«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Κοκορεύονται οι G7 αλλά δεν μπορούν να φρενάρουν τους BRICS

του Luca Bagatin*


Σημ.K-T: Ο πραγματικός τίτλος του άρθρου, και στα ιταλικά που πρωτογράφτηκε, και στα γαλλικά, είναι "Η αυτοαναφορική G7 δεν φρενάρει την ανάπτυξη των Brics". Η λέξη autoréférentiel=αυτοαναφορική, παρόλο που τιμάει την ελληνική γλώσσα από πλευράς των δύο λατινογενών γλωσσών, δεν χρησιμοποιείται συχνά από τους Έλληνες, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι λίγο ξενέρωτη στο να αποδώσει πλήρες νόημα στον τίτλο, από τη δικιά μας πλευρά. Προφανώς στις δύο προαναφερόμενες γλώσσες χρησιμοποιείται περισσότερο και είναι πιο αποτελεσματική, όπως οι δικές μας "φιλαυτία", "φιλάρεσκος", "περιαυτολογώ", "κομπορρημονώ" και "κοκορεύομαι" 🙂


Ενώ η G7 των ηττημένων των Ευρωεκλογών (Macron και Scholz στο primis) ή εκείνων που κέρδισαν με ρεκόρ αποχής και παραμένουν στη μειοψηφία σε απόλυτους όρους (Meloni) ήταν στον αέρα, οι BRICS αναζητούσαν συνεργασία και έναν πολυπολικό κόσμο.

Οι BRICS, των οποίων η τελευταία σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στη ρωσική πόλη Nizhny Novgorod, στην οποία συμμετείχαν επίσης τουλάχιστον δώδεκα αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Μαυριτανία, η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Μπαχρέιν.

BRICS που έχουν επεκταθεί πρόσφατα στην Αιθιοπία, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι η Τουρκία, η οποία ζήτησε την υποστήριξή της από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

Οι BRICS ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για τον παγκόσμιο Νότο, όπως δήλωσε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi: "κατά το παρελθόν έτος, η συνεργασία μεταξύ των BRICS έχει προχωρήσει αξιοσημείωτα, γρήγορα και έντονα. Έχουμε κάνει πρωτοποριακές προσπάθειες και επεκτείναμε τον μηχανισμό BRICS, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον παγκόσμιο Νότο αναζητώντας δύναμη μέσω της ενότητας. Μετά τη διεύρυνση, οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου και η συνολική οικονομική τους παραγωγή ξεπέρασε εκείνη της G7.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επιταχύνουν τη διαδικασία οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου και μιας πιο δίκαιης και δίκαιης διεθνούς τάξης, όπως τόνισαν οι ομιλητές στο πρόσφατο συνέδριο παρουσιάζοντας το τελευταίο δοκίμιο του καθηγητή Giancarlo Elia Valori με τίτλο "Scenari Geopolitici Globali" (δημοσιεύθηκε από τον Rubbettino).

 


Βελτιώστε την παγκόσμια διακυβέρνηση, δώστε φωνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, προωθήστε την επίλυση διεθνών συγκρούσεων, καταπολεμήστε τη διεθνή τρομοκρατία και προωθήστε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, κυβερνήστε διαδικασίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και κάντε το με κοινό τρόπο, προκειμένου να αποφευχθεί να πέσει σε λάθος χέρια ή να στραφεί εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε. Όχι επιβάλλοντας κυρώσεις που βλάπτουν την οικονομία όλων (ίσως η Γερμανία αρχίζει να το συνειδητοποιεί αυτό;). Όχι με το να πατάς τον επιταχυντή των πολέμων ή να τους υποδαυλίζεις, αλλά με το να αρπάζεις κάθε ευκαιρία για διάλογο.

Επειδή με την κατανόηση των λόγων του άλλου μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη, κάτι που είναι πάντα το σωστό. Και ξεπερνώντας αυτή τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου που, με έναν μάλλον ηλίθιο, ανεύθυνο και παιδαριώδη τρόπο, μολύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το να δίνεις μια ευκαιρία στην ειρήνη, όπως σωστά τραγούδησε ο εξαιρετικός Τζον Λένον, σήμερα σημαίνει να δίνεις μια ευκαιρία στην κοινή λογική και τη λογική.

Η οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και πιο δίκαιου κόσμου περνάει από αυτό.

Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι δυστυχώς πολύ κοντόφθαλμοι και αποσυνδεδεμένοι από την ιστορία.

 

 

* Ο Luca Bagatin (γεννήθηκε στη Ρώμη το 1979) είναι συγγραφέας και blogger.

Έκανε το ντεμπούτο του το 2000 με ένα άρθρο για τη γενιά των Beat στο πολιτιστικό περιοδικό "Lo Scarabeo" του Pordenone. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα L'Opinione delle libertà που διευθύνεται από τους Arturo Diaconale και Paolo Pillitteri από το 2004 έως το 2016 και με την La Voce Repubblicana - όργανο του PRI έως τον Οκτώβριο του 2011. Στο παρελθόν, συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα L'Avanti! Από τον Ιούλιο του 2012 έως το 2013 ήταν αρθρογράφος και κριτικός στη ρωμαϊκή free press "Le Città" που εκδίδει ο Daniele Priori.
Σήμερα συνεργάζεται με το Liberalcafe.it, με το Olnews.it, με το Electomagazine, με το ιστορικό περιοδικό του σοσιαλισμού "Critica Sociale", που ιδρύθηκε από τον Filippo Turati το 1891, με το Secolo Trentino και με τον ιστότοπο βιντεοπαιχνιδιών "Pc Gaming Vault".

 

euro-synergies.hautetfort.com 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου