Ο καύσωνας των τελευταίων δυο εβδομάδων ήταν αξιοσημείωτος τόσο απο πλευράς θερμοκρασιών, όσο και διάρκειας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, το 46,2 που ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε (στο γύθειο), δεν είναι καν μέσα στις πρώτες 10 στον κατάλογο των ακραίων θερμοκρασιών απο το 1955 που υπάρχει οργανωμένο σύστημα καταγραφών στη χώρα μας. Για παράδειγμα το 1977 είχαμε 48 βαθμούς στην ελευσίνα και το 2007, 47,5 στη ν.φιλαδέλφεια (και μάλιστα τον ιούνη). Απο άποψη διάρκειας και γενικής έντασης, ο καύσωνας του 1987 ήταν πιθανότατα πιο ακραίος.
Ο συγκεκριμένος καύσωνας οφείλεται σε ένα ελάχιστα κατανοητό μετεωρολογικό φαινόμενο αντι-κυκλώνα (που ενδεχομένως έχει μια κάποια σύνδεση με το ελ νίνιο). Όχι στην κλιματική αλλαγή.
Το πρωτόγνωρο σ΄αυτόν τον καύσωνα είναι η οργανωμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης του πληθυσμού (το freemeteo για παράδειγμα έδινε σταθερά θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς πάνω απο τις πραγματικές, φτάνοντας ακόμα και στους 48 βαθμούς για την αθήνα). Σ΄αυτά τα πλαίσια, απέκτησε και όνομα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για κάθε βροχή που σέβεται τον εαυτό της. Και επιχειρήθηκε (σε πανευρωπαικό επίπεδο) μια οργανωμένη λαθροχειρία σ΄ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες. Οι 48 βαθμοί που καταγράφηκαν στη σικελία πχ αφορούσαν θερμοκρασία εδάφους. Ενώ μέχρι τώρα το πρωτόκολλο ήταν η θερμοκρασία του αέρα 2 μέτρα πάνω απο το έδαφος υπο σκιά, αίφνης πλέον το κοπέρνικους μετρά θερμοκρασίες εδάφους – που φυσικά είναι γύρω στους 3 βαθμούς υψηλότερες απο αυτές του αέρα. Παράλληλα, ακόμα και “σοβαρά” μέσα έσπευσαν να αναπαράγουν το αδιανόητης μωρίας ισχυρισμό πως τον φετινό ιούλη, καταγράψαμε τις πιο ζεστές μέρες των τελευταίων 120.000 ετών. Το γιατί όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο ψεύδεται ή έχει σοβαρά νοητικά προβλήματα, δε νομίζω πως χρειάζεται εξήγηση.
Λέγε, λέγε, βέβαια, κάτι θα μείνει. Προφανώς.
Όπως είναι το μοτίβο τα τελευταία χρόνια, έγιναν κάποιες πρώτες προσπάθειες επένδυσης των υψηλών θερμοκρασιών με κατασταλτικά μέτρα απαγορεύσεων και περιορισμού μετακίνησης. Πλέον το κάθε φυσικό φαινόμενο, διογκώνεται, σερβίρεται ως απειλή και καταλήγει σε μια σειρά απο απαγορεύσεις, πρόστιμα και απώλεια δικαιωμάτων.
Σ΄ό,τι αφορά γενικά την καταγραφή θερμοκρασιών λίγα πράγματα που καλό είναι να έχουμε κατά νου. Τα ψηφιακά θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ πιο ευαίσθητα απο αυτά του υδράργυρου. Σε μια ζεστή ημέρα, πχ 42 βαθμών, στιγμιαία μπορεί να υπάρχουν θερμοκρασίες 1 και 2 βαθμούς υψηλότερες∙ το αναλογικό θερμόμετρο θα τις αγνοήσει, ενώ το ψηφιακό θα τις καταγράψει. Οργανωμένα αρχεία καταγραφής θερμοκρασιών έχουμε πάνω κάτω τα τελευταία 150 χρόνια. Και μέχρι και πολύ πρόσφατα δεν κάλυπταν παρά μια ελάχιστη, δειγματοληπτικού τύπου, καταγραφή των θερμοκρασιών παγκοσμίως. Το περιβάλλον των μετεωρολογικών σταθμών αλλάζει, συνήθως προς τα πιο ζεστό, σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι μετρήσεις απο ένα τωρινό σταθμό αεροδρομίου για παράδειγμα είναι προφανές πως θα διαφέρουν, ανεξαρτήτως κλίματος, από αυτές απο έναν του 1960∙ αν μη τι άλλο γιατί το 1960 είχαμε λιγότερες πτήσεις, μπετό και κλιματιστικά απ΄ό,τι σήμερα. Γενικότερα το μικροκλίμα των αστικών και περιαστικών τουλάχιστον μετεωρολογικών σταθμών αλλάζει προς το ζεστότερο για λόγους άσχετους με το παγκόσμιο κλίμα. Οι πόλεις αποκτούν όλο και περισσότερο μπετό, άσφαλτο, κλιματιστικά και δημάρχους σαν το μπακογιάννη – γίνονται δηλαδή όλο και πιο ανυπόφορες θερμοκρασιακά και όχι μόνο.
– Ένας βασικός παράγοντας που δυσχεραίνει τις κλιματολογικές συνθήκες στην πόλη είναι η απώλεια των περιαστικών δασών. Οι τεράστιες πύρινες καταστροφές στα δάση πέριξ της αθήνας του ΄21 και του ΄23, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις κλιματολογικές συνθήκες στην πόλη – αν σ΄αυτές προσθέσουμε τη μανία με την οποία διάφορες συνεργαζόμενες με το δήμο εταιρείες πετσοκόβουν τα δέντρα αντικαθιστώντας τα με φυντάνια υψηλής μίζας, η κατάσταση γίνεται απελπιστική.
Γενικά μιλώντας οι δασικές πυρκαγιές είναι αναμενόμενες σε μια χώρα με το κλίμα της Ελλάδας. Τα πράγματα βέβαια γίνονται πολύ χειρότερα ένεκα του ζήλου των αρχών και κυρίως του δασαρχείου για αντικατάσταση μεγάλου μέρους των δασών πλατύφυλλων και μικτής βλάστησης με μονοκαλλιέργειες πεύκου. Η φωτιά για ένα δάσος δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την καταστροφή του. Ένα δάσος μακίας βλάστησης (θαμνώδους) για παράδειγμα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να καεί απο ένα πευκοδάσος και ακόμα και αν καεί οι βελανιδιές και οι κράταιγοι, τα πουρνάρια και οι κουμαριές, συνήθως ριζοβλασταίνουν και αναγεννούνται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει είναι να αναδασωθεί: δηλαδή να φυτευτούν πευκάκια σε σειρές, σαν καλλιέργεια, με αρκετή απόσταση αναμεσά τους ώστε να περνάει η απαραίτητη υδροφόρα (ένα πευκάκι που θα βγει απο σπόρο πιθανότατα θα επιβιώσει απο μόνο του, ενώ ένα φυτεμένο θα χρειάζεται συχνό πότισμα). Η οποία υδροφόρα ποδοπατάει και ισοπεδώνει τη φυσική αναβλάστηση των καμμένων. Η ίδια η διαδικασία της φύτευσης είναι επίσης εξαιρετικά καταστροφική για τα υπόλοιπα δέντρα και θάμνους που αναβλασταίνουν. Έτσι απο ένα μικτό, σχετικά δύσκολο να καεί δασικό οικοσύστημα καταλήγουμε σε μια μονοκαλλιέργεια πεύκου, το οποίο έχει ενταγμένη τη πυρκαγιά στο φυσικό του κύκλο ανανέωσης.
Όταν έχουμε να κάνουμε λοιπόν με αυξημένα, λόγω ανθρώπινης παρέμβασης, πευκοδάση, τα οποία μάλιστα σκανδαλωδώς διατρέχονται απο όλο και περισσότερους πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης[1] (οι σπίθες απο την απώλεια τάσης είναι η πιο συνηθισμένη αιτία των πυρκαγιών) είναι δεδομένο πως καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές είναι δύσκολο να υπάρξει. Εντούτοις, άλλο κάποιες διάσπαρτες πυρκαγιές και άλλο ανεξέλεγκτες φωτιές που τα τελευταία χρόνια αφανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η γενικευμένη διαφθορά και ανικανότητα της ηγεσίας της πυροσβεστικής είναι προφανώς πολύ σημαντικός παράγοντας, που μετά το σκανδαλώδη αφανισμό των δασών της β. Ευβοίας και των δασών στους πρόποδες της πάρνηθας το 2021, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο και στις φωτιές στη ρόδο και στα δερβενοχώρια. Η ανικανότητα -ή και απροθυμία- κατάσβεσης φωτιών ακόμα και με μηδέν μποφόρ, δεν αρκεί ωστόσο για να εξηγήσει το ίδιο το ξέσπασμα των πυρκαγιών, συχνά μάλιστα σε δυο τρεις κοντινές εστίες ταυτόγχρονα. Πέραν οπότε των καλωδίων της ΔΕΗ, των φυσικών αιτίων, των ανθρώπινων αμελειών απο καύση χορταριών και κλαδεμάτων ή εργασιών με σπινθήρες [2] είναι εξαιρετικά πιθανό πως ένα μεγάλο μέρος των δασικών πυρκαγιών είναι εμπρησμοί.
Το ερώτημα είναι βέβαια απο ποιους. Κάποιοι ενίοτε ξεκινάνε φωτιές γιατί τους αρέσει να βλέπουν τη φωτιά ή τα εναέρια μέσα εν δράσει, αλλά μιλάμε για ένα-δυο περιστατικά, το πολύ, ετησίως. Οι περιβόητοι “οικοπεδοφάγοι” μπορεί να είχαν ένα πεδίο δράσης παλιότερα, αλλά πλέον υποτίθεται πως η νομοθεσία σχετικά με τις καμμένες περιοχές είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα κάποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ίσως και κάποιοι μεγαλο-εργολάβοι στο πεδίο των ανεμογεννητριών, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον αφανισμό ενός δάσους για τα οικιστικά ή επιχειρηματικά τους πρότζεκτ, αλλά θα λέγαμε πως πρόκειται, ακόμα και με μια τόσο εξοργιστικά μαφιόζικη και διεφθαρμένη κυβέρνηση, για κάτι σχετικά σπάνιο. Αφήνοντας στην άκρη τους “τούρκους πράκτορες” και την “ασύμμετρη απειλή των αναρχικών” και λαμβάνοντας υπόψιν πως η ελεύθερη βόσκηση -και άρα οι πυρκαγιές για δημιουργία βοσκοτόπων- έχει πλέον συρρικνωθεί, μένουμε με ένα σεβαστό ποσοστό πυρκαγιών που δε δείχνει να εξηγείται απο την εξυπηρέτηση άμεσων οικονομικών συμφερόντων.
Ένα κλειδί μπορεί ενδεχομένως να βρεθεί στη συντονισμένη επιχείρηση προπαγάνδας απο ειδικούς, θεσμικούς παράγοντες, δημάρχους και κυβερνητικά στελέχη, για δάση “αφρόντιστα” που πλέον είναι ξεκάθαρη απειλή για την ανθρωπότητα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται ουσιαστικά για το παλιό καλό επιχείρημα του φυσικού κόσμου που καταρρέει κάτω απο το βάρος της ίδιας του της ζωικοτητάς του και χρειάζεται την ανθρώπινη διαχείριση για να συνεχίσει να υπάρχει. Απο τα νερά που κυλάνε, μολύνονται και χάνονται, το ανοσοποιητικό μας που είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει μια ίωση του αναπνευστικού χωρίς κρατικές υποχρεωτικότητες και γενετική μηχανική, τα φυτά που σαπίζουν και τα ζώα που κλάνουν και αμφότερα προκαλούν κλιματική αλλαγή μέχρι τους περιπατητές στο δάσος που είναι εν δυνάμει εμπρηστές και τα δάση που όντας “αφρόντιστα” αυτο-αναφλέγονται, υφαίνεται ένα δηλητηριώδες αφήγημα. Αυτό της φύσης που αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτείται αφενός η παρέμβαση της τεχνο-επιστήμης και αφετέρου η θυσία λίγης ακόμα απο την ελευθερία μας, για να μπορέσει να σωθεί. Και όπως είδαμε και προσφάτως η κυρίαρχη τάση ακολουθεί τη συνταγή της μαφιόζικης “προστασίας”: αν νομίζεις πως δε χρειάζεται να μας πληρώσεις επειδή δεν κινδυνεύεις απο κάτι, θα σε κάνουμε να κινδυνεύεις και θα μας παρακαλέσεις να σε προστατεύσουμε – απο εμάς.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συντονισμένη επιχείρηση άλωσης και της τελευταίας νησίδας φυσικής ύπαρξης. Η λέξη-κλειδί της επιχείρησης αποικισμού των πάντων απο την τεχνική διαχείριση, είναι η resilience (ανθεκτικότητα). Αίφνης το σύνολο της ζωής είναι υπο διαρκή απειλή και άρα πρέπει να γίνει ανθεκτική ώστε να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό πρακτικά στην περίπτωση των δασών σημαίνει μια σειρά απο πράγματα, το ένα πιο εφιαλτικό απο το άλλο.
Καταρχάς, το αδιανόητο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση που χωρίς καμία απολύτως διαμαρτυρία απο την αριστερά και το ευρύτερο κίνημα, ισχύει απο το 2021, αφενός αποκόπτει τον άνθρωπο απο την επαφή του με το φυσικό κόσμο και αφετέρου αφήνει τα δάση βορά στους ειδικούς και στους εργολάβους. Το αν θα καταλήξει σε χρηματικό αντίτιμο για την είσοδο σε κάποια δάση και τη γενικευμένη απαγόρευση πρόσβασης σε όλα τα υπόλοιπα, μένει να το δούμε. Όλες οι ενδείξεις βέβαια λένε πως δε θα αργήσει να επιχειρηθεί.
Σε ένα εξίσου σημαντικό επίπεδο, την αλλαγή των φορέων και του νομοθετικού πλαισίου που διέπουν τη δασική διαχείριση, με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και την αθρόα εισβολή ιδιωτικών εταιρειών και πρωτοβουλιών, στήνουν το ιδανικό σκηνικό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών. Κάτι που ξεδιπλώνεται σε πολλαπλά επίπεδα ως συντονισμένη εκστρατεία με τη γενικότερη επίθεση στα κοινά, την ιδιωτικοποίηση του νερού και την μετατροπή του φυσικού κόσμου σε επενδυτικό asset. Η προπαγάνδα για “έξυπνα” δάση αυξημένης επιτήρησης και για εταιρικές δασικές χορηγίες, στην πράξη δηλαδή υιοθέτηση των δασών απο επενδυτές, στρώνει το έδαφος για τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση του φυσικού κόσμου, των λιμνών και των φαραγγιών, των κορυφών και των δασών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει στην αμερική [3].
Τέλος,την εμπέδωση στο μυαλό του σύγχρονου πολίτη της γενικότερης αίσθησης πως τα δάση αφημένα στην τύχη τους αργά ή γρήγορα θα καταστραφούν [4]. Δεν έχει καμία σημασία πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο: τα απαλλαγμένα απο ανθρώπινη εκμετάλλευση δάση οργιάζουν, ενώ αυτά που βρίσκονται υπο καθεστώς ανθρώπινης διαχείρισης -για το καλό τους βέβαια- αφανίζονται με γοργούς ρυθμούς [5]. Η προπαγάνδα και η γενικότερη σύγχυση στα μυαλά των υπηκόων είναι τέτοιας έκτασης, που πλέον έχει εγκαθιδρυθεί ως δόγμα πως δάση χωρίς κονδύλια διαχείρισης καταρρέουν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς που καταρρέει το κλίμα και που ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών στα νησιά μας (τρεις δεκαετίες απόλυτης καταστροφολογίας για αφανισμό των παραθαλάσσιων οικισμών και κάθε χρόνο οι παραλίες στα νησιά μεγαλώνουν και λίγα εκατοστά, τι διάολο, κανείς κλιματολόγος δεν το παρατηρεί;).
Η αντικατάσταση οπότε των αχανών δασικών οικοσυστημάτων που δεν αφήνουν ούτε ευρώ στην οικονομία, με φυτεμένα, πιο ανθεκτικά [6] δενδρύλια που θα αποφέρουν τεράστια περιθώρια υπερτιμολόγησης [7] και θα ανοίξουν και ένα ατέρμονα κύκλο εργασιών ποτίσματος, εντομοπροστασίας, συχνής αντικατάστασης και γενικότερης διαχείρισης, θα μετατρέψει ουσιαστικά τα δάση σε επιχειρήσεις. Ανα πάσα στιγμή τα δέντρα θα ξηλώνονται για οποιαδήποτε επενδυτική ευκαιρία με μηδαμινές αντιδράσεις – δεν θα πρόκειται άλλωστε παρά για βιομηχανικά παραγμένα δενδρύλλια που αν χρειαστεί θα αντικατασταθούν απο άλλα και όχι για δασικά -ή και αστικά- αιωνόβια δέντρα των οποίων η ηλικία, το μέγεθος και ενίοτε το δέος που προκαλεί η ίδια η υπαρξή τους τείνουν να προκαλούν μια κάποια αυταξία- και σιγά σιγά ο άνθρωπος θα πάψει να θυμάται καν πως ήταν τα δάση. Τι να κάνεις, κρίμα αλλά και με την κλιματική αλλαγή δεν ήταν κατάσταση αυτή, καιγόντουσαν συνέχεια, αν θες να δεις αληθινά δάση δώσε ένα δεκαρικάκι είσοδο και πήγαινε όλυμπο ή βάλια κάλντα.
Προφανώς η επιτακτική ανάγκη για ανθεκτικά δάση φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο τη γενετική μηχανική. Για δέντρα με μειωμένες απαιτήσεις νερού, με άκαυστο κορμό και τα λοιπά και τα λοιπά. Πριν λίγους μήνες η living carbon μια βιοτεχνολογική εταιρεία με μεγάλη χρηματοδότηση απο τη silicon valley, ξεκίνησε να φυτεύει μεταλλαγμένες λεύκες στη τζόρτζια της αμερικής– με έναν υποτίθεται βελτιωμένο μηχανισμό φωτοσύνθεσης που θα τις κάνει να μεγαλώνουν πιο γρήγορα [8]. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μαζική φύτευση μεταλλαγμένων δέντρων στην αμερική.
(https://www.nytimes.com/2023/02/16/science/genetically-modified-trees-living-carbon.html)
– Η αναγγελθείσα αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιάς, είναι βέβαιο πως δε θα μειώσει τις ανθρωπογενείς πυρκαγιές παρά ελάχιστα, αν όχι καθόλου. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχαμε σύλληψη εμπρηστών με κάποια μεγάλα εταιρικά συμφέροντα απο πίσω. Όλες σχεδόν οι συλλήψεις αφορούν αμέλεια ή πυρομανία. Πλέον η ήδη αυξανόμενη υστερία με το άναμμα φωτάς για μαγείρεμα θα αποκτήσει και ποινική διάσταση.
Και καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και πάρκα συνεχίζεται υπο το καθεστώς μιας αδιανόητης ομερτά και σιγά-σιγά η λογική της εκκένωσης και της εγκατάλειψης ολόκληρων δασικών οικοσυστημάτων στο έλεος της φωτιάς ριζώνει για τα καλά, επίσης χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση, πρέπει να περιμένουμε όλο και περισσότερους περιορισμούς και ποινές σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με το δάσος και τα φυσικά οικοσυστήματα εν γένει.
[1] Πρέπει να πολεμήσουμε βλέπετε και την κλιματική αλλαγή, οπότε δε φτάνει που ρημάζονται τα ποτάμια και οι κορυφές για εγκατάσταση βομηχανιών ΑΠΕ, πρέπει να μεταφέρουμε και το εν πολλοίς άχρηστο ρεύμα τους σε κάποιο σταθμό της ΔΕΗ, κατά κανόνα μέσα απο δάσος.
[2] Η ανθρώπινη αμέλεια είναι μάλλον δευτερεύων παράγοντας. Στην περίπτωση δε των πολυθρύλητων “ασυνείδητων κατασκηνωτών” που “κάνουν μπάρμπεκιου” στα δάση ή πετάνε τα τσιγάρα τους, μιλάμε για ένα στατιστικά ασήμαντο μέγεθος, για να μην πω μηδενικό. Όλα ωστόσο τα κατασταλτικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση και των διοικητικών προστίμων σε περιπατητές ή κατασκηνωτές, στηρίζονται ακριβώς σε αυτό το μύθευμα, πως δηλαδή η πλέον αρχαία ανθρώπινη συνήθεια, αυτή της διανυκτέρευσης σε δάση και του μαγειρέματος με φωτιά, είναι απειλή για τα δάση. Όποιος έχει την παραμικρή σχέση με τα δάση και τη σκέψη, γνωρίζει πως η φωτιά στις μαγειρικές εστίες που εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ανάβουν οι άνθρωποι, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να προκαλέσει κάποια πυρκαγιά.
Η πανάρχαια αυτή συνήθεια, που χαρακτήρισε όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και τους προγόνους του, καθώς πηγαίνει πίσω στο χρόνο πριν το χόμο σάπιενς, δείχνει ωστόσο να αφανίζεται μέσα σε μια μόλις γενιά, θύμα άλλης μιας απο τις αναρίθμητες ηθικολογικές εκστρατείες υστερίας και αποβλάκωσης. Δείτε για παράδειγμα αυτό εδώ:
Ο κακόψυχος ρουφιάνος, που πολύ ταιριαστά είναι και δημοσιογράφος, βάζει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο το δάσος μαύρης πεύκης της βάλια κάλντα, οδηγώντας με το αυτοκινητό του και καλώντας μπάτσους σε αυτό, απ΄ό,τι η κατασκήνωση και η μαγειρική εστία.
[3] https://theindependentresearchers.wordpress.com/2022/05/27/natural-assets/
[4] Και πως εξηγούν τότε πως τα δάση υπήρχαν και μάλιστα κατά κανόνα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, για εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του χόμο σάπιενς και του καπιταλισμού; Α, θα απαντήσουν οι αριστερόστροφοι, οικολογίζοντες πράκτορες των επενδυτών, μα δε φταίνε τα δάση, εμείς φταίμε που με την αλόγιστη κερδοφορία μας και κυρίως τη χρήση ορυκτών καυσίμων κάναμε τον φυσικό κόσμο μη-βιώσιμο. Πρόκειται ακριβώς για ό,τι είδαμε να συμβαίνει και στην πανδημία με το αίφνης εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο του wallace, “big farms make big flu”. Κοντολογίς, η φύση είναι το χείλος του αφανισμού και αφού εμείς τη γαμήσαμε, θα πρέπει καταπώς λένε, να την αποκαταστήσουμε, με ένα γάμο φύσης και επιχειρηματικών συμφερόντων με τη φύση στο ρόλο της ατιμασμένης νύφης.
[5] Στη ροδόπη μπορεί κάποιος να περπατά για μέρες σε ένα πυκνό και εντυπωσιακό δάσος. Μέχρι και τον εμφύλιο, το ορεινό της τοπίο (όπως άλλωστε και σε μεγάλο μέρος της πίνδου) κυριαρχούταν απο ξέφωτα, λιβάδια και βοσκοτόπια. Με το που έφυγαν οι άνθρωποι και τα κατσίκια τους και τα βουνά παρατήθηκαν στην ησυχία τους, μέσα σε 7 δεκαετίες (και ουσιαστικά ήδη πολύ νωρίτερα) έχουμε πλέον υγιέστατα πυκνά δάση. Ή ας δούμε τι συμβαίνει αμερική και καναδά, όπου τα δασαρχεία τους (ειδικά αυτό της αμερικής), είναι απο τα πλέον ανεπτυγμένα παγκοσμίως. Κοντολογίς: ο μόνος σίγουρος τρόπος “σωτηρίας” της φύσης είναι να πάψουμε να κάνουμε διαρκώς πράγματα για να τη σώσουμε.
[6] Ποια θα΄ναι αυτά; Προφανώς όχι τα πλέον προσαρμοσμένα στις μεσογειακές συνθήκες, οι βελανιδιές δηλαδή και τα πλατύφυλλα γενικώς – αυτά βγαίνουν μόνα τους και άρα έχουν μηδενική συνεισφορά στον κύκλο εργασιών. Εικάζω καταρχάς κέδροι και ευκάλυπτοι (ο οποίος ευκάλυπτος είναι πυρανθεκτικός μεν αλλά έτσι και καεί μεταδίδει τη φωτιά πολύ μακρύτερα απο το πεύκο). Αργότερα και γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα που πχ απορροφούν πιο πολύ διοξείδιο ή δε σαπίζουν.
[7] Για να έχουμε κατά νου για τι ποσοστά κερδοφορίας μιλάμε: σύμφωνα με το επίσημο κοστολόγιο του μεγάλου περιπάτου του μπακογιάννη, τα prunus pissardi (διακοσμητικές δαμασκηνιές) κόστισαν περίπου 800 ευρώ έκαστο, ίσως και παραπάνω, ενώ τα συγκεκριμένα, πολύ δημοφιλή στην κηποτεχνία δέντρα έχουν τιμές σχεδόν πλαφόν 13-15 ευρώ στα μεγάλα φυτώρια που συνεργάζονται με εργολάβους και κηποτέχνες.
[8] Εφιάλτες στο δάσος με τις λεύκες II: ένας άλλος πολύ δημοφιλής γενετικός χειρισμός σ΄ό,τι αφορά τη λεύκα έχει να κάνει με τη λιγνίνη, η μειωμένη ποσότητα της οποίας στους κορμούς των δέντρων βοηθά στην πιο εύκολη παραγωγή χαρτιού.
diariesofinfection.wordpress.com
Προχτές ξαναδιέσχισα τη FYROM και τη Σερβία! Ακριβώς δίπλα στο «χοτ σποτ της κλιματικής αλλαγής» για την οποία μάλλον έχει…εμβολιαστεί η Τουρκία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, σε FYROM και Σερβία όλα τα βουνά καταπράσινα παρά τους 35 βαθμούς και μερικούς βαλκανοβλακες που καθημερινά καίνε ξερά στα χωράφια τους!
Α! Επίσης δεν έχουν ανεμογεννήτριες! Αυτές τις αντικρίζεις κατηφορίζοντας, σημάδι πως πλησιάζεις προς Μπανανάδα!
Σχολιο.- μόνο εμείς! Ας πούμε, η Ρόδος καίγεται ενώ η Τουρκία κολλητά είναι οκ!
Μάλλον έκανε εμβόλιο κατά της κλιματικής κρίσης!
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Φώσκολος: Είναι π α ρ α μ ύ θ ι η κλιματική αλλαγή, σας κ ο ρ ο ϊ δ ε ύ ο υ ν!!!! ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΙΑ! / Β Ι Ν Τ Ε Ο
ΑπάντησηΔιαγραφή-- https://www.youtube.com/watch?v=g89FerNKx9I
Το πνεύμα του Sankara είναι ακόμα ζωντανό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόσπασμα από την ομιλία του νεαρού Αφρικανού ηγέτη, Ibrahim Traoré, αρχηγού κράτους της Μπουρκίνα Φάσο, ενώπιον Αφρικανών ηγετών, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, στην Αγία Πετρούπολη:
«Τα ερωτήματα που κάνει η γενιά μου είναι τα εξής: αν μπορώ να το συνοψίσω, δεν είναι να καταλάβω πώς η Αφρική, με τόσο πλούτο κάτω από το έδαφος μας, με γενναιόδωρη φύση, νερό, ήλιο και αφθονία, η Αφρική είναι σήμερα η πιο φτωχή ήπειρος .
Η Αφρική είναι μια πεινασμένη ήπειρος.
Και πώς γίνεται και οι αρχηγοί κρατών της περιφέρονται στον κόσμο ζητιανεύοντας.
Αυτά είναι ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας και για τα οποία δεν έχουμε απάντηση.
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις και ελπίζω ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να είναι οι καλύτερες για να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς μας.
Σήμερα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις πιο βάρβαρες και βίαιες εκδηλώσεις νεοαποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού.
Τη δουλεία που ακόμα τείνουμε να μας επιβάλλουμε, οι προκάτοχοί μας μας δίδαξαν ένα πράγμα: "Ένας σκλάβος που δεν επαναστάτης δεν αξίζει έλεος. "Η Αφρικανική Ένωση (ΗΑ) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα μαριονέτες της Δύσης".
Το πρόβλημα είναι να βλέπουμε Αμερικάνους αρχηγούς κρατών που δεν προσφέρουν τίποτα στους λαούς που πολεμούν και τραγουδούν το ίδιο πράγμα με τους ιμπεριαλιστές, αποκαλώντας μας μηδενιστές και αποκαλώντας μας άνδρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσβάλλουμε τους εαυτούς μας.
Εμείς, οι αρχηγοί κρατών, πρέπει να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν μαριονέτες που χορεύουν κάθε φορά που οι ιμπεριαλιστές τραβούν τα νήματα.
Στους λαούς μας που αγωνίζονται:
Δόξα στους λαούς μας!
Αξιοπρέπεια στους λαούς μας!
Νίκη στους λαούς μας!
Πατρίδα ή Θάνατος!
Θα νικήσουμε!
Ευχαριστώ σύντροφοι».
Σχολιο.- «Αυτός ο αγώνας για την υπεράσπιση των δέντρων και των δασών είναι πάνω από όλα αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο πυρομανής που βάζει φωτιά στα δάση και τις σαβάνες μας. "
Τόμας Σανκάρα
Σχολιο.- Υπέροχος ο Τραορε... Θα υπάρξουν όλο και περισσότεροι Τραορε
Κλιματική αλλαγή. Ναι σίγουρα αυτό. Όχι μάζες #IllegalMigrants που βάζουν φωτιά στην Ελλάδα. #ClimateScam έρχεστε σε μια χώρα κοντά σας. #WEF2030Agenda Στυλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://twitter.com/JimFergusonUK/status/1685051827279020032
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ
ΤΑ ΛΑΘΡΟΜ@@ΝΟΠΑΝΑ.. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΟΛΑ!
ΔιαγραφήΜΗΝ ΜΕ ΚΟΥΡΔΙΣΕΙΣ ΆΛΛΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,
ΔιαγραφήΘΑ ΠΩ ΚΙ ΆΛΛΑ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ (ΦΤΟΥ ΣΚΟΡΔΑ!!!)
Μ`ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΔΙΖΩ....ΟΛΟΥΣ
ΔιαγραφήΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ
Αυτό εδώ δεν εννοείς, Κώστα;
ΔιαγραφήΚάνει πολύ καλό αυτόματο καθάρισμα!
https://www.zougla.gr/technology/smart-home-gadgets/article/i-irobot-ikiakes-ilektrikes-skoupes-rompot-dia8esimes-ston-kotsovolo
μνκ
Μα ναι, τί νομίζατε...
Διαγραφή🤣
ΗΘΙΚΟΝ ? άστο...καλύτερα....! γιατί...? δες το παρακάτω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://kerberos-hellas.blogspot.com/2023/07/ekpoo-oea-kapaepioy-iannh-po-ton-eea.html
Κ. Φλώρος: Όποιος πατήσει πόδι σε ελληνικό έδαφος θα τον κάψουμε -Κεντρικό δελτίο ειδήσεων |OPEN TV
https://www.youtube.com/watch?v=zQVEI6HCp6E
V P X
Aυτά, έλεγε το 2020 ο Φλώρος. Τώρα.. φλώρος.
ΔιαγραφήΓιουσουφάκια του Ερντογάν.
ΔιαγραφήΤο είδες το βίντεο με τον Κρητίκαρο αγαπητέ V P X ;
Διαγραφήhttps://lumi-news.gr/kouli-akous-stin-kriti-organonontai-vinteo/
ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ...?
ΔιαγραφήΤΟ ΕΙΔΑ Κ ΤΟΝ ΕΙΔΑ...
ΠΑΜΕ...
ΓΙΑ ΡΟΔΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ,ΒΛΕΠΕ ΜΑΡΙΟ...Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
ΑΦΕΝΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΑ...ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ...ΕΓΙΝΕ ΚΟΚΚΙΝΟ...ΚΑΙ ΜΠΛΕΔΙΑΣΕ...ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ( Ο ΠΑΡΑΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ.... ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ...ΤΙ ΕΓΙΝΕ...ΕΚΕΙ...?) Η ΡΑΚΙ ΝΑ ΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ..Κ Η ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΑ....ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΝΤΟΥ..ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ...ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ Κ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ...ΕΝΑΣ... .....ΑΚΗΣ...ΥΠΑΡΧΕΙ , ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Κ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ...
ΣΥΝΤΕΚΝΕ...ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΨΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ....( ΒΛΕΠΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΗΡΟΔΟΤΟΥ...ΨΑΞΤΕ ΒΡΕΙΤΕ...) ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΚΡΗΤΙΚΟΙ Κ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΚΡΗΤΙΚΟΙ...Ε Κ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ..( ΓΑΜΗ@ΜΕΝΗ ΑΛΚΟΟΛΑ...)
ΚΟΙΤΑ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΖΩΝΑΝΙΑ....ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΠΟΤΕ..ΟΚ...? ΑΑΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ...Κ ΛΟΙΠΩΝ... ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΟΒΙΝΤ..
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ Κ ΣΤΟΝ ΑΨΕΚΑΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ....ΜΕΧΡΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΚΑΝΕ...Ο ΛΑΜΟΓΙΟΠΡΥΤΑΝΗΣ...ΜΕ ΤΟ ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΜΟΥΣΑΚΙ...
ΦΥΣΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΥΦΛΑΣ...( ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ....ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ..) ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ..
ΓΑΠ ΤΣΙΠΡΑΣ Κ ΛΟΙΠΟΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ...ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ...ΜΗΝ ΨΑΧΝΩ ΤΩΡΑ ΒΙΝΤΕΟ..Η ΟΧΙ...?
ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΠΛΑ Κ ΔΕΝ ΕΛΕΧΓΟΝΤΑΙ...
ΒΕΝΤΕΤΑΡΟΥΝ...ΓΙΑ ΨΙΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ....Κ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΗΔΗΞΕΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ...ΠΟΥ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ...
ΟΚ...ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΛΙΓΟΙ....ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ .....ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ...ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ..!
ΡΑΚΙ ΠΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ , ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΟ ΛΕΝΕ...ΕΕΕ!!!
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΧΑΣΩ...ΑΛΛΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ....Κ ΜΑΣΗΣΑΝ....ΤΑ ΛΕΙΖΕΡ....
ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ...ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ....
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 , ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ? ΑΠΑΝΤΗΣΗ 150 ΔΡΧ, Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟΣ
ΟΝΕ ΤΙCKET FOR HRAKLION PLEASE ? 500 ΔΡΧ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΚΑΚΙΟΣ...ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ..Ο ΑΚΑΚΙΟΣ..ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ( ΑΚΟΥΓΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ..ΑΚΟΥΓΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ..ΒΟΥΡ.... ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΑΥΤΑ...ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΑΠΛΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..( ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΧΩ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ )
ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ....
Ronny Jordan "So What"
https://www.youtube.com/watch?v=AGPrravG1Lc
V P X
Οι χειραψίες & τα φιλιά Καλεντερίδη... Γεωργιάδη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΙΝΤΕΟ
http://www.press-gr.com/2023/07/blog-post_125.html?sc=1690390608960#c553366743403803965
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡ@ΙΔΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ???
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ
Μαθανε οτι γαμιωμαστε και πλακωσανε κυρια καλασνικοβα και θα δης χεχεχεχεχεχεχεσκυλαραπια μιχ σκ
ΑπάντησηΔιαγραφήρε ποσους μαλακες εχει διπλα του ο βλαμμμμμμενος;;;;βγαινει ο βαρβιτσιωτης [μεγααααλο κεφαλι τιγκα στα σκατα] και λεει,,οι ανεμογεννητριες προστατευουν τα δαση,γιατι δημιουργουνται αντιπυρικες ζωνες..Σουλα
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύγουστος 1998 Καλοκαιρινος Καύσωνας - Ιούλιος 2023 Καύσωνας, το τέλος του κόσμου.
👇
https://pbs.twimg.com/media/F1zXGrKXoAAQhTh?format=jpg&name=medium
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ .....ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ
Μόλις σήμερα διάβασα, σε βιβλίο σχετικό με τις θαλάσσιες εξερευνήσεις του Μεσαίωνα, γραμμένο από χαρτογράφο και κυβερνήτη υποβρυχίου του αγγλικού στόλου, ότι η περίοδος των μικρών παγετώνων, ξεκίνησε στις αρχές του 15 αιώνα (1.400+), κορυφώθηκε γύρω στο 1.700 και τελείωσε οριστικά γύρω στο 2.000!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπερ έδει δείξαι.
μνκ
Το αρθρακι δεν έχει δυστυχώς κάποια αρχειακή αξία. Κι ο λόγος είναι ότι ο συγγραφέας έχει μπερδέψει αρκετά πράγματα αφού είναι φανερό ότι δεν είναι δασολόγος. Καταρχάς η δασική υπηρεσία δεν θέλει να αντικαταστήσει τα πλατύφυλλα με κωνοφόρα. Κι αυτό επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Κάθε τόπος βγάζει και συντηρεί τα δένδρα που μπορεί να αντέξει το έδαφος του. Μιας και μιλάει για Πάρνηθα, το παράδειγμα: δεν είναι δυνατόν στην Πάρνηθα να αντικαταστήσεις την κεφαληνιακη Ελάτη με πλατύφυλλα. Άλλο παράδειγμα. Στις οχθες του Λούσιου δεν γίνεται να αντικαταστήσεις τα πλατύφυλλα με πεύκα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη σύγχυση: τα κωνοφόρα που φυτεύονται από τον άνθρωπο δεν χρειάζονται για πάντα πότισμα παρά μόνο για τα πρώτα 3 χρόνια. Επίσης, ένα δάσος μπορεί να γεράσει (κι αυτό συμβαίνει σε πολλά δάση σήμερα) με το να έχει παρατηρηθεί στην τύχη του. Για παράδειγμα εάν δεν καθαρίσει το δασαρχείο τα παλιά δένδρα, τότε αυτά θα "μολυνουν" και τα νεότερα. Έτσι συνολικά το δάσος θα περιέχει γερασμένα δένδρα που είναι πολύ πιο εύκολο να καουν.
Συνολικά οι πληροφορίες που παρέχει το άρθρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (κλιματική αλλαγή κατασκευασμένη για το χρήμα) αλλά οι πληροφορίες για τα δάση είναι λανθασμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Παρακαλώ να βάλετε και ένα ψευδώνυμο στο τέλος των επομένων σχολίων σας, για να αναρτηθούν.
Διαγραφή