«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Δημήτρης Σταθακόπουλος στον 98,4 : 571 χρόνια από την 'Άλωση"


 

 Μιλάει στον 98.4 για τον συμβολισμό της Άλωσης στις 29 Μαΐου του 1453

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός και Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ), συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν.Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ), διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, σε μια συναρπαστική καταβύθιση σε θεατές και αθέατες πτυχές μιας αναπότρεπτης ιστορικά πορείας, με την παρακμή και τους συμβιβασμούς στα απομεινάρια μιας αυτοκρατορίας 1000 ετών με ένα πρωτοπόρο άλλοτε Κοσμοσύστημα πολιτειών με Βασιλεύουσα τους πόλη την Κωνσταντινούπολη, μιλάει στον 98.4 για τον συμβολισμό της Άλωσης στις 29 Μαΐου του 1453.

Παράλληλα εξηγεί το ποιοι είναι οι πραγματικοί επικυρίαρχοι της νέας ιστορικά εποχής που ανοίγει μετά την πτώση της Πόλης και αντιστοιχεί καταστάσεις και συμβιβασμούς του τότε 571 χρόνια μετά στο σήμερα.

Ερμηνεύει ταυτόχρονα τις σημερινές εξελίξεις με την σκληρή αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας και τις ολέθριες αυταπάτες των σημερινών ελληνικών ελίτ σε ένα παραλληλισμό με τις ελίτ της παρακμής της Βυζαντινής εναπομείνασας αυτοκρατορίας με επίκεντρο πριν 571 χρόνια την Κωνσταντινούπολη.

 


  

diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

11 σχόλια:

  1. Παρά ' κίνηση

    https://www.in.gr/2024/03/05/politics/epikairotita/o-aleksis-tsipras-eklexthike-proedros-tou-symvouliou-tis-eyropis-gia-ta-dytika-valkania/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "" Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια ""

      Ναι, μέσα στο μυαλό τους μπορεί να υπάρχει.
      Να δω τί άλλο θα σκαρφιστούν..

      Διαγραφή
    2. Δεν πάει το μυαλό* φίλε μου,,,
      Θά σού πω μόνο ότι η σύζυγος του λέγεται Περιστέρα,,,

      Διαγραφή
    3. Οk, Δώσε περισσότερες εξηγήσεις, αλλά όχι με σύμβολα..

      Διαγραφή
    4. :-)

      Τρεις Κρήτες;;;
      Στα τρία πρώτα κόμμα τα ,

      Στα Χανιά παράγουν πολλά πορτοκάλια,

      Ή λευκή Περιστερά συμβολίζει το Άγιο πνεύμα

      Βααλκάρνια

      Διαγραφή
    5. Το πλήρωμα του χρόνου Καθοδόν Ευθεία προς Βόσπορο τα Τριβους όθεν παρέχονται τας αγαπωσιν ημάς. Μελωδός της Σελήνης*

      Διαγραφή
  2. Γεφύρι, φτωχός απολογισμός, Ναθαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερμει Χιστορια,,,
    Παλληκάρι ο Σταθακόπουλος,,,

    (Άραγε
    Χείρα Θεού
    Η
    Χείρα ανθρώπων;;;)=3924
    ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΙΩΡΗ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ=3924
    ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ=3924

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ένα νεύμα του Αγίου Τριαδικού Θεού όλα αλλάζουν έτσι ήρεμα και γαλήνια, και Ειρηνικά. Στέργιος Μαμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή