«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σενεγάλη: ο πατριώτης νέος Πρωθυπουργός Ουσμάν Σόνκο κατηγορεί τις μεγάλες δυνάμεις για συνενοχή σε γενοκτονία στη Γάζα, ΚΑΙ ΕΞAΓΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡEΛΑΙΟ ΤΗΣ ΣΕΝΕΓAΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡHΣΕΙ Η ΧΏΡΑ ΤΟΥ _ ΕΣΥ ΚΟΎΛΗ...???


 

Ο Πρωθυπουργός της Σενεγάλης, Ουσμάν Σόνκο, κάλεσε την Κυριακή για αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

 

Απευθυνόμενος σε μια πολιτική συγκέντρωση μπροστά σε εκατοντάδες νέους από το κόμμα του (Παστέφ) στην πρωτεύουσα Ντακάρ, ο Σόνκο κατηγόρησε τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις για συνενοχή στην "τραγωδία" που συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες στη Γάζα.

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Πρόεδρος και ιδρυτής της Pastef, ενθάρρυνε επίσης τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Bassirou Diomaye Faye να υποστηρίξει την αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), με έδρα τη Χάγη, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της σύμβασης Γενοκτονίας στον πόλεμο του στη Λωρίδα της Γάζας.

 

"Θα ξεκινήσω την ομιλία μου ζητώντας ένα λεπτό προσευχής για τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης... ένας λαός που σήμερα υποβάλλεται σε γενοκτονία με τη συνενοχή όλων των δυνάμεων αυτού του κόσμου", είπε.

 

"Αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως οι μεγάλες δημοκρατίες, αυτοί που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι συνεργοί της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εναντίον του παλαιστινιακού λαού.”

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νότια Αφρική υπέβαλε καταγγελία εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

 

Περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν ενταχθεί ή έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ.

 

Το Ισραήλ συνεχίζει τη βίαιη επίθεσή του στη Γάζα από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου που διαπράχθηκε από την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

 

Από τότε, περισσότεροι από 37.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και σχεδόν 84.500 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

 

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του ισραηλινού πολέμου, μεγάλες περιοχές της Γάζας βρίσκονται σε ερείπια, ενώ ένας αυστηρός αποκλεισμός εμποδίζει την άφιξη τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων.

 

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο, του οποίου η τελευταία απόφαση διέταξε το Τελ Αβίβ να αναστείλει αμέσως τις επιχειρήσεις του στη νότια πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι κατέφυγαν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο πριν από την εισβολή του στις 6 Μαΐου.

afriquemedia.tv 

  

 

Η Σενεγάλη γίνεται παραγωγός πετρελαίου (εξόρυξης από από την Αυστραλιανή Εταιρεία Woodside Energy)


Η Σενεγάλη έχει εισέλθει στον κύκλο των χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων με την ανακοίνωση την Τρίτη από την Αυστραλιανή Εταιρεία Woodside Energy για την έναρξη της εξόρυξης πετρελαίου από το πεδίο Sangomar στα ανοικτά των αφρικανικών ακτών.

H Woodside πραγματοποίησε την πρώτη εξόρυξη πετρελαίου από το πεδίο Sangomar, ολοκληρώνοντας την παράδοση του πρώτου υπεράκτιου πετρελαϊκού έργου της χώρας", δήλωσε σε δήλωση η εταιρεία που λειτουργεί το πεδίο με την Société des pétroles du Sénégal (Petrosen).

 

Το πεδίο βαθέων υδάτων, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντακάρ, περιέχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το έργο, του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε το 2020, απαιτούσε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την εταιρεία. Στόχος της είναι η παραγωγή 100.000 βαρελιών την ημέρα.

 

Αυτή η πρώτη εξόρυξη Sangomar προηγείται της έναρξης παραγωγής ενός άλλου έργου, του Grand tortue/Ahmeyim (GTA), στα σύνορα με τη Μαυριτανία, που αναπτύχθηκε από τη βρετανική BP με την Αμερικανική Kosmos Energy, την εταιρεία υδρογονανθράκων της Μαυριτανίας (SMH) και την Petrosen. Αναμένεται να παράγει περίπου 2, 5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως και η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει εκεί το τρίτο τρίμηνο.

 

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σενεγάλη θα προορίζεται για εξαγωγή και εγχώρια κατανάλωση.

 

Θα απέχει πολύ από το να φτάσει στα επίπεδα παγκόσμιων και Αφρικανικών γιγάντων όπως η Νιγηρία. Αλλά τα έσοδα σε δισεκατομμύρια δολάρια αναμένονται από αυτό, καθώς και ένας επιταχυνόμενος μετασχηματισμός της οικονομίας.

 

"Η έναρξη της εξόρυξης του πεδίου Sangomar σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όχι μόνο για τη βιομηχανία και την οικονομία της χώρας μας, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους μας", λέει ο γενικός διευθυντής της Petrosen Exploration and Production, Thierno ly, στο δελτίο τύπου Woodside.

 

Το αφεντικό της αυστραλιανής εταιρείας, Meg O'neill, μιλά για "μια ιστορική μέρα για τη Σενεγάλη και για το Woodside".

 

Η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ατλαντικό από το 2014 έχει δημιουργήσει σημαντικές ελπίδες σε αυτή τη φτωχή χώρα στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Τα αναμενόμενα έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπολογίζονται από την Petrosen σε ετήσιο μέσο όρο άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μια περίοδο τριάντα ετών.

 

Αυτή η ανακάλυψη έχει επίσης εγείρει φόβους ότι η χώρα βιώνει όπως και άλλοι την "κατάρα" του πετρελαίου, με ένα απροσδόκητο να τροφοδοτεί τη διαφθορά χωρίς να ωφελεί τον πληθυσμό.

 

Η Σενεγάλη ισχυρίζεται έντονα την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου ενόψει των προσπαθειών μέρους της διεθνούς κοινότητας να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Πολιτικό ζήτημα

 

Η επερχόμενη παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, που αναβλήθηκε αρκετές φορές, ήταν ένα σημαντικό θέμα της πρόσφατης προεδρικής εκστρατείας που είδε τη νίκη του αντισυστημικού υποψηφίου Bassirou Diomaye Faye, διεκδικώντας την κυριαρχία και έναν αριστερό παναφρικανισμό.

 

Το στρατόπεδο του κ. Φέι έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση να αναθεωρήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης ή αλιείας που υπογράφηκαν από την πρώην διοίκηση και θεωρήθηκαν δυσμενείς για τη Σενεγάλη.

 

Ο νέος πρόεδρος που επένδυσε τον Απρίλιο ανακοίνωσε μεταξύ των πρώτων μέτρων του έναν έλεγχο του τομέα των ορυχείων, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

 

Ο πρωθυπουργός και πρώην μέντορας της Faye, Ousmane Sonko, επιβεβαίωσε την Κυριακή την επιθυμία αναθεώρησης των συμβάσεων.

 

"Ήμασταν αυτοί που σας υποσχεθήκαμε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε τις συμβάσεις και θα το κάνουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει", είπε στο Ντακάρ μπροστά στους νέους του κόμματός του.

 

Η αρχική φάση του Sangomar αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης που συνδέεται με υποβρύχιες υποδομές σχεδιασμένες εν αναμονή μεταγενέστερων φάσεων ανάπτυξης. Περιλαμβάνει 23 πηγάδια, συμπεριλαμβανομένων 11 για παραγωγή, 10 για έγχυση νερού και 2 για έγχυση αερίου, λέει ο Woodside. Έχουν ολοκληρωθεί είκοσι ένα πηγάδια, είπε.

 

Αυτή η αρχική φάση θα παράγει από τα λιγότερο σύνθετα αποθέματα και θα δοκιμάσει άλλες δεξαμενές, λέει.

 

apr-news.fr 

 

 

 Εμφάνιση του Σενεγαλέζου Youssou N'Dour στην συναυλία του Peter Gabriel στην Αθήνα το 1987 :


 

 diodotos-k-t.blogspot.com

 

6 σχόλια:

  1. Φίλε Κώστα ,

    Λατρεύω τη Σενεγάλη και επιπλέον ο καιρός είναι σαν την ελληνική άνοιξη και το καλοκαίρι .....και χωρίς κουνούπια.

    Επίσης η ακτογραμμή έχει κάτι το ελληνικό

    Γεμάτη πολιτισμό, υπέροχη μουσική και υπέροχα ψάρια.

    Έχουμε ζήσει χρόνια . Η πιο ανεξάρτητη και μορφωμένη αφρικανική χώρα !

    Είχα γνωρίσει τον Youssou N'Dour όταν ήταν πολιτικός

    https://youtu.be/F0pan1ddDVI

    Super Diamono – Diaraaf
    https://youtu.be/k9V3Itsl-vc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σε αυτή την συναυλία του Πίτερ Γκάμπριελ φίλε Con (από όπου έβαλα το βίντεο της ανάρτησης). O Youssou N'Dour είπε αρκετά τραγούδια. Γενικά τότε στην Ελλάδα παίζονταν αρκετά αφρικανικά εθνίκ κομμάτια στα κλαμπ. Η Σενεγάλη είναι από τα μέρη που πάντα ήθελα να επισκεφτώ.

      Διαγραφή
    2. Η Σενεγάλη είναι πολύ ασφαλής ,δεν είναι ακριβή και έχει πολλούς τουρίστες (κυρίως από τη Γαλλία)

      Διαγραφή
  2. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ12 Ιουνίου, 2024 21:58

    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ.
    ΕΞΑΓΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟΝ ΣΑΣ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΛΟΥΓΚΡΑΝΙΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ.
    ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΜΑΓΚΩΣΕΤΕ......
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμεις κυριε ειμεθα αντι-νατιβιστες και οι-κωλο-γοι...

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή