«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ιστορική ανακάλυψη: ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Αθήνα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (fr.sott.net)

Μια πρόσφατη ανακάλυψη στον τομέα της παπυρολογίας οδήγησε στην υποτιθέμενη ανακάλυψη του ακριβούς τόπου όπου αναπαύεται ο Πλάτωνας, ο διάσημος Έλληνας φιλόσοφος, που βρίσκεται στην Ακαδημία του στην Αθήνα. Χάρη στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τις διεπιστημονικές προσπάθειες των Ιταλών ερευνητών, το πέπλο σταδιακά ανυψώνεται σε ένα μυστήριο αρκετών χιλιετιών.

 

Οι πάπυροι του Ηρακλείου, που διατηρούνται από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Η πρόσφατη ανακάλυψη από ομάδα του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στην Ιταλία, σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του τόπου ταφής του Πλάτωνα, αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τη χωρική και πολιτιστική οργάνωση της Πλατωνικής Ακαδημίας. Με την εκμετάλλευση αυτών των παπύρων, οι ερευνητές βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να αποκρυπτογραφήσουν κείμενα που αντιστέκονται στην ανάλυση εδώ και αιώνες. Αυτό το εύρημα δεν θα μπορούσε μόνο να ρίξει φως στις λεπτομέρειες της ζωής και του έργου του Πλάτωνα, αλλά και να δώσει νέα εικόνα για τις ακαδημαϊκές πρακτικές της αρχαίας Ελλάδας. Οι σύγχρονες καινοτομίες μπορούν στην πραγματικότητα να ρίξουν νέο φως στα Μυστήρια της αρχαιότητας.

 

Ένα επαναστατικό έργο αποκρυπτογράφησης

 

Η ομάδα του Graziano Ranocchia, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πίζας, έχει πρόσφατα σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μελέτη των παπύρων του Herculaneum. Και αυτό οφείλεται στη χρήση τεχνολογιών απεικόνισης τελευταίας τεχνολογίας. Αυτοί οι πάπυροι επέζησαν από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Βρέθηκαν απανθρακωμένα. Από τη μία πλευρά, αυτό διατήρησε το περιεχόμενό τους, αλλά από την άλλη έκανε την ανάγνωσή τους εξαιρετικά δύσκολη.

 

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές όπως η υπέρυθρη απεικόνιση και η επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης, η ομάδα μπόρεσε να διεισδύσει στα στρώματα άνθρακα που αποκρύπτουν το κείμενο. Αυτή η μέθοδος κατέστησε δυνατή την ανάκτηση του ορατού κειμένου και την αποκάλυψη τμημάτων του χειρόγραφου που προηγουμένως θεωρούνταν δυσανάγνωστα. Όπως εξηγεί το δελτίο τύπου, είναι χάρη στην τεχνολογική "εμφάνιση" καινοτόμων μεθοδολογιών μελέτης, που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του έργου "GreekSchools", που πραγματοποιήθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης.

 

Η κύρια ανακάλυψη αυτής της έρευνας ήταν ο ακριβής προσδιορισμός λέξεων και φράσεων που σχετίζονται με την Πλατωνική Ακαδημία. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Πλάτωνα. Τα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα κείμενα παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τις δραστηριότητες της Ακαδημίας. Το τελευταίο βασίστηκε προηγουμένως σε εικασίες ή έμμεσες πηγές.

 

Τεχνική ανάλυσης απανθρακωμένων παπύρων


 

Αυτά τα νέα δεδομένα κειμένου έχουν αυξήσει την ποσότητα πληροφοριών κατά 30% σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις των κειμένων. Αυτό είναι πάνω από 1000 αποκρυπτογραφημένες λέξεις. Προσφέρουν στους ερευνητές και τους ιστορικούς μια πλουσιότερη και πιο λεπτή κατανόηση της κλασικής περιόδου.

 

Η Ακαδημία του Πλάτωνα ως ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του

 

Επιπλέον, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των κειμένων από τους παπύρους του Ηρακλείου αποκαλύπτουν μια συναρπαστική λεπτομέρεια. Αυτός θα ήταν ο προσδιορισμός του τόπου της τελευταίας ανάπαυσης του Πλάτωνα. Σύμφωνα με αυτά τα κείμενα, ο φιλόσοφος θα θαφτεί σε έναν ιδιωτικό κήπο ειδικά διαμορφωμένο για αυτόν μέσα στην Πλατωνική Ακαδημία. Θα ήταν σε άμεση γειτνίαση με ένα ιερό αφιερωμένο στις Μούσες.

 

Αυτός ο κήπος θα είχε προβλεφθεί ως χώρος για διαλογισμό και στοχασμό. Δείχνει τη σημασία της φύσης στην πλατωνική φιλοσοφία. Συμβολίζει επίσης την αδιαχώριστη σχέση μεταξύ της διδασκαλίας του Πλάτωνα και του εμπνευσμένου περιβάλλοντος της Ακαδημίας του. Πήγε πολύ πέρα από ένα απλό εκπαιδευτικό ίδρυμα για να παρουσιαστεί ως ζωτικό κέντρο προβληματισμού και πνευματικής συζήτησης. Η επιλογή αυτού του τόπου ταφής στην καρδιά της Ακαδημίας υπογραμμίζει την επιθυμία του Πλάτωνα να παραμείνει αιώνια συνδεδεμένος με το ίδρυμα που ίδρυσε και με τις εκπαιδευτικές και φιλοσοφικές του αρχές.

 

Θραύσμα αποκρυπτογραφημένου χαρτιού


 

Η ανακάλυψη αυτού του τόπου ταφής επιβεβαιώνεται από τα γραπτά του Φιλόδημου της Γαδάρας, φιλόσοφου της Επικουριανής Σχολής. Είχε πρόσβαση σε πολλά κείμενα και έγγραφα της Ακαδημίας. Στα γραπτά του, ο ΦιλόΔημος αναφέρει όχι μόνο τη φυσική δομή της Ακαδημίας, αλλά και την καθημερινή ζωή και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της. Έτσι αποκαλύπτει μια πολύτιμη εικόνα για την εσωτερική λειτουργία του.

 

Εστίαση στην Ακαδημία του Πλάτωνα

 

Ας θυμηθούμε εν συντομία την ιστορία αυτής της Ακαδημίας. Ιδρύθηκε το 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα και βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας, έξω από τα τείχη της πόλης. Πήρε το όνομά της από τον θρυλικό ήρωα ακαδημαϊκό. Αυτό το ίδρυμα θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Αλλά ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχολείο. Ήταν ένα κέντρο πνευματικής ζωής όπου συζητήθηκαν η φιλοσοφία, η αστρονομία, τα μαθηματικά, η πολιτική και η φυσική.

 

Ο Πλάτωνας, αναγνωρισμένος ως ο μοναδικός ιδρυτής αυτού του θεσμού, ξεκίνησε συναντήσεις με στοχαστές όπως ο Θεαίτητος του Σουνίου και ο Ευδόξος του Κνίδου. Το τελευταίο σηματοδότησε την αρχή της Ακαδημίας ως επίσημα αναγνωρισμένης οντότητας το 380 π.Χ. Ο χώρος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε επίσης για διάφορες αθηναϊκές τελετές, περιλάμβανε έναν κήπο όπου ο Πλάτωνας διεξήγαγε τις συζητήσεις του, εμπλουτίζοντας έτσι την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα με συνεχείς και διαφοροποιημένες ανταλλαγές.

 

Ωστόσο, το 86 π.Χ., η Ακαδημία καταστράφηκε από τον Ρωμαίο δικτάτορα Σύλλα. Έβαλε τέλος στην εποχή της πνευματικής επιρροής του. Παρ ' όλα αυτά, η Ακαδημία είχε ήδη εκπαιδεύσει λαμπρά μυαλά, ιδιαίτερα τον Αριστοτέλη, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους στην ιστορία.

 

Συνέπειες και μελλοντικές προοπτικές

 

Επιπλέον, τα νέα κείμενα αποκαλύπτουν ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στη ζωή του Πλάτωνα, την πώληση του ως σκλάβου. Πράγματι, θα μπορούσε να πουληθεί ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας. Είτε το 404 π.Χ. κατά την κατάκτηση του νησιού από τους Σπαρτιάτες. Ή εναλλακτικά, το 399 π.Χ., αμέσως μετά το θάνατο του Σωκράτη. Μέχρι τώρα, πιστεύεται ότι ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ., κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α των Συρακουσών. Σε ένα άλλο απόσπασμα, Ο Πλάτωνας εκφράζεται με περιφρόνηση για τις μουσικές και ρυθμικές ικανότητες ενός βάρβαρου μουσικού από τη Θράκη.

 

Τέλος, αυτή η σημαντική ανακάλυψη στον τόπο ταφής του Πλάτωνα δεν αλλάζει μόνο την κατανόησή μας για την εμβληματική φιγούρα που είναι ο φιλόσοφος. Διευρύνει επίσης τους ορίζοντες της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας. Διεγείρει τη διεπιστημονική έρευνα, καλώντας ειδικούς στη φιλοσοφία, την αρχαία ιστορία και τη διατήρηση.

 

Συμπερασματικά, η ακριβής ταυτοποίηση του τόπου ταφής του Πλάτωνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει πιο στοχευμένες ανασκαφές. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να αποκαλύψουν άλλες πτυχές της καθημερινής και πνευματικής ζωής της Πλατωνικής Ακαδημίας. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο πάπυρος θα αναλυθεί πλήρως έως το 2026. Πολύτιμες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν σίγουρα για να κατανοήσουμε τις απαρχές της δυτικής σκέψης και τις επιπτώσεις της κατά τη διάρκεια των αιώνων.


fr.sott.net


2 σχόλια: