«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ορθόδοξο Οδοιπορικό: Κάλυμνος - Σύμη (εορτή Πανορμίτη)

50 φωτογραφίες (προσωπικό αρχείο)



 ( Στις φωτο που ακολουθούν πατήστε επάνω για να τις δείτε σε μεγέθυνση )

Την εβδομάδα που μάς πέρασε, το ιστολόγιό μας αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα, μια απόδραση από τον ζόφο των ημερών και το μαύρο πέπλο της προδοσίας και της προκλητικότητας των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών του Έθνους και της πατρίδος μας. Επισκεφτήκαμε ξανά την όμορφη Κάλυμνο, αποκτώντας νέες εμπειρίες που θα μοιραστούμε μαζί σας, και βρεθήκαμε την παραμονή της εορτής των Αγίων Ταξιαρχών, στη Σύμη, το νησί του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Μάλιστα την ημέρα αυτή ανακαλύψαμε ότι το ιστολόγιό μας έχει και ονομαστική εορτή. Γιατί στις 7 Νοεμβρίου που είναι και των τριαντατριών Μαρτύρων εν Μελιτινή, μεταξύ των μαρτύρων υπάρχει και ένας Διόδοτος! Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ ότι το όνομά μας εντωμεταξύ το εμπνευστήκαμε από έναν εκ των μεγίστων Ελλήνων, που λέει κι ένας φίλος μπλόγκερ, τον Διόδοτο τον Ερυθραίο, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος υπεύθυνος σύνταξης των εφημερίδων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταγραφέας των έργων και των διαταγμάτων του στρατηλάτη, παράλληλα χρονικογράφος και σημαντικός εγκυκλοπαιδιστής της εποχής. Δεν θα βγούμε άλλο από το θέμα μας όμως, θα προχωρήσουμε αμέσως στο οδοιπορικό μας.


 
Η Κάλυμνος μάς υποδέχτηκε με τις φυσικές της ομορφιές, τους επιβλητικούς της βράχους (που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ως ο πρώτος πλέον στον κόσμο προορισμός αναρριχητών), τις υπέροχες παραλίες της, τις λιχουδιές της και κυρίως τους πολύ φιλόξενους κατοίκους της, οι οποίοι δεν γλύτωσαν ούτε αυτοί τελικά τελείως την παρουσία μερικών "επενδυτών", στην περιοχή Κασόνια, μόλις 200 μέτρα από το λιμάνι. Μάθαμε μάλιστα ότι επειδή δεν έχει Hot Spot, το ΦΠΑ στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νησιού παρέμεινε στο 24% εν αντιθέσει με το 12% των γειτονικών της Λέρο και Κω.



 Πάμε όμως παρακάτω.. μην μάς πάρει από κάτω...


Όμορφη Κάλυμνος...







Θέα προς το Αιγαίο και θέα προς το λιμάνι (Πόθια Καλύμνου), από το μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Εν Καλύμνω..



Υπέροχη τοιχογραφία από τον Ιερό Ναό Παναγιάς Κεχαριτωμένης Χωριού Καλύμνου:



 Δυο φωτογραφίες από το Ιερό Βαπτιστήριον ενηλίκων, της Μονής Αγίου Παντελεήμονα. Βλέπω πολλούς "αγνωστικιστές" να προστρέχουν μετά τα "γεγονότα"...







Παρακολουθήσαμε στην Κάλυμνο ενδιαφέρουσες ομιλίες σημαντικών μορφών του πνευματικού κόσμου, όπως την ομιλία με θέμα το Άγιον Όρος, του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ετ Νικολάου Π. Ζαΐρη και την συγκλονιστική καθιερωμένη ομιλία στον χώρο της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Καλύμνου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αντινόης (Αίγυπτος) και επισκόπου Γκάνας, κ.κ. Παντελεήμονος Λαμπαδάριου. Ο γέροντας παρόλα τα πολλαπλά προβλήματα υγείας του από χρόνια ταλαιπωριών στην Αφρική, τους καλπάζοντες καρκίνους που τού είχαν διαγνώσει και ότι θα τού έπαιρναν άμεσα τη ζωή.. είναι κοντά μας, να μαγνητίζει με τους γλαφυρούς του χριστεπώνυμους λόγους και το αστείρευτο χιούμορ του.


   






Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, αναχωρήσαμε πρωί πρωί για Σύμη. Η παρακάτω φωτο είναι από το στενό πέρασμα μεταξύ Κω και Τουρκίας και βλέπουμε Μικρασιατικά παράλια.



Φτάνουμε στο λιμάνι του Πανορμίτη..




..το οποίο βρίσκεται κατευθείαν μπροστά στην είσοδο του μοναστηριού..



Δεν ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω γι αυτήν την εμπειρία στην Ιερά Μονή Πανορμίτου. Την παραμονή κιόλας της εορτής Του, χιλιάδες κόσμος να καταφθάνει από παντού στην Ελλάδα. Κι όμως.. καμία οχλαγωγία και δυσάρεστοι θόρυβοι δεν υπήρχαν πουθενά, ούτε στιγμή. Όλα τα πρόσωπα χαμογελαστά, ευτυχισμένα. Σέβας και ενθουσιασμός, ακόμα κι ανάμεσα σε πολλές εκατοντάδες επισκέπτες που βρήκαν κατάλυμα μέσα στην ίδια την μονή και κοιμόντουσαν σε βάθος διημέρου, σε στρώματα και υπνόσακους, μέσα στα δωμάτια και τις εκθεσιακές αίθουσες της μονής. Οι λουκουμάδες και τα σουβλάκια και λοιποί έμποροι βρίσκονταν σε ειδικό χώρο, εκατό μέτρα πιο δίπλα από το μοναστήρι. 








Ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει μια καλαίσθητη αυλή με φούρνο και ιατρείο 24ώρου λειτουργίας.






Ένιωθες σαν ο ίδιος ο Αρχάγγελος και οικοδεσπότης να έχει φροντίσει για όλα για να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, και όλα να πηγαίνουν δεξιά, όπως συμβαίνει και στο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος. Το βλέμμα του Πανορμίτη ήταν ήρεμο και παρακολουθούσε με μεγαλοψυχία τον κάθε έναν ξεχωριστά, στα μάτια, σε όποια γωνία κι αν στεκόταν. 




Αποφασίσαμε με την παρέα μου να επισκεφθούμε και τη χώρα της Σύμης, στα βόρεια του νησιού. Κι εκεί δεν χορταίναμε το κάθε λεπτό που περνούσε. Η ίδια γαλήνη και σκέπη του Πανορμίτη, οι κάτοικοι χαρούμενοι, φιλόξενοι, ένας παράδεισος πολιτισμού και παράλληλα όλο το χωριό.. ένα μπιμπελό δίπλα στη θάλασσα!

















Αποφασίσαμε, ανήμερα των Αγίων Ταξιαρχών, να αισθανθούμε την ημέρα με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Μάς βρήκε το ξημέρωμα -6 το πρωί- σε ένα ομώνυμο εκκλησάκι, σε ένα απόμερο απόκρημνο ανατολικό άκρο της Καλύμνου ονόματι Χαλή, από το οποίο αγναντεύεις τα Ίμια. Το εκκλησάκι φτιάχτηκε προς τιμήν των πεσόντων στα Ίμια. Στην πρώτη από τις επόμενες φωτογραφίες, τα Ίμια φαίνονται δεξιά από το κοντάρι της βυζαντινής σημαίας.










Ευχαριστώ το Θεό που μού δώρησε αυτό το υπέροχο ταξίδι και που κυρίως μού έδωσε την δυνατότητα, μέσα από αυτό το ιστολόγιο, να μοιραστώ αυτή την όμορφη εμπειρία μαζί σας.

Την ευλογία του Πανορμίτου και όλων των Αγίων να έχουμε, και να μάς αξιώσουν να ζούμε και να χαιρόμαστε την όμορφη αυτή χώρα, την ομορφότερη του πλανήτη, την Ελλάδα μας.. ΑΚΈΡΑΙΑ!


ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ




24 σχόλια:

  1. ΣΥΡΙΖΟΦΑΠΑΣ11 Νοεμβρίου, 2019 19:51

    Την μουσουλμάνα με τη μαντήλα που τραβάει σελφι την είδατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ11 Νοεμβρίου, 2019 20:59

    Μπράβο Κώστα,σου εύχομαι και του χρόνου, ακόμα ένα οδοιπορικό.Ό Χριστός και η Παναγία να σε έχουν πάντα καλά και να μάς δίνεις και εμάς τέτοιες στιγμές ψυχικής γαλήνης.ΧΙΛΙΑ ΕΥΓΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ.
    Ό Πανορμίτης να μεσιτεύει για όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φίλε μου EY,
      συγχαρητήρια για την νίκη σου στον Μαραθώνιο, άλλη μια φορά,
      οι Ταξιάρχες σού δώσανε φτερά.

      Διαγραφή
    2. Εσεις οι αθλητες δεν φταιτε σε τιποτα, κοιταξε ομως τι αλλα πραγματα παιζονται...

      Athens Marathon, the authentic - tragik κι ουάου....
      http://panusis.blogspot.com/2019/11/athens-marathon-authentic-tragik.html

      Διαγραφή
  3. Ευλογία, Χριστός και Ελλάδα, άμεσα συνυφασμένα μέσα σε ένα υπέροχο οδοιπορικό πίστης και ελπίδας. Έλληνες, να τι μας κράτησε όρθιους αιώνες των αιώνων. Αυτά θα μας ανορθώσουν και τώρα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Μόνο με τον Χριστό αναδεικνύεται η ταυτότητά μας και δυναμώνουμε και πολεμάμε και νικάμε κάθε εχθρό και πολέμιο, εντός και εκτός. Αδελφέ Κωνσταντίνε, σε ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Μιχάλη,
      αποτελούν τιμή για εμένα τα καλά σου λόγια.
      Σε ευχαριστώ από καρδιάς.

      Διαγραφή
  4. Μπράβο Κώστα μου..σε ευχαριστούμε πολύ....βοήθειά σου και του χρόνου να εισαι γερός και να ξαναπάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα μου σε ευχαριστώ, να είσαι καλά, το δικό σου "μπράβο" επίσης έχει μεγάλο βάρος.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Για τους σφουγγαράδες, Καλύμνιους, Συμιακούς, Χαλκίτες, αλλά και σ’ όλο το σφουγγαροσυνάφι του Αιγαίου, ξεχωριστή θέση έχει και ο αρχιστράτηγος ο Άρχων Μιχαήλ, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Ταξιάρχης, ο Πανορμίτης της Σύμης, που λέγεται και Ασώματος, Παναρμιώτης, Παλαρνιώτης, Παλερνιώτης Παλερημνιώτης, Νιώτης κ.α. Τον τιμούν αφιερώνοντας – γράφοντας το όνομά του στα καΐκια τους,δέονται σ’ αυτόν και ελπίζουν στη θεία προστασία και παρέμβασή του στις δύσκολες στιγμές της δουλειάς τους.
    « Ω, Παλερημνιώτη Συμιακέ, βάλε τους παμουζάες (γαλότσες σκαφάνδρου)
    κατέβα κάτω στο γιαλό και φύλαε ούλους του σφουγγαρά(δ)ες».
    Και πάνω στη βουτιά τους, όπως μαρτυρούν, ένιωθαν τη μεγαλόπρεπη και επιβλητική – φοβερή παρουσία του, να τους δίνει κουράγιο, να τους στέλνει θησαυρό μπρος τους τα σφουγγάρια, να τους προστατεύει από τα θεριά της θάλασσας, να τους γλυτώνει στα ναυάγια.
    Ανάμεσα Νισύρου Σύμης κι Αστροπαλιάς
    μας έσπασε η σκότθα από τη ματισσιά
    Βοήθα Παλερημνιώτη για να γλυτώσουμε καράβι και φορτίο να στ’ ασημώσουμε

    http://tostavroydaki.blogspot.com/2019/11/blog-post_42.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το οδοιπορικό σου μυρίζει Ελλάδα... εκτός των φωτο με τους λαθροτέτοιους που χαλάει την ενέργεια, φαντάσου πέντε λαθρο και βρώμισαν το τοπίο, τεσπα, μου θυμίζει την Ελλάδα μου λευκή, γαλάζια, φωτεινή, αιώνια!
    Αυτό ήταν και αυτό θα είναι η Ελλάδα μας. Οι Έλληνες θα φροντίσουμε για αυτό και αν τυχόν κάποιοι μας γεμίζουν αρνητικά μηνύματα τύπου πάει η Ελλάς κλπ κλπ αλώθη κλπ κλπ τελείωσε κλπ κλπ εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι Η ΕΛΛΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ όσο υπάρχουμε εμείς, τώρα για όσους δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στον λαό μας κάτι άλλο παίζει και να το ψάξουν βαθιά μέσα τους ή βαθιά στην τσέπη και στις γνωριμίες και συναναστροφές τους, Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ και κανένας δεν μπορεί όσο και να θέλει να της πάρει όλα αυτά, η απέραντη, φωτεινή, γαλάζια Πατρίδα μας! Αυτά μου ενέπνευσαν όλες οι φοβερές φωτο , όχι απλά σαν τεχνική, του Κώστα αλλά το συναίσθημα, η αίσθηση που αναδύουν, μπράβο!
    ΔΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια Κώστα, (όμορφες φωτογραφίες) βοήθεια σου ο Αρχάγγελος συν Θεώ!
    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κώστα πάρα πολὺ ὡραῖο τὸ ὀδοιπορικό σου, θὰ τὸ ἀναδημοσιεύσω καὶ στὸ δικὸ μας ἱστολόγιο.

    Σοὺ ἀπάντησα καὶ στὸ σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά φίλε μου, ο Πανορμίτης να μάς δίνει φώτιση.

      Διαγραφή
  9. Εκπληκτική περιγραφή και υπέροχες φωτογραφίες! Σε ευχαριστούμε αγαπητέ μπλόγκερ,ήταν σαν να βρεθήκαμε εκεί μαζί σας! Αμαλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οικοδεσπότα!

    Όλο ταξιδάκια μου είσαστε!

    Είτε έχετε πολλά λεφτά κρυμμένα σε καβάντζα, είτε είστε συνταξιούχος καί ταυτοχρόνως τυχερός του τζόκερ! Δεν εξηγείται αλλοιώς!

    Πάντως, μη λέτε πολλά... θα σας πάρει χαμπάρι ο υπουργός οικονομικών! Καρα-lol!!! :-)

    Υγ 1: Πολύ ωραίες φωτό! Ένα άλφα καλλιτεχνικόν αισθητήριον το έχετε, δε λέω!
    Υγ 2: Βάλτε καί τις άλλες τις φωτό, τις "πονηρές", με τις γυμνίστριες! Τί; Δεν τραβήξατε τέτοιες; Με απογοητεύετε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνολικό έξοδο περιοδείας, μετά καφέδων, τσιγάρων, φαγητού, 200€, 7 ημέρες. Τραπέζια σε γνωστούς, ύπνος σε γκαράζ (διαμορφωμένο σε σουίτα) πολύ αγαπημένης οικογένειας, απόκτηση πολύ φτηνών εισιτηρίων από 2μηνο πριν.

      Πήρατε την απάντηση αγαπητέ Εργοδότα 🙂
      (και ο υπουργός επίσης)

      Ευχαριστώ για τα εύσημα περί του καλλιτεχνικού αισθητηρίου.

      Οι φωτό με τις γυμνίστριες είναι πριβέ. Τί με περάσατε.. Teknoman.. όλα φόρα παρτίδα;...🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    2. ΥΓ. Δύο μόνο τα τραπέζια σε φίλους.
      Γιατί τις υπόλοιπες ημέρες μαγείρευα ο ίδιος στην πραγματικά μεγάλη κουζίνα του προσωπικού μου χώρου, αλα Μποντρίνι!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Επιτέλους εμφανίστηκε κι ο ζεν πρεμιέ μας!
      Σούζα οι νεαρές μουσουλμάνες, έτοιμες να αλλαξοπιστήσουν για πάρτη σου!

      Διαγραφή