Στην καθημερινότητα μας χαιρετώντας ή αποχαιρετώντας τον συνάνθρωπο μας δίνουμε ευχές ευτυχίας, υγείας , χαράς και ευδαιμονίας εκατέρωθεν. Τι κρύβεται όμως πίσω από μια τόσο απλή ευχή;
Στην καθημερινότητά μας λέμε συνεχώς ευχές, σχεδόν χωρίς να το σκεφτόμαστε. «Καλημέρα», «καλή δύναμη», «καλή επιτυχία», «να είσαι καλά». Είναι τόσο συνηθισμένες φράσεις που πολλές φορές τις λέμε μηχανικά. Κι όμως, αν σταθούμε λίγο να το σκεφτούμε, αυτές οι απλές λέξεις έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος απ’ όσο φαίνεται.
Οι ευχές δεν είναι απλώς τρόπος ευγένειας. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο καθώς και τη σωματική και ψυχική του υγεία. Όταν λες σε κάποιον «να σου πάνε όλα καλά», στην ουσία του δίνεις λίγη από τη θετική σου σκέψη. Είναι σαν να του λες «είμαι μαζί σου, έστω και με αυτόν τον μικρό τρόπο».
Πολλές από τις ευχές που χρησιμοποιούμε έχουν και μια πιο πνευματική, ακόμα και θρησκευτική πλευρά. Εκφράσεις όπως «O Θεός μαζί σου» ή «να σε έχει καλά ο Θεός» δεν είναι απλά λόγια. Είναι σαν μικρές προσευχές. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε κάθε φορά, αλλά μέσα από αυτές αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς, που μπορεί να βοηθήσει, να προστατεύσει ή να δώσει δύναμη.
Αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον, ότι η πίστη δεν φαίνεται μόνο στις μεγάλες στιγμές ή στις επίσημες προσευχές, αλλά και σε κάτι τόσο απλό όσο μια ευχή. Δηλαδή, ακόμα κι αν δεν το σκεφτόμαστε, βάζουμε λίγο «Θεό» μέσα στην καθημερινότητά μας μέσα από τις λέξεις που λέμε. Και το ωραίο, είναι ότι δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να είσαι σε Εκκλησία ή σε κάποιον ιδιαίτερο χώρο. Μπορείς να πεις μια ευχή στον φίλο σου, στον συνάδελφο, στην οικογένειά σου ή ακόμα και σε έναν άγνωστο. Και αυτή η μικρή φράση μπορεί να κάνει διαφορά.
Ζούμε σε μια εποχή που όλα τρέχουν. Πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να πούμε πολλά ή να δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε. Εκεί μπαίνουν οι ευχές. Είναι μικρές, γρήγορες, αλλά έχουν νόημα. Μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση κάποιου ή να του δώσουν λίγη δύναμη σε μια δύσκολη μέρα.
Επίσης, υπάρχει κάτι πολύ ανθρώπινο σε όλο αυτό. Όταν δίνεις μια ευχή, στην ουσία δίνεις κάτι από εσένα. Και όταν παίρνεις μια ευχή, νιώθεις ότι κάποιος σε σκέφτεται. Αυτή η απλή ανταλλαγή δημιουργεί μια σύνδεση, ακόμα κι αν είναι στιγμιαία.
Από μια πιο θρησκευτική οπτική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε καλή ευχή είναι σαν μια μικρή ευλογία, μια μικρή προσευχή για τον συνάνθρωπο. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι επίσημο ή «ιερό» για να υπάρξει αυτή η αίσθηση. Η ίδια η καθημερινότητα μπορεί να γίνει πιο ζεστή και πιο ουσιαστική μέσα από αυτές τις απλές λέξεις.
Ίσως τελικά οι ευχές να είναι ένας τρόπος να φέρνουμε κάτι καλό στη ζωή των άλλων, χωρίς κόπο. Να δίνουμε λίγη ελπίδα, λίγη θετική ενέργεια, λίγη πίστη. Και αυτό είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε.Οπότε την επόμενη φορά που θα πεις «Καλημέρα» ή «Ο Θεός μαζί σου», σκέψου ότι δεν είναι απλά μια φράση. Είναι κάτι μικρό, αλλά σημαντικό. Κάτι που μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου, ίσως και τη δική σου.



Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήμνκ
Επίσης Μαράκι μου!
ΔιαγραφήΝα περάσεις όμορφα κι απόψε και αύριο
και ο Αναστάς Χριστός να βοηθήσει την πατρίδα μας!
ΚΩΣΤΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΒΛΕΠΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2 ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΕΛΕΓΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ...ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΑΕΣΤΡΟ ΜΟΥ ΕΙΠΕ...ΧΑ ΧΑ ΥΓ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΦΥΣΗΞΩ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ... ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ... ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή🤣🤣🤣
ΔιαγραφήΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήXριστός Ανέστη κύριε NORD!
ΔιαγραφήΕυχή ειναι ενα μεγαλο ενεργειακο δυναμικο ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που σκεπαζει ΟΛΌΚΛΗΡΟ το υποκειμενο στο οποιο απευθύνεται......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βεβαια εξαρταται ποιος .. και πως .. και γιατι ..
Σωστό!
ΔιαγραφήΑΛΗΘΏΣ ΑΝΕΣΤΗ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΥΓΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ
ΚΑΙ ΦΩΣ! - γιατί συνεχίζουν και σήμερα με το ψέκασμα , και έχουν κάνει την Ελλάδα Σκωτία.
ΔιαγραφήΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΜΠΟΫ ΜΟΥ!
Χριστός Ανέστη φίλοι Διοδοταίοι,αλλά η ΕΛΛΑΔΑ μας ακόμη στον τάφο την έχουν,άντε να την αναστήσουμε οι ολίγοι εναπομείναντες είτε ειρηνικά είτε δια των όπλων,φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈΤΣΙ!
ΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη φίλε μου!
Όταν λέμε καλή μέρα, ουσιαστικά λέμε "μας καλεί η ημέρα" και για συντομία "καλεί(η) μέρα."
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα προτρέπουμε ,σχεδόν ασυναίσθητα, ο καλημεριζόμενος να αδράξει την ευκαιρία αξιοποιώντας τον ήλιο τον ηλιάτορα
Astillais
Η Ανάσταση μας καλεί, όσοι πιστοί προσέλθετε. Χριστός Ανέστη.
καλή μέρα = καλεί η ημέρα
Διαγραφή🤣🤣🤣
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΕΪΜΠΙ !!!