«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Πόλεμος σε ψυχικό πεδίο/ονειροπαγίδα


 O μεγαλύτερος τρόμος
είναι ο δικτατορικός
η καταστολή
της ελευθερίας σου

εν μέσω μιας γιορτής
η απόπειρα να σε δολοφονήσουν
στην αρχή είναι σκιές
ουρές σαν ανεμοστρόβιλοι
και εκεί που δεν το περιμένεις
γι αυτό λέμε για δόλο
σού ορμούν

γίνονται ρομποκόπ
είναι μηχανικά μέρη
σαν βέργες σιδερένιες
κυνηγούν να σκοτώσουν τον αδελφό σου
νιώθεις τον φόβο του
σάς χωρίζουν
τρέχεις να κρυφτείς
παντού βία
θέλουν να σκοτώσουν
όποιον είναι στο δρόμο

άφησες στα χέρια τους την νανορομποτική
κι αυτοί φτιάξαν δαίμονες
ψάχνουν να σε βρουν
σε όποια τρύπα κι αν κρυφτείς
αλλά πρέπει να πολεμήσεις
μόνο με μίσος θα νικήσεις
αλλά ψύχραιμο, στρατηγικό

αισθητήρες παντού
έγινες ο ίδιος πρωταγωνιστής
σε ζωντανούς εφιάλτες
σε δυστοπίες
που αυτοί φαίνονται αήττητοι
και ξέχασες την θεία σου δύναμη
τη δυνατή φωνή προς τον Θεό
τις δικές σου σφαίρες
που παραλύουν τα κτήνη
κι απομακρύνουν το σκοτάδι
αλλά τώρα είσαι έτοιμος
πήρες το μαθημά σου
η επόμενη μάχη
θα σκορπίσει τους δαίμονες
σαν στάχτη
η δικτατορία θα πέσει
οι εγκέφαλοι θα τιμωρηθούν

αυτή είναι η επικράτειά σου
αυτός είναι ο πλανήτης σου
αυτή είναι η δική σου Ιστορία
δεν θα σού χρωστάει κανένας
οι δρόμοι θά 'ναι καθαροί
ο αδελφός σου ζωντανός
τα παιδιά σου ελεύθερα
πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο τρόμου
θα το επιτύχεις εσύ
το αύριο θα είναι εντελώς ανθρώπινο
θά 'ναι ανάμεσα σε εσένα και σ' Αυτόν

τώρα που τα αδέλφια σου κι εσύ
ομολογήσατε όλα
τα λάθη απ' το παρελθόν
και είστε καθαροί,
η γιορτή θα συνεχιστεί
όλα αρχίσαν με γιορτή
και σε γιορτή θα λήξουν

K-T

 

 


  

Διόδοτος

 

 

17 σχόλια:

  1. Εύγε, μάς εμπνέεις!
    Το ποίημα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν την έκλειψη (έκπληξη) ηλίου που ακολουθεί, για να πυροδοτήσει μεγάλες εξελίξεις. Το άστρο, που τοποθέτησε ο ποιητής στο κατώφλι μιας νέας ημέρας, φωτίζει την αίσια έκβαση μέσα στις δυσκολίες που καλούμαστε να διαχειριστούμε και είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε.
    Αποδεχόμαστε με ετοιμότητα το όπλο που ο ποιητής μάς παρέδωσε σε στάση προσοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα εύσημα φίλε Διονύση.
      Οι δυσκολίες θα είναι παλούκια, οπότε θα πρέπει τα άλματά μας να είναι ψηλά 🙂. Κάπου εκεί όμως, στα ύψη των ψυχικών μας αποθεμάτων θα μάς ανταμείψει ο Ων με όπλα Φωτός.

      Διαγραφή
  2. Απο ότι κατάλαβα απο τον τίτλο, είδες κάποιο όνειρο και μάλιστα απο τα έντονα όνειρα που μένουν χαραγμένα στο συνειδητό.

    Κράτα το "πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο τρόμου" και συνέχισε. Θα έρθει η στιγμή που το όνειρό σου θα εξηγηθεί και θα μείνεις με το "στόμα ανοικτό", διότι θα ανακτηθεί στη μνήμη σου καθαρά.

    Εμένα, επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, αυτό που μου έκανε την καλύτερη εντύπωση είναι το :
    "η γιορτή θα συνεχιστεί
    όλα αρχίσαν με γιορτή
    και σε γιορτή θα λήξουν"

    Γένοιτο

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά κατάλαβες.
      Κι όντως, αναμένω περισσότερες απαντήσεις.
      Καλή σου μέρα φιλαράκι!!!

      Διαγραφή
  3. Το μουσικό κομμάτι στο βιντεάκι που έφτιαξα, είναι του Michael Nyman, από την αγαπημένη μου ταινία "Ένα Ζήτα και δύο Μηδενικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστα μπράβο,θα μπορούσαν να είναι στίχοι από τραγούδι και παρόλο που όλα όσα μας έχουν φτιάξει κάποιοι μοιάζουν τρομακτικά διακρίνεται στο τέλος αισιοδοξία και υπάρχει η αίσθηση ότι "αυτός ο πόλεμος" μπορεί να λήξει υπέρ της ανθρωπότητας.Ο μήνας βέβαια ξεκίνησε δύσκολα και νομίζω ότι και η συνέχεια μπορεί να είναι χαοτική αλλά είμαστε υποψιασμένοι και για πίεση αλλά και για παραπλάνηση.Εμένα μου βγάζει κάτι αυτός ο μήνας σαν επανάληψη από τον Οκτώβριο του 2023 αλλά με την έννοια του "πάμε πάλι πίσω για να φύγουμε μπροστά".

    Ευρυδίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ....ΝΑ ΕΙΧΑ ΟΣΕΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΟΤΙ ΕΧΩ...ΧΑ ΧΑ
    - ΓΙΑΝΝΗΗΗΗ -ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΜΑΡΙΑ...-ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΞΥΠΝΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ....-ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΡΙΑ ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΤΩΜΑ...- ΤΙ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΤΩΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ ΩΡΕΣ ΚΟΙΜΑΣΑΙ..-ΕΒΛΕΠΑ ΟΝΕΙΡΟ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΝΤΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΕΣΚΑΒΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ...

    ΥΓ. -ΣΤΑΘΗ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ....-ΕΙΔΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΥΡΙΑ ΟΤΙ ΠΗΓΑ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ...-ΕΣΥ ΝΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕΣ....-ΕΙΔΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΥΡΙΑ ΟΤΙ ΠΗΓΑ ΤΟ ΣΤΑΘΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ...
    ΡΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ [ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΙΤΗ ] ΔΕΝ ΕΧΕΙ....

    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Α.Ο.Κ [ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ]..

      ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
    2. Ένας ληστής, αφού διέρρηξε ένα σπίτι, πιάνει όμηρους ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Θέλοντας να σκοτώσει ένα απο τους δύο, προσπαθεί να αποφασίσει. Ρωτάει τη γυναίκα:
      - "Πως σε λένε εσένα;"
      - "Κλημεντίνη."
      - "Α! έτσι λένε τη μάνα μου, δεν θα σε πειράξω εσένα."
      Στη συνέχεια ρωτάει τον άνδρα:
      - "Πως σε λένε εσένα;"
      - "Παναγιώτη, αλλά με φωνάζουν και Κλημεντ

      Διαγραφή
    3. ΚΩΣΤΑ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΖΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ...
      ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ...ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ...ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΕ ΜΑΡΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΟΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΣΤΟ CERN ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ...

      ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΦΛΩΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΑΟΥΑ ΑΥΡΙΟ ΞΑΝΑΠΑΜΕ...

      ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
  6. «Και εσύ, Καπερναούμ, που υψώθηκες ως τα ουράνια, θα κατεβείς στα τρίσβαθα του Άδη. Πλην σε βεβαιώνω πως ο Θεός την ημέρα της κρίσεως θα δείξει μεγαλύτερη επιείκεια για τα Σόδομα παρά για σένα» (Ματθ. 11:23).


    "Αποκάλυψη τώρα" ο μονόλογος του Συνταγματάρχη Walter E. Kurtz
    Έχω δει φρίκη, φρίκη που έχεις δει. Αλλά δεν έχεις δικαίωμα να με αποκαλείς δολοφόνο. Έχεις δικαίωμα να με σκοτώσεις. Έχεις δικαίωμα να το κάνεις, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να με κρίνεις. Είναι αδύνατο οι λέξεις να περιγράψουν αυτό που είναι απαραίτητο σε όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει φρίκη. Φρίκη. Ο τρόμος έχει πρόσωπο. Και πρέπει να κάνεις έναν φίλο του τρόμου. Η φρίκη και ο ηθικός τρόμος είναι φίλοι σου. Εάν δεν είναι, τότε είναι εχθροί που πρέπει να φοβόμαστε.
    Είναι αληθινά εχθροί. Θυμάμαι όταν ήμουν με τις Ειδικές Δυνάμεις, φαίνεται πριν από χίλιους αιώνες. Πήγαμε σε μια κατασκήνωση για να εμβολιάσουμε τα παιδιά. Φύγαμε από το στρατόπεδο αφού εμβολιάσαμε τα παιδιά για την πολιομυελίτιδα, και αυτός ο γέρος ήρθε τρέχοντας από πίσω μας και έκλαιγε. δεν μπορούσε να δει. Πήγαμε πίσω εκεί και είχαν έρθει και είχαν αφαιρέσει κάθε εμβολιασμένο χέρι. Εκεί ήταν σε ένα σωρό, ένα σωρό από παιδικούς ώμους και χέρια. Και θυμάμαι, εγώ, εγώ, έκλαψα, έκλαψα σαν κάποια γιαγιά. Ήθελα να σκίσω τα δόντια μου. Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω. Και θέλω να το θυμάμαι. Δεν θέλω να το ξεχάσω ποτέ. Δεν θέλω να ξεχάσω ποτέ. Και τότε συνειδητοποίησα, σαν να με πυροβόλησαν, σαν να με πυροβόλησαν με ένα διαμάντι, μια διαμαντένια σφαίρα ακριβώς από το μέτωπό μου. Και σκέφτηκα, Θεέ μου, η ιδιοφυΐα αυτού. Η ιδιοφυία. Η θέληση να γίνει αυτό. Τέλειο, γνήσιο, πλήρες, κρυστάλλινο, αγνό.
    Και τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν πιο δυνατοί από εμάς. Γιατί άντεχαν ότι αυτά δεν ήταν τέρατα. Αυτοί ήταν άντρες, εκπαιδευμένα στελέχη, αυτοί οι άνθρωποι που πολέμησαν με την καρδιά τους, που είχαν οικογένειες, που είχαν παιδιά, που ήταν γεμάτοι αγάπη, αλλά είχαν τη δύναμη, τη δύναμη, να το κάνουν. Αν είχα δέκα τμήματα από αυτούς τους άνδρες, τα προβλήματά μας εδώ θα είχαν τελειώσει πολύ γρήγορα. Πρέπει να έχεις άντρες ηθικούς και ταυτόχρονα ικανούς να χρησιμοποιήσουν τα αρχέγονα ένστικτά τους για να σκοτώσουν χωρίς συναίσθημα, χωρίς πάθος, χωρίς κρίση, χωρίς κρίση. Γιατί είναι η κρίση που μας νικάει.
    https://entexnesploes.blogspot.com/2023/12/walter-e-kurtz.html


    αντικατοπτρισμός .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή