«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η καθηγήτρια Βιοηθικής και σύμβουλος του Π.Ο.Υ. Εφη Βαγενά αποκαλύπτει..

Σχόλιο Διόδοτου: Να τί καταλάβαμε από την συνέντευξη της καθηγήτριας: Στα σμαρτ κινητά που έχουμε (άσε που για αυτό τον λόγο θα μάς πουλήσουν καινούρια με κάργα ζωή μπαταρίας!), θα έχουμε στο εγγύς μέλλον συνέχεια το bluetooth ανοιχτό. Έτσι.. αν βρεθείς σε κλαμπ, στο σουπερμάρκετ, στη δεη, στη λαϊκή κλπ, για 15 λεπτά.. θα σού έρχεται μήνυμα να πας να ελεγχθείς ή να εμβολιαστείς, επειδή κάποιο από τα κινητά που σάρωσε το δικό σας κινητό.. ανήκε σε επιβεβαιωμένο φορέα covid19. 
ΘΑ ΜΆΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΊΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ..!

Ζούμε όλοι σε ένα μεγάλο πείραμα, λέει σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη η καθηγήτρια Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο περίφημο Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, σύμβουλος της ελβετικής κυβέρνησης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Εξηγεί βήμα βήμα πώς θα λειτουργήσουν οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών με κρούσματα μέσα από τα κινητά μας και τον κίνδυνο πίσω από τα λεγόμενα υγειονομικά διαβατήρια.


Μια Ελληνίδα, μορφή σε θέματα βιοηθικής παγκοσμίως, την οποία αυτή τη στιγμή κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί επιστρατεύουν για το περιβόητο ζήτημα της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την ανίχνευση κρουσμάτων είναι η  Εφη Βαγενά. Από τη Ζυρίχη, δουλεύει πυρετωδώς, «όλη μου η μέρα είναι ένα zoom» για το πιο καυτό θέμα των ημερών, καθώς ήρθε η ώρα να κάνει ο πλανήτης το επόμενο βήμα, βγαίνοντας από την καραντίνα και τον εγκλεισμό.

Είναι η ώρα της ψηφιακής τεχνολογίας να αναλάβει έναν ρόλο για την προστασία των πολιτών, μέσα από ειδικές εφαρμογές που προσαρμόζονται στα τηλέφωνα -ήδη Αυστραλία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα τα  υιοθέτησαν και τις επόμενες μέρες ακολουθούν Ελβετία, Βρετανία, Γερμανία.

Ενας ολόκληρος άγνωστος ψηφιακός κόσμος με τον πολίτη στο επίκεντρο, με εμάς, αρχίζει μόλις να διαμορφώνεται, με όρους και εφαρμογές αδιανόητες για τους περισσότερους. Στόχος η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση της μετάδοσης του ιού. Με υπαρκτό όμως τον κίνδυνο καταπάτησης των ελευθεριών μας και όξυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Η Εφη Βαγενά εξηγεί βήμα-βήμα τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποιον νέο κόσμο μπαίνουμε, μέρη ενός πειράματος όπως λέει και προειδοποιεί: δεν είναι ώρα για ηρωισμούς τύπου «έχουμε τη λύση».




Ο κορυφαίος ιστορικός του Yale Φρανκ Σνόουντεν, μας είπε ότι ξέραμε ότι έρχεται μια πανδημία και δεν ήμασταν έτοιμοι, οι ηγεσίες είχαν αδιαφορήσει μπροστά στα σήματα κινδύνου. Κατά πόσο στον τομέα σας ήμασταν έτοιμοι για τις προκλήσεις μιας τέτοιας πανδημίας;

Όταν άρχισε να διαφαίνεται η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας με τη χρήση των δεδομένων -όλα αυτά που φαίνονταν τόσο ελπιδοφόρα- επιχειρήσαμε να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παγκόσμια δεδομένα για να εντοπίσουμε την αρχή μιας επιδημίας.  Είχα συνεργαστεί με ένα γκρουπ στις ΗΠΑ που με ψηφιακό τρόπο και αυτόματα έψαχνε αναφορές στα social media, στις εφημερίδες -δηλαδή, όχι στις επίσημες πηγές δημόσιας υγείας. Ετσι μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε εστίες. Και αμέσως άρχισε η συζήτηση αν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό, αν είναι ηθικά σωστό, τι γίνεται με την ιδιωτικότητα των ανθρώπων αν ψάχνουμε τόσο πολύ, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό από τους φορείς δημόσιας υγείας για να είμαστε γρήγοροι στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση μιας επιδημίας να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι υπάρχει κάπου μία εστία… Ηδη στο τέλος του 2012 υπήρξαν οι πρώτες σχετικές δημοσιεύσεις από αυτή την έρευνα.

Εχουν περάσει τουλάχιστον επτά χρόνια έκτοτε. Θεωρείται ότι αξιοποιήθηκε αυτό το διάστημα ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε σήμερα, που με έναν βίαιο τρόπο βρεθήκαμε μέσα σε μια πανδημία, να έχουμε λύσεις;

Όχι, δεν νομίζω ότι χρησιμοποιήσαμε σωστά αυτό το χρονικό διάστημα. Πρώτον, ήταν θεωρητικά τα ερωτήματα (ίσως και αν και όταν συμβεί κάτι…). Δεύτερον, ήταν δύσκολα ερωτήματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: όταν υπήρξε η κρίση του Εμπολα στην Αφρική το 2014 και το 2016, αναπτύχθηκε η μεγάλη συζήτηση αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της επιδημίας. Συγκεκριμένα, παρατηρώντας την κίνηση των πολιτών μέσα από τα σήματα των κινητών τηλεφώνων, θα μπορούσαν οι αρχές δημόσιας υγείας να  έχουν καλύτερη εικόνα  για την πορεία της επιδημίας, ώστε να την αναμένουν ήδη περισσότερο προετοιμασμένοι  εκεί που κατευθύνεται. Τότε είχε γίνει σάλος για το κατά πόσο μπορεί να επιτραπεί να συμβεί αυτό, δηλαδή να δώσει στο κράτος μια ιδιωτική εταιρεία προσωπικά δεδομένα. Εν μέρει έγινε, υπό περίεργες συνθήκες. Και τότε προτάθηκε η δημιουργία ενός πλαισίου  που να επιτρέπει σε περίπτωση ανάγκης την σωστή διαχείριση των δεδομένων, με ποιους κανόνες. Αυτό δεν έγινε. Είχαμε σκέψεις, μικρά παραδείγματα, αλλά αυτή τη στιγμή κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα ζητήματα εξαρχής. Υπάρχουν τα νομοθετικά πλαίσια προστασίας των δεδομένων, μάλιστα στην Ευρώπη και η καινούρια νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων προβλέπει ότι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης της δημόσιας υγείας μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις των αρχών προστασίας.

Χωρίς να γίνεται σαφής όμως ο τρόπος που μπορούν εκτάκτως να αλλάξουν οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Σωστά. Το δύσκολο είναι το εξής: αν και μπορούμε νομικά να χρησιμοποιήσουμε τις εξαιρέσεις, τότε με ποιους ηθικούς κανόνες θα το κάνουμε; Ναι μεν έχουμε το νομικό πλαίσιο που μας δίνει τον χώρο να το κάνουμε, αλλά και πάλι αυτός ο νομικός χώρος δεν μας λέει τίποτα περισσότερο από το αν κάτι είναι νόμιμο. Κάτι που είναι νόμιμο δεν είναι αυτόματα και ηθικά σωστό. Εκεί λοιπόν έχουμε ακόμα ένα κενό, ως ακαδημαϊκοί και πολιτικοί. Γενικά, όχι σε μία χώρα. Εγώ συνεργάζομαι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που είχαν κάνει κάποιες σχετικές σκέψεις και προτάσεις για τη διακυβέρνηση των δεδομένων για παράδειγμα, αλλά περιορισμένες όμως και όχι κατάλληλες για την πανδημία που ζούμε τώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ ξέραμε, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι λοιπόν, ούτε σε αυτόν τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών ανίχνευσης κρουσμάτων;

Η λακωνική απάντηση είναι ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που συμβαίνει ενώ ξέραμε ότι κάτι θα έρθει -χωρίς τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ακριβώς. Ξέραμε ότι μια πανδημία είναι πολύ πιθανό να συμβεί.



Οι κατώτερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες έχουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Αν λοιπόν αυτή την ψαλίδα την ανοίξουμε κι άλλο με ψηφιακές τεχνολογίες που δεν μπορούν να αποκτήσουν, τότε θα χειροτερέψουμε την γενικότερη κατάσταση.


Το lockdown χαλαρώνει αυτές τις μέρες σε όλο και περισσότερες χώρες, στην Ελλάδα από την προσεχή Δευτέρα. Και τώρα ανοίγει η συζήτηση για την χρήση ειδικών εφαρμογών ανίχνευσης του ιού, τα proximity tracing apps. Αν δεν κάνω λάθος ήδη εφαρμόζονται σε κάποιες χώρες.

Ναι, σε Κορέα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, εδώ και λίγες μέρες στην Αυστραλία και ακολουθεί η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία….

Οι αρμόδιοι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεδριάσουν την Τρίτη 5 Μάη για να εξετάσουν και αυτό το θέμα μεταξύ άλλων μετά από αίτημα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες είναι αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες που βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων και στη μείωση της διάδοσης του ιού;

Η πιο δημοφιλής -τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων αυτή τη στιγμή- είναι αυτή που θα βοηθήσει την ιχνηλάτηση επαφών, το λεγόμενο contact tracing. Πρέπει να σας πω ότι η ιχνηλάτηση επαφών είναι μια παλιά μέθοδος διαχείρισης επιδημίων: όταν υπάρχει ένας ασθενής που είναι επιβεβαιωμένα θετικός σε έναν ιό, τότε πολύ μεθοδικά οι αρχές δημοσίας υγείας εντοπίζουν τις κοντινές επαφές του.

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ήδη ένα μητρώο με τα στοιχεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Στην αρχή μιας πανδημίας είναι σημαντικό να το κάνει κάποιος αυτό. Ο εντοπισμός κοντινών επαφών ενός θετικού κρούσματος, οδηγεί στην παρακολούθηση αυτών των επαφών και σε παροχή οδηγιών για καραντίνα. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να ξέρουμε κάθε επαφή του νοσούντος και να τους συστήσουμε να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Ετσι θα σπάγαμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Και αυτό είναι το κυρίως μέτρο. Με το lockdown, αυτό το κάνουμε όλοι μαζί. Ολοι μαζί οι πολίτες είμαστε σε καραντίνα και σπάμε την αλυσίδα. Με την άρση για του lockdown όμως σε μια ανοιχτή κοινωνία αυτό θα πρέπει να γίνεται πιο εστιασμένα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου