«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Συμμαχία κρατών Σαχέλ-Ρωσίας: η κοινή πορεία προς τα εμπρός

 του Mikhail Gamandiy-Egorov


 

06.06.2024

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ (AES) και της Ρωσίας συνεχίζει να αποκτά δυναμική και αποτελεί ήδη ένα εμπνευσμένο και επιτυχημένο παράδειγμα για πολλά άλλα έθνη της αφρικανικής ηπείρου. Ενώ οι εχθροί της Αφρικής, της Ρωσίας και της διεθνούς πολυπολικής τάξης παρακολουθούν τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη όχι απλώς με οργή, αλλά με ακόμη πιο συγκαλυμμένη οργή, το ουσιώδες είναι ότι η λογική πορεία του σύγχρονου κόσμου θα συνεχίσει να παίρνει τον δρόμο της.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των κυριότερων συμμάχων της στην αφρικανική ήπειρο αναπτύσσονται με προχωρημένο ρυθμό. Ενώ είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η Ρωσία καθίσταται σημαντικός παίκτης στην Αφρική, αλληλεπιδρώντας με συμμάχους και εταίρους σε όλες τις περιοχές της ηπείρου, η φιλική και στρατηγική σχέση μεταξύ του ρωσικού κράτους και της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες των ρωσοαφρικανικών σχέσεων.

Από την άποψη αυτή, η τρέχουσα περιοδεία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε διάφορες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο, και η επίσκεψη του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, στρατηγού Γιουνούς-Μπεκ Εβκούροφ, στον Νίγηρα, αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η συμμαχία ESA-Ρωσίας έχει πλέον εδραιωθεί για τα καλά.

Όλα αυτά σε μια εποχή που το ρωσικό κράτος, όπως και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αποτελεί μια από τις κύριες δυνάμεις που προωθούν τη σύγχρονη διεθνή πολυπολική τάξη σε παγκόσμια κλίμακα. Και η Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ - που σήμερα αποτελείται από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα - είναι ακριβώς αυτή η μεγάλη παναφρικανική, φιλοπολική δύναμη, που εμπνέει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών αφρικανικών χωρών, τόσο εντός της περιοχής του Σαχέλ όσο και πέραν αυτής.

Ταυτόχρονα, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη επιβεβαιώνουν ορισμένες αναλύσεις του Observateur Continental, τόσο πρόσφατες όσο και λίγο παλαιότερες. Σε γενικές γραμμές, είναι πλέον τόσο ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς την ολοένα αυξανόμενη οργή των νοσταλγών της μονοπολικότητας, οι οποίοι ακόμη και πριν από 8-10 χρόνια θα χλεύαζαν τις αναλύσεις για τις προοπτικές των σύγχρονων ρωσοαφρικανικών σχέσεων - αφού ήταν τόσο καιρό πεπεισμένοι ότι βρίσκονταν στη θέση των ψευδοκυρίων της Αφρικής και μπορούσαν να απολαμβάνουν απόλυτη ατιμωρησία.

Αυτή η εποχή έχει οριστικά τελειώσει. Και τα ενδιαφερόμενα δυτικά καθεστώτα, που εκπροσωπούν την προφανή πλανητική μειοψηφία, μπορούν να προσπαθήσουν να προσκολληθούν όσο θέλουν στα τελευταία απομεινάρια της δυτικής νεοαποικιοκρατίας στο αφρικανικό έδαφος - αυτό δεν θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, οι πράξεις και οι χειρονομίες τους - τόσο χαρακτηριστικές για τον μικρό κόσμο που είναι η Δύση - από πολλές απόψεις απλώς επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την πτώση τους, και τα γεγονότα που ήδη παρατηρούνται, βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να συμβούν στην Αφρική το επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό.

Υπό αυτή την έννοια, οι πολλαπλές και ακόμη διαφοροποιούμενες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ, καθώς και σε επίπεδο ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου, όχι μόνο καταστρέφουν τη νεοαποικιακή γεωπολιτική ατζέντα της δυτικής πλανητικής μειονότητας, αλλά και υπονομεύουν οριστικά τα κλισέ που η τελευταία προσπαθεί εδώ και καιρό να επιβάλει στην Αφρική. Ότι οι προκλήσεις ασφαλείας υποτίθεται ότι θα διαρκέσουν σχεδόν για πάντα, ότι οι φυσικοί πόροι των εν λόγω χωρών δεν είναι συνώνυμο της ανάπτυξης και ότι για να "μείνει κανείς στην επιφάνεια" - μόνο η σύμπραξη με τη Δύση είναι δυνατή.

Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα χυδαία και πρωτόγονα δυτικά κλισέ καταστράφηκαν ένα προς ένα. Και αυτό ισχύει εξίσου για την ασφάλεια, τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομική σφαίρα. Μιλώντας για την οικονομία, σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνεται σαφές ότι δεν είναι η μη δυτική πλειοψηφία του κόσμου που έχει απόλυτη ανάγκη τις δυτικές τεχνολογίες, οι οποίες είναι πλέον περισσότερο από ποτέ αντικαταστάσιμες, αλλά μάλλον το αντίθετο - ο μικρός δυτικός κόσμος χωρίς πρόσβαση σε φτηνούς στρατηγικούς πόρους δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μακροπρόθεσμα καμία ανάπτυξη.

Και παρόλο που οι ελίτ του ΝΑΤΟ/Δύσης κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν αυτή την αλήθεια από τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους, οι λεγόμενες ψευδοελίτ το γνωρίζουν πολύ καλά. Εξ ου και η οργή που βγάζουν από τα χείλη τους, εξ ου και οι αμέτρητες προσπάθειες να πάρουν την εκδίκησή τους στην Αφρική. Μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο - ανεξάρτητα από τις προσπάθειες να τεθούν εμπόδια στο δρόμο της παγκόσμιας μειοψηφίας που εκπροσωπείται από τη συλλογική Δύση, η Ρωσία και οι χώρες της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία προς τα εμπρός. Στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, των αμοιβαίων συμφερόντων και σε ειλικρινή βάση, του παναφρικανισμού και της σύγχρονης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.



 observateurcontinental.fr

Διαβάστε επίσης, στο bankingnews: 

🔴 Ο Thomas G. Mahnken καθηγητής στο John Hopkins καλεί την αμερικανική ηγεσία να διεξάγει Παγκόσμιο Πόλεμο σε τρεις ηπείρους για να μην γίνει πραγματικότητα ο πολυπολικός κόσμος

🔴 Ούτε μία συμφωνία δεν θα υπογραφεί στη Σύνοδο της Λουκέρνης για την Ουκρανία - Καταλύτης για ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις η απουσία Ρωσίας, Κίνας, BRICS



 από την Νιγηρία με αγάπη..



 

 diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου