«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ]


 

 

Ακριβώς στο κέντρο της Πελοποννήσου, όπως φαίνεται και στον χάρτη επάνω, βορειανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα, είναι κτισμένη η Αγία Μονή, «το μοναστήρι του Κολοκοτρώνη», γιατί αυτός φρόντισε για την ανοικοδόμησή του τα έτη 1822 και 1825 μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους. (φωτογραφίες και πανοραμικές φωτογραφίες 360ᵒ της Μονής και της περιοχής, μπορείτε να απολαύσετε εδώ και εδώ)

Το γεγονός ότι ο Κολοκοτρώνης πήγε και έχτισε αυτή τη μονή σε αυτό ακριβώς το γεωγραφικό σημείο, δεν είναι καθόλου τυχαίο. 

Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας από αυτούς τους ήρωες που κουβαλούσε στην ψυχή του το Πνεύμα της Φυλής και ήξερε πως πίσω από αυτό εποπτεύουν Ουράνιες, Συμπαντικές Δυνάμεις, οι οποίες στο πλήρωμα του χρόνου θα αποκαταστήσουν τον Ελληνισμό στη φυσική του θέση: Να ηγείται της ανθρωπότητος με τα απόλυτα κριτήρια Δικαίου και Ελευθερίας. 

Οι Ουράνιες, Συμπαντικές αυτές Δυνάμεις του Υψίστου Ενός, Του Θεού, ανέκαθεν έδιναν μικρά δείγματα της παρουσίας τους, με αποτυπώσεις τού πώς κατά εποχές οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την παρουσία αυτή. Έτσι, είτε μαθαίνουμε πως η Αθηνά εμφανίζεται στον Οδυσσέα και τον νουθετεί, είτε πως η Παναγία εμφανίζεται σε Γερμανό αξιωματικό και απενεργοποιεί τα εχθρικά τανκς...
..για επέμβαση των ιδίων Δυνάμεων μιλάμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. 

Στις κρισιμότερες στιγμές και μάχες του Ελληνισμού, είτε ως νέφος (ναυμαχία Σαλαμίνος), είτε ως Εχετλαίος (μάχη Μαραθώνα), είτε ως  δέσμη φωτός που λιώνει τείχος (Αλέξανδρος στην πόλη της Τύρ), οι Δημιουργοί μας θα βάλουν ένα χεράκι όταν δουν να αναδύονται δείγματα μείζονος ηρωισμού έστω κι από λίγους Έλληνες.

Πολλοί από εμάς υποψιάζονται, και σωστά, πως έχουμε μπει σε μια ιστορική περίοδο που σύντομα ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει μεγίστου βαθμού κίνδυνο.
Τέτοιο μάλιστα, που θα οδηγήσει αποφασιστικά σε περαιτέρω κρίσιμη συρρίκνωση της φυλής, ή ευκαιρία για κατά μέτωπον αναμέτρηση με τον παλαιό εχθρό, η οποία θα οδηγήσει στην συντριβή του, ξανά στον εγκλεισμό του στα Τάρταρα και Επιστροφή των Ελλήνων στο πηδάλιο της Γαίας.

Ας καταστούμε Άξιοι για το δεύτερο. Ο Κολοκοτρώνης ήτο Άξιος.

 

ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ

 

 

12 σχόλια:

  1. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 : Ένα μεγάλο Ιστορικό γεγονός ή το Μεγαλύτερο του 19ου αιώνα..;

    https://youtu.be/ewsdFzlW52k

    Στις "Αντιθέσεις" , μια μεγάλη συζήτηση παραμονή της 25ης Μαρτίου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα σημεία καμπής της και την διαδρομή του Ελληνικού Έθνους ως σύγχρονη κρατική οντότητα σε μια ιστορική διαδρομή 202 χρόνων .

    -Ήταν η Ελληνική Εθνεγερσία ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός της εποχής ή το μεγαλύτερο της ιστορίας του 19ου αιώνα ;

    -Πόσο μακριά είμαστε από το 1821 και την "κακοτυχία" της δολοφονίας του Καποδίστρια;

    -Μήπως μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και την "Οδύσσεια" δύο αιώνων ξενοκρατίας, κυριαρχίας υπό επιτροπεία των Παγκόσιων δρώντων , εμφυλίων , το πελατειακό και κομματοκρατικό σύστημα την κλεπτοκρατία και την σύγχρονη χρεοκρατία τελικά, είμαστε στην περίοδο της "χαριστικής βολής"κατά του νεοελληνικού κράτους ;

    - Kατά πόσο η τροχιά εξάρτησης και κυριαρχίας των ελίτ της εξουσίας ως παρακολούθημα των ισχυρών ξένων "ελεγκτών" μπορεί να αντιστραφεί για να τεθούν ξανά στο πολιτικό τραπέζι τα αιτήματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821;

    Στο στούντιο των "Αντιθέσεων", ο Ιστορικός Ερευνητής - συγγραφέας Θεόδωρος Παναγόπουλος, άλλοτε δικαστής.

    Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

    - Παναγιώτης Ήφαιστος
    Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά - Πολιτική Θεωρία του Διεθνούς Συστήματος///Κρατική Θεωρία – Στρατηγική Θεωρία

    - Γεώργιος Κοντογιώργης
    Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης - Πρώην Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

    - Γιώργος Μαργαρίτης
    Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ

    - Χρόνης Βάρσος
    Φιλόλογος - Ιστορικός Ερευνητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Ας καταστουμε Αξιοι για το δευτερο. Ο Κολοκοτρωνης ητο Αξιος''. Ευχομαι η Θεομητωρ Παναγια των Ελληνων να σου χαριζει Δυναμη και Σθενος εις τον αγωνα για την πραγματωση αυτης της επιθυμιας/παραγγελμα.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. – Θουκυδίδης

    Καλή Λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλοί νομίζουν ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης είναι Αρκάς αλλά γεννήθηκε στην Μεσσηνία, στο Ραμοβούνι και μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή. Πήγε σχολείο στο χωριό Βιδήσοβα το οποίο είναι πλέον εγκαταλελλειμένο. Αργότερα μετακόμισε η οικογενεια του στο Λιμποβίσι Αρκαδίας.

    ΥΓ: Στο Βιδήσοβα έχει ρίζες ο γράφων (προ-προπάππος)...

    ΥΓ2: Στο Βιδήσοβα (όπως και σε άλλα χωριά της περιοχής) δωρίζονται σπίτια -μάλλον οικοπεδοερείπια- και αγροτεμάχια για να αναβιώσει ο οικισμός.
    Ένα ωραίο οδοιπορικό βίντεο από το Ionian Channel ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=rdPhdZwpaUQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανέμορφο μέρος φίλε μου Μεσσήνιε!!!
      Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, βλέπω κάποιους νέους να εγκαθίστανται εκεί για να καλλιεργήσουν και να ζήσουν.
      Και δεν μπορώ φυσικά..να μην σχολιάσω ότι ξενέρωσα που είδα να φοράνε μάσκες μέσα στην ερημιά. Φοβόντουσαν οι ίδιοι ότι καραδοκεί κανας κόβιντ πίσω από κάποιο θάμνο; Το απαιτούσε το κανάλι; Φοβόντουσαν ότι θα έστελνε ο κούλης μπάτσους να τούς κόψουν πρόστιμο; γουάτ έβερ..

      Χρόνια Πολλά boy μου και Καλή Λευτεριά!!!

      Διαγραφή
  5. Αδαμάντιος Κοραής: Το μίσος των Εβραίων για εμάς ξεπερά και αυτό των Τούρκων – Ο Ρόλος Των Εβραίων Στην Επανάσταση Του 1821… Διαβάστε και φρίξτε… (έμάσαγαν τα αυτιά)

    https://greeknewsondemand.com/2023/03/25/%ce%b1%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b1%ce%ae%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd/


    AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

    « Οι Εβραίοι της Τριπολιτσάς και αυτοί έχάθησαν μαζί με τους Τούρκους,…»

    Αυτα που δεν μάθαμε στο σχολείο.

    Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς είναι συνυφασμένη με μια σελίδα δόξας για την ελληνική Ιστορία και στην Τρίπολη γιορτάζεται με πάσα επισημότητα κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 23 Σεπτεμβρίου.

    Η άλωση της Τρίπολης, έξι μήνες μετά το πρόσταγμα για γενικό ξεσηκωμό, ήταν το κομβικό γεγονός που εδραίωσε την επανάσταση και έθεσε ουσιαστικά υπό ελληνική κατοχή την Πελοπόννησο. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε αντιληφθεί πρώτος τη στρατηγική σημασία κατάληψης του σημαντικότερου διοικητικού, στρατιωτικού και οικονομικού κέντρου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο. Χάρη στην επιμονή του, οι Έλληνες απέφυγαν την πολυδιάσπαση που είχε προταθεί από άλλους οπλαρχηγούς που στόχευαν στα μικρά μεσσηνιακά κάστρα και επικεντρώθηκαν σε έναν μεγάλο και κεντρικό στόχο, που θα βοηθούσε στον ουσιαστικό έλεγχο του Μοριά.

    Εντός των τειχών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 30.000 άμαχοι Τούρκοι, Εβραίοι καθώς και αρκετές χιλιάδες ενόπλων. Η Τριπολιτσά ήταν το σύμβολο της τουρκικής τυραννίας επί έναν αιώνα. Με αυτήν είχαν συνδεθεί οι χειρότερες αναμνήσεις της σκλαβιάς του Πελοποννησιακού λαού.
    Από εκεί αναχωρούσαν οι εισπράκτορες των τουρκικών φόρων και εκεί υπήρχε ο πλάτανος.
    του μαρτυρίου, στον οποίο είχαν απαγχονιστεί εκατοντάδες χριστιανοί ως θανατοποινίτες και για παραδειγματισμό.

    Στις αρχές Μαΐου του ’21 η πόλη είχε αποκλειστεί από τις ελληνικές δυνάμεις, που λίγες ημέρες πριν από την εισβολή έφτασαν περίπου τους 10.000 πολεμιστές. Οποιαδήποτε προσπάθεια των πολιορκημένων για αντιπερισπασμό και μεταφορά προμηθειών στην πόλη απέτυχε. Ο κλοιός έσφιγγε μέρα με τη μέρα. Έως το Σεπτέμβρη η κατάσταση εντός της Τρίπολης είχε γίνει τραγική. Η ασιτεία και οι ασθένειες θέριζαν τον πληθυσμό και ήταν πια ξεκάθαρο ότι μοναδική σωτηρία θα ήταν η παράδοση και συνθηκολόγηση.

    Όταν πια μπέηδες και αγάδες είχαν αρχίσει να συσκέπτονται για τους όρους της παράδοσης, μια μικρή δύναμη πολιορκητών, που έδρασε αυτοβούλως (;), απέτρεψε οποιοδήποτε σχέδιο για «διπλωματική λύση». Στις 22 Σεπτεμβρίου οι άνδρες αυτοί εντόπισαν ένα από τα αδύναμα σημεία της οχύρωσης και αναρριχήθηκαν στα τείχη ύψους 5,5 μέτρων, εισβάλλοντας στην πόλη. Αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους, κατόρθωσαν να ανοίξουν μία από τις πύλες, καλώντας τους επαναστάτες να ξεχυθούν στην πόλη.

    Η ένοπλη τουρκική αντίσταση κράτησε περίπου δύο ώρες. Αφού κάμφθηκε, ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του τουρκικού πληθυσμού, σε όρους του γενοκτονικού συνθήματος «Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμον όλο». Η έκρηξη μίσους απέναντι στους προαιώνιους δυνάστες ήταν τέτοιας έντασης, που επί τρεις ημέρες, παραδίδοντας στη φωτιά και το τσεκούρι οτιδήποτε τουρκικό, αλλά και εβραϊκό.


    AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έξοδος 1826 Ι H ταινία I 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=IribvK5TvrI

    Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.
    =======

    Η μάχη της Αράχωβας Ι Η ταινία I 2022

    https://www.youtube.com/watch?v=t3dip3vbwG4

    Η Aratos films σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών παρουσιάζουν την ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Τσικάρα "Η Μάχη Της Αράχωβας".

    ΤΙΣ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΥ;;;;;;;;;;;
    ΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ..............

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.. τις έψαχνα καιρό τις ταινίες αυτές
      Σ. Χ.

      Διαγραφή
    2. Πολιορκία Ι H ταινία Ι 2019

      https://www.youtube.com/watch?v=1RwhrBwWwJE

      Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία της τριλογίας του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, για το 1821. Η πρώτη είναι η «Έξοδος 1826».

      Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.

      Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου
      να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι
      χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες.
      Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά.
      Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων.
      Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την συζήτηση 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ,
      τον Μάρτιο του 1941.

      ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΠΟΥ;;;;;;;;;;;
      ΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ…………..

      ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

      Διαγραφή