«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα. Ας δούμε γιατί μετά την ανάστασή του, ο Λάζαρος έμεινε σε όλη του τη ζωή σκυθρωπός κι αγέλαστος... εκτός από μία φορά.....


Σχόλιο Διόδοτου: Στην ιστορία του Λαζάρου εφαρμόστηκε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στην χριστιανική ορολογία "Θεϊκή Οικονομία". Πέραν της έλλειψης δυσάρεστης μυρωδιάς, από την 4ήμερή του ταφή, εξασφαλίστηκε και η υπέρβαση του συνήθους χρονικού ορίου, να πρόκειται για περίπτωση νεκροφάνειας. Την ανατριχιαστική λεπτομέρεια που υπογραμμίζεται στο άρθρο με κόκκινα γράμματα, την έμαθα πριν από 20 μέρες και από τότε...κάθε ημέρα έρχεται στο μυαλό μου πεισματικά. "The ultimate philosophical point" θα το χαρακτήριζαν κάποιοι αγγλόφωνοι διανοητές... 

Τί απέγινε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του;

Από τον Γιώργο Παυριανό | 8 Απριλίου 2017


H ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Ιησού και αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας. Ζούσαν στη Βηθανία, 2 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί πολλές φορές o Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή. Μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού, ότι ο φίλος του κινδυνεύει να πεθάνει. Ο Χριστός σκόπιμα καθυστέρησε και ο Λάζαρος πέθανε. Μετά από δύο μέρες αναχώρησε από την Γαλιλαία για να πάει στη Βηθανία. Στο δρόμο οι μαθητές έκπληκτοι τον ρωτούσαν γιατί δεν ξεκίνησε πιο νωρίς να τον θεραπεύσει, εφόσον ήταν φίλος του. Τότε ο Ιησούς απάντησε ότι ο Λάζαρος εκοιμήθη και όταν θα φτάσει στη Βηθανία θα τον ξυπνήσει.

Όταν έφτασαν στη Βηθανία, οι δύο αδελφές έτρεξαν να τον υποδεχτούν και η Μαρία παραπονέθηκε: “Κύριε, αν είχες έρθει πιο νωρίς, ο αδελφός μου θα ζούσε τώρα. Ακόμα όμως και τώρα εσύ αν θέλεις μπορείς να τον αναστήσεις!” Ο Ιησούς δάκρυσε και ζήτησε να τον οδηγήσουν στον τάφο, ένα σπήλαιο με μια τεράστια πέτρα στην είσοδο. “Ανοίξτε τον τάφο!” είπε. “Μα Κύριε, θα  μυρίζει… Είναι ήδη τέσσερις μέρες νεκρός”. του είπαν οι δύο αδελφές. Ο Ιησούς επέμεινε, άνοιξαν τον τάφο, είπε το περίφημο “Λάζαρε δεύρο έξω!” και ο Λάζαρος αναστήθηκε! Ήταν η τρίτη ανάσταση νεκρού που είχε κάνει ο Χριστός. Προηγουμένως είχε αναστήσει την κόρη του Ιαείρου και τον μοναχογιό της χήρας.

Έξι μέρες πριν το Εβραϊκό Πάσχα οι δύο αδελφές παραθέτουν γεύμα προς τιμήν του Χριστού. Η Μαρία έχει κάθεται και τον ακούει, η Μάρθα πηγαινοέρχεται και αναγκάζει τον Χριστό να της πει: “Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε έστιν χρεία”. Σε μια γωνιά αμίλητος και αγέλαστος κάθεται ο αναστημένος Λάζαρος. Αυτή είναι και η τελευταία πληροφορία που μας δίνουν τα Ευαγγέλια. Από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε με οδηγό την προφορική Παράδοση.

Μάθαμε ποτέ τι είδε στον κάτω κόσμο ο Λάζαρος;

Όχι, δεν είπε πουθενά λέξη για την εμπειρία του. Μόνο στη λαϊκή μας παράδοση, στα Κάλαντα του Λαζάρου, υπάρχει σχετική αναφορά: “Πες μας Λάζαρε τι είδες, εις τον Αδη που επήγες… Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους“.

Πάντα σύμφωνα με την Παράδοση, ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών όταν πέθανε και ανεστήθη. Έμεινε την υπόλοιπη ζωή του σκυθρωπός και αγέλαστος από όσα είχε δει στον κάτω κόσμο. 
Μόνο μια φορά γέλασε, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο. “Κοίτα, το ένα χώμα κλέβει το άλλο!” είπε και ξέσπασε στα γέλια. 

Επειδή “εβουλεύσαντο οι αρχιερείς ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσιν”, μετά τη Σταύρωση, έφυγε από τη Βηθανία και κατέφυγε στο Κίτιο της Κύπρου γύρω στο 33 μ.Χ. Εκεί έζησε, πάντοτε αγέλαστος και σκυθρωπός άλλα 30 χρόνια. Λένε πως κάθε μέρα, ότι και να έτρωγε, έβαζε μαζί και κάτι πικρό στο φαγητό του. Στο Κίτιο τον συνάντησαν και οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και τον χειροτόνησαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου.

Έζησε άλλα 30 χρόνια και όταν  πέθανε για δεύτερη φορά, γύρω στο 63 μ.Χ., ετάφη σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή: “Λάζαρος ο Τετραήμερος και Φίλος του Χριστού.”


πηγή: cosmopoliti.com

8 σχόλια:

  1. ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΥΟ ΤΡΕΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΤΑΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΟΥΠΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ

    Ιον ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΚΡΟΒΟΙΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥΓΓΑ

    20ν ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΑΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΜΑ ΕΡΘΕΙ ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΠΗ

    ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΗ ΜΕ ΤΑΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ; ΤΡΕΛΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΙΘΑΝΟ
    ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

    ΔΕΝ ΣΚΙΑΖΟΜΑΙ ΦΟΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΠΟΛΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΒΛΑΒΗ ΑΓΩΓΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάντως το μυαλό μου πήγε σε "ψυχολογικές επιχειρήσεις"... Να τεστάρουν αντοχές σε διάφορα επίπεδα.

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΚΟΛΑΣΗ ...ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΖΑΝΙΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ....ΑΛΛΑ "ΕΝΟΙΩΣΕ" ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ "ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ" ΤΗΝ ΖΩΗ ...ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τό Πύρ τής κολάσεως καί τό Άκτιστον Φώς είναι τό ίδιο!
    Επιτέλους, νά πού καί ένας φωτισμένος γέροντας μάς αποκάλυψε τήν αλήθεια γιά τήν πορεία τής ψυχής μετά τόν θάνατο.
    Ή ψυχή λοιπόν , αφού αποδεσμευθεί από τό σώμα, ακολουθεί τόν δρόμο γιά τό φώς, αυτό τό φώς πού οί πρόγονοί μας τό έλεγαν Ήλύσια Πεδία.
    Τό φώς αυτό δέν είναι τού ήλιου μας , αλλά τής Τρισηλίου Θεότητος { δέν είναι τού παρόντος νά αναλύσουμε ποιά είναι ή Τρισήλιος Θεότης...ίσως μιά άλλη φορά.}.
    Τό φώς λοιπόν αυτό τό Άκτιστον, στίς ψυχές πού έχουν απελευθερωθεί από τά υλικά καί γήϊνα, αυτές πού έχουν κατανοήσει τί εστί αγάπη καί μόνο αγάπη {νά λοιπόν ποιές είναι οί αμαρτίες μας } αυτές οί ψυχές Φωτίζονται από αυτό τό Φώς καί "βλέπουν" τήν αληθινή οδό πρός τόν Θεό.
    Οί άλλες, οί κολλημένες {κολασμένες όπως λέγουν} , δυστυχώς αυτό τό Φώς τό νοιώθουν ώς Πύρ πού τούς βασανίζει. Καί βέβαια δέν "βλέπουν" καμμιά οδό γιά πουθενά.
    https://www.youtube.com/watch?v=qGpMHkweED4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου,
      σε ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την τόσο πολύτιμη παρέμβασή σου!
      Γι αυτό και την ανάρτησα ξεχωριστά:
      https://diodotos-k-t.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html

      Διαγραφή
    2. Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΩΣΤΑ. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

      Διαγραφή
  6. Ο Μακρον δεν κατεβηκε εδω για τα νερα απο την πολη του Φωτος με πολυ ιλουμινασιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή