τον φθόνο , την εμπάθεια και το μίσος τους εναντίον του Ιησού Χριστού ! Ως χριστιανοί έχουμε 11.000.000 μάρτυρες μέσα σε τριακόσια και πλέον χρόνια χωρίς να υπολογίσουμε τους χιλιάδες νεομάρτυρες επι Τουρκοκρατίας + τους σημερινούς που εξακολουθούν να δίνουν την ζωή - τους σε όλο τον κόσμο γιατί δεν θέλουν να αρνηθούν τον Χριστό . Καλά Χριστούγεννα και συγχαρητίρια για το έργο σου .
    HERON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ HERON,

      πρόλαβα κι εγώ (έκλεισα τα 55 πριν 2 μήνες), μόνο όμως στο Δημοτικό και στις δυο πρώτες από τις 3 τάξεις του Γυμνασίου , αυτό το "μας τα δίδασκαν τόσο ωραία και τόσο δεμένα το ένα με το άλλο".

      Μετά.. άρχισαν να πληθαίνουν οι αριστεροί (=ανθέλληνες) καθηγητές, μάς σταμάτησαν εντελώς το αμετάφραστο αρχαίο κείμενο, ..και όλα πήραν μια άθλια κατηφόρα, ασχημοσύνης, υλισμού, άθεης ψευδ-επιστημοσύνης κλπ.

      Χρέος μας να επαναφέρουμε τα Χρηστά ήθη, την ισορροπημένη κοσμοαντίληψη που πρέπει στους Έλληνες (εννοώ αυτήν που πατάει με τα δύο πόδια σωστά, και στον ορθολογισμό και στην μεταφυσική/ενθεϊσμό, όπως διεκπεραιώνονταν από τον Σωκράτη,Πλάτωνα,Αριστοτέλη,Δημόκριτο). Χρέος μας επίσης να προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια, τόσο την ασφάλεια και την συνέχεια της φυλής μας, όσο και την Πατερική Ορθοδοξία η οποία μεταφέρει ορθότερα σε εμάς μέχρι σήμερα, την αρχαία αυτή φιλοσοφική σκέψη σε συνδυασμό με τον Λόγο του Χριστού.

      Κι ένα ευχάριστο των ημερών: Ευτυχώς επανήλθε στα σχολεία η αργία των ΜΕΓΙΣΤΩΝ Τριών Ιεραρχών, αργία που κατάργησαν οι άθλιοι συριζαίοι.


      Να είστε καλά,
      Καλά χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και επαυξάνω αγαπητέ Κώστα . Οι τρείς ιεράρχες( και όχι μόνο αυτοί ) είναι σημαντικοί όχι απλώς για την αγιότητα και το ήθος τους , αλλά και γιατί είχαν σπουδάσει όλα τα Ελληνικά γράμματα και τις επιστήμες , τα οποία και προωθούσαν ! Πχ ο αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο άγιος Αυγουστίνος ήταν δικηγόροι και εξασκούσαν την ρητορική πρίν γίνουν αρχιερείς ενώ οι αγ. Νικόλαος , Γρηγόριος Ναζιανζινός και Μ.Βασίλειος έκαναν μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο και μάλιστα σε εποχές πολύ δύσκολες . Ο αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάλιστα δεν δίσταζε να έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με την αυτοκράτειρα Ευδοξία προκειμένου να προστατεύσει τους φτωχούς και τους αδύναμους ( και όχι μόνο μια φορά )πράγμα που του στοίχισε και την ζωή του . Σου εύχομαι και πάλι Καλά Χριστούγεννα Κώστα και η διαφορά μας ηλικιακά είναι 3 χρόνια διότι είμαι 52 ετών .

      HERON

      Διαγραφή
  3. θέλω να πω τα παρακάτω περί Ελληνισμού-Χριστιανισμού αν και Τεράστιο Πολύπλοκο θέμα- αυτές οι 2 περίοδοι,σαφώς και υπάρχουν σημεία που συνδέονται ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ μεταξύ τους μιας και οι Αρχαίοι Έλληνες λειτούργησαν ως Προπομποί του Χριστιανισμού-υπό την έννοια ότι αναπτύχθηκαν Τέχνες/Γράμματα/Φιλοσοφία/υπάρχουν οι Σιβυλλικοί Χρησμοί στους οποίους αναφέρονται η Έλευσις του Χριστού-η Πορεία του στην Γη-τα βασανιστήρια-ο χλευασμός-η Σταύρωση-Ανάσταση-μιλάνε για την Δευτέρα Παρουσία-το Χάραγμα κτλ. δηλαδή λένε το ΙΔΙΟ ακριβώς πράγμα όπως στην Αποκάλυψη του Ιωάννη με διαφορετικά λόγια σε άλλη εποχή-αλλά ο ΠΥΡΗΝΑΣ-ΝΟΗΜΑ είναι το ίδιο.Ο Άγιος Αυγουστίνος διακηρύττει στο έργο του ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ότι η Πλατωνική Φιλοσοφία+η Χριστιανική Θεολογία συμπίμπτουν ΟΧΙ κατά λέξη ΑΛΛΑ κατά πνεύμα.και πράγματι συμπίμπτουν κατά πνεύμα διότι η πηγή της έμπνευσης κ για τους Έλληνες Φιλοσόφους κ για τους Άγιους Πατέρες είναι ΚΟΙΝΗ=ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Μεχρίς εδω καλά απο 'κει και πέρα στην αλλαγή των 2 Περιόδων γίνανε πάρα πολλά σε Ιστορικό επίπεδο καταστροφές Ναών Αγαλμάτων π.χ 12μετρό Άγαλμα του Δία στην Αρχ.Ολυμπία ή το αντίστοιχο 12μέτρο της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα=αυτό δεν ξέρω αν χάθηκε εκείνη την περίοδο ή αργότερα/Κατάργηση Φιλοσοφικών Σχολών π.χ του Πλάτωνα ή οι Σχολές στον Άρειο Πάγο/συνολικά 8-10 εκατομμύρια "Εθνικοί" =Έλληνες ή Μεσογειακοί λαοί που είχαν υιοθετήσει τον Ελληνικό τρόπο ζωής και ζούσαν σε όλο το Μήκος των Μικρασιατικών Παραλιών εως Παλαιστίνη-Λίβανο-Συρία κτλ. σφαγιάστηκαν και αντίστοιχα ύστερα που επικράτησε ο Χριστιανισμός άλλα τόσα εκατομμύρια 8-10 περίπου σφαγιάστηκαν-μαρτύρησαν απο τους "Ειδωλολάτρες" Ρωμαίους-το Κολοσσαίο ακόμα και σήμερα(νοερά) μυρίζει Αίμα...προσελκύοντας τα κοράκια...απο τις οσμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγκρούστηκαν 2 Κόσμοι-Νοοτροπίες-Κοσμοθεωρίες και γίνανε φοβερές καταστροφές είτε απο Άγνοια του τι κάνουνε ή απο Φανατισμό αγράμματου πλήθους που ακολουθούσανε κάποιους Ζηλωτές...Αρχηγούς..π.χ δεν ξέρω αν τελικά η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε απο τον Κύριλλο(ο οποίος μετέπειτα διέδωσε τον Χριστιανισμό στα Βαλκάνια)και το πλήθος που τον ακολουθούσε ή απο Εβραίους....ο Κύριλλος τι Εθνικότητας ήταν;; ποιοί κάνανε την ειδεχθή δολοφονία της Υπατίας ο ίδιος ή κάποιες άλλες ομάδες που ακολουθούσαν κατά πόδας;; για την Γενοκτονία των Ελλήνων ή των Χριστιανών αντίστοιχα των πρώτων αιώνων ποιοί ευθύνονται;; η Άγνοια του τι κάνανε καταστρέφοντας την Παγκόσμια Γνώση-Πολιτισμό-η διαστρέβλωση του λόγου του θεού απο κάποιους Αρχηγούς;; ώστε να επικρατήσει το τότε καινούργιο σύστημα αντίληψης...;; ο τρόπος που ΕΡΜΗΝΕΥΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ Κ ΤΟ ΛΑΘΟΣ..;;Γίνανε πολλά αναμφίβολα-εμείς ως Νεοέλληνες είμαστε ένα Κράμα Αρχαιοελληνικό..;; Χριστιανικό;;; Εβραϊκό;; λίγο απ'όλα;; Συνδυασμός μάλλον για αυτό και υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις..άλλοι με Αρχαία Ελλάδα..Πατρώα..άλλοι με Χριστιανισμό-Ορθοδοξία=ετυμολογικά σημαίνει η ορθή δόξα-σωστός τρόπος για να γίνονται τα τελετουργικά/Μυστήρια κτλ.Στην Αρχαία Ελλάδα ΔΕΝ υπήρχε το να γυρνάς το άλλο Μάγουλο σαν ταπείνωση ή υποταγή συνείδησης-ΑΛΛΑ επίθεση..είτε για να νικήσεις ή να πεθάνεις...προασπίζοντας τα Πατρώα εδάφη/τους Ναούς/τις Οικογένειες/τον Πολιτισμό τους έναντι των Περσικών βαρβαρικών Όρδών...το 1821 ήταν Έλληνες-συνειδητοί Χριστιανοί-με τα σημερινά δεδομένα=Αμόρφωτοι/Αγράμματοι Κοινωνικά αλλά ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ-ΨΥΧΙΣΜΟ-ΦΡΥΔΙΑ ΗΡΩΕΣ-Υπέρ πίστεως&Πατρίδας διότι τότε ήταν Αγνοί-Ατόφιοι..!! σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είχαν την Πληροφόρηση-γνώση για αυτά τα Ζητήματα που μιλάμε εμείς σήμερα.Οπότε εμείς σήμερα είμαστε Έλληνες Αρχαιοελληνικού τύπου-Χριστιανοί Ορθόδοξοι;; Ειδωλολάτρες;; τουρλού-τουρλού;; και έχει σημασία ώστε να ξέρει ο καθένας τι Στάση θα κρατήσει απέναντι στην Κατάσταση...Σφάξε με πασά μου να αγιάσω ή ω ξειν αγγέλοι λακεδεμονοίς τοις κεινων ρήμασι πειθόμενοι ή Υπέρ πίστεως&πατρίδος;; ΟΛΑ ΜΑΖΙ...;; και πως θα είσαι "καλός Χριστιανός" εφόσον μπινελικώνεις αγρίως ή σκοτώσεις τον έχθρο ΑΦΟΥ πρέπει να δείχνουμε "Αγάπη"...άνευ ορίων..να προσευχόμαστε+να ζητάμε το καλό για αυτούς που μας βρίζουν/καταριούνται..ή μήπως όχι;; αλλά μετά θα καούμε στην κόλαση που ήδη "καιγόμαστε"..αυτά τα 2 ΚΑΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ..οπότε τι θα κάνουμε;; ότι καταλαβαίνει ο καθείς/η καθεμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκθέσατε έναν ωκεανό αδιευκρίνιστων θεμάτων, κι αυτό γιατί η όλη ιστορία ήρθε με ψήγματα αμφοτέρων των πλευρών κατά το δοκούν.

      Στο θέμα της Υπατίας, καθόσον έχω καταλήξει ερευνώντας, κατάλαβα ότι δεν δολοφονήθηκε από χριστιανικό μίσος κατευθυνόμενο από τον Κύριλλο Αλεξανδρείας όπως λέγεται, αλλά για άλλους πολιτικούς λόγους. Είναι διαπιστωμένο και καταγεγραμμένο εντωμεταξύ ότι: οι μαθητές της, στους οποίους δίδασκε μαθηματικά, φιλολογία κ.ά. (ως η γνωστότερη γυναίκα πανεπιστήμων μετά τον Αριστοτέλη), ήταν χριστιανοί και αρχαιόθρησκοι μαζί, αγαπημένοι όλοι μεταξύ τους.

      Επιτρέψτε μου και μια μικρή ορθογραφική διόρθωση στο σχόλιό σας:
      Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

      Διαγραφή
    2. η κάθε πλευρά όπως ορθά το λέτε-ερμήνευσε/εξήγησε κάποια γεγονότα με τον δικό της τρόπο Κοσμοαντίληψης- αυτό που λέτε Ωκεανό είναι κάτι σαν "λίμνη" γιατί αυτές οι παράγραφοι είναι ενδεικτικά παραδείγματα-Ιστορικών γεγονότων και προσώπων τα οποία καλώς ή κακώς καθόρισαν τον τρόπο σκέψης&Ζωής πολλών γενεών.Η Ιστορία είναι πολύ πιο πλούσια σε περιστατικά αλλά δεν γίνεται να τα παραθέσουμε εδώ-όπως και να'χει ευχαριστώ για την ανάρτηση-απάντηση σας και ειδικά για το ζήτημα της Υπατίας το οποίο είναι Μείζον Ιστορικό.Αν βρείτε πηγές-βιβλία ενημερώστε μας. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!! ότι ποθείτε με υγεία! και να συνεχίσετε την φιλότιμη προσπάθειά σας για την Ελλάδα.

      Διαγραφή
  5. Ένα παράδειγμα επι θεοδοσίου έγινε η Σφαγή στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης εκεί σφαγιάστηκαν 15-20.000 Εθνικοί-Έλληνες και προς τιμήν του ο τότε Μητροπολίτης δεν επέτρεψε στον Θεοδόσιο να εισέλθει στην Εκκλησία για τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό ελεγχοντάς τον-"το να γυρνάς το άλλο μάγουλο στον αντίπαλο εχθρό"είναι μέσα στην Βασική δομή της Κοσμοθεωρίας του Χριστιανισμού-ενώ στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε αυτό.Είναι μια Ρεαλιστική Υπαρκτή διαφορά η οποία επηρεάζει τον τρόπο σκέψης-ψυχοσύνθεση του κάθε Έλληνα είτε Συνειδητού Χριστιανού ή Μη Συνειδητού-με Ελληνοκεντρική αντίληψη=για το ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..όπως και να 'χει είμαστε άνθρωποι με πολλές παθογένειες-ελαττώματα....Καλές Γιορτές/Καλά Χριστούγεννα!! όχι όμως Καταναλωτικά Χριστούγεννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Χριστούγεννα και σε εσάς!

      Διαγραφή
    2. Ο φόνος - δολοφονία αυτών των ανθρώπων στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους και με δόλο εκ μέρους του Θεοδοσίου επείδή τον είχαν εξοργίσει και μετά πήγε στην εκκλησία σαν να μην συνέβαινε τίποτα ! Τότε ο άγ.Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων( σημερινό Μιλάνο - Ιταλία ) τον έδιωξε απο την εκκλησία μη επιτρέποντας του την είσοδο και λέγοντάς του οτι είναι ανάξιος να μπεί γιατί τα χέρια του είναι βαμένα με αθώο αίμα . Και μόνο όταν ταπεινώθηκε και ήρθε σε συναίσθηση ζητώντας συγγνώμη απο τον Θεό και τον λαό του επετράπη η είσοδος . Και σας λέω οτί αυτό , ειδικά εκείνα τα χρόνια δεν ήταν κάτι το απλό και εύκολο !

      Διαγραφή
  6. Τα φασόλια που ξέρουμε ήρθαν όλα από την Αμερική. Οι αρχαίοι φασίολους λέγανε τα λούπινα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχά!..
      Αυτά και τα πικροκουκιά λοιπόν...

      Λούπινα:
      https://i1.wp.com/klumba.guru/images/89764/lyupin-posle-tsveteniya.jpg

      Διαγραφή