Αυτές τις μέρες, μια ιδιαίτερα ύπουλη παραλλαγή της σύγχρονης αποικιοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που συμβαίνει στην Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής αφήνει άναυδο - και ρίχνει έναν σκληρό προβολέα στη σκοτεινή πλευρά της υποτιθέμενης ευγενούς ατζέντας για την προστασία του κλίματος. Εξάλλου, με τα πιστοποιητικά CO2 μπορούν να βγουν καλά λεφτά.
Η κυβέρνηση της Τανζανίας έχει αρχίσει να εκδιώκει περισσότερα από 110.000 μέλη του λαού των Μασάι από την περιοχή προστασίας του Ngorongoro. Το επίσημο πρόσχημα: προστασία της φύσης. Η πικρή πραγματικότητα: όλα γίνονται για τα κερδοφόρα πιστοποιητικά CO2 και τον επικερδή τουρισμό σαφάρι. "Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπνίξει τις τοπικές κοινότητες και να βγάλει περισσότερα χρήματα από τον τουρισμό και το κυνήγι τροπαίων", εξηγεί στη βρετανική Telegraph ο κτηνοτρόφος των Μασάι Moloimet Olemoko. Τα λόγια του ακούγονται σαν μια απελπισμένη κατακραυγή ενάντια στον κυνικό συνδυασμό της προστασίας του κλίματος και της απληστίας για κέρδος.
Νότια του Ngorongoro, μια εταιρεία με την ονομασία "Carbon Tanzania" πουλάει ήδη πιστοποιητικά CO2 για περίπου 110.000 εκτάρια γης - ακριβώς εκεί όπου οι Μασάι βόσκουν τα κοπάδια τους εδώ και γενιές. Τον Φεβρουάριο, μια άλλη συμφωνία αξίας 120.000 δολαρίων σφραγίστηκε με την Kilombero North Safaris, η οποία στερεί από τους Μασάι την πρόσβαση σε τρεις από τις παραδοσιακές δασικές τους περιοχές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι Μασάι εκδιώχθηκαν από το Σερενγκέτι τη δεκαετία του 1950 - τότε υπό τη σημαία της παραδοσιακής προστασίας της φύσης. Σήμερα, είναι τα "σύγχρονα" έργα προστασίας του κλίματος που χρησιμεύουν ως πρόσχημα για την εκδίωξή τους.
Το μοτίβο είναι εδώ και καιρό παγκόσμιο: από την Κένυα μέχρι την Ταϊλάνδη, από το Κονγκό μέχρι την Καμπότζη - οι αυτόχθονες πληθυσμοί εκδιώκονται από τη γη τους παντού στο όνομα της προστασίας του κλίματος. Ο Rob Williams από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το θέτει με λίγα λόγια: "Αυτά τα υποτιθέμενα σχέδια διατήρησης καθοδηγούνται κυρίως από ξένα συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των ανθρώπων".
Αυτό που παρακολουθούμε εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από την κλιματική αποικιοκρατία στην πιο αγνή της μορφή. Ενώ η Δύση αγοράζει πράσινη συνείδηση με την αγορά πιστοποιητικών CO2, οι ντόπιοι άνθρωποι στερούνται τα προς το ζην. Οι Μασάι πληρώνουν το τίμημα για το εμπόριο επιείκειας που κάνουμε με το κλίμα.
Η ειρωνεία της ιστορίας: οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζούσαν σε αρμονία με τη φύση για αιώνες τώρα εκτοπίζονται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους, ο οποίος επιβιώνει εδώ και πολλές γενιές, παρουσιάζεται ως απειλή - ενώ τα κερδοφόρα καταφύγια σαφάρι και τα έργα πίστωσης άνθρακα επαινούνται ως "βιώσιμα".
Οι Μασάι αντιστέκονται: δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη αποκλείσει τους δρόμους πρόσβασης στην περιοχή Ngorongoro. Αλλά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης, των διεθνών εταιρειών και των υποτιθέμενων προστατών του κλίματος. Η μοίρα τους είναι μια προειδοποιητική ιστορία για το πώς η κλιματική μανία διαστρέφεται σε όργανο καταπίεσης.
Ετυχε .. να βρίσκομαι για δουλειά.. και περασα ενα 12 ωρο Κυριακής σαφαρι εναντι 300 δολ πριν 8 χρονια περιπου/ καλη εμπειρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω οτι θελουν επεκταση της τουριστικης ατραξιον σε ολοκληρη την Αφρικη που πλεον ειναι ενα ακομη πεδιον αντιπαραθεσης κερδοσκόπων .. οσο ακομη τους παιρνει.