«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026

Οι ηγέτες Σκωτίας, Ουαλίας και Β.Ιρλανδίας αποφασίζουν στο Κάρντιφ για απόσχιση από την Βρετανία! Αλλά αν είναι να αποσχιστούν για να ενταχθούν στην ΕΕ.. τότε βράσε ρύζι.. Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη.

 


Στο Κάρντιφ συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των κυβερνώντων κομμάτων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να υπογράψουν κοινό μνημόνιο με το οποίο ζητούν το δικαίωμα των λαών τους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον των χωρών τους και την μελλοντική ανεξαρτησία τους!

Καλούν το Λονδίνο να προετοιμάσει και να διευκολύνει συνταγματική αλλαγή!

Σκώτοι και Ουαλοί είναι δύο εντελώς ξεχωριστά έθνη από τους Άγγλους, οι οποίοι και είναι η κυριαρχούσα εθνότητα στο βρετανικό κράτος με ποσοστό της τάξης του 85%.

Η περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας είναι λίγο πιο περίπλοκη καθώς ο πληθυσμός αποτελείται από Ιρλανδούς Καθολικούς και Προτεστάντες έποικους κυρίως αγγλικής καταγωγής.

Οι δεύτεροι έχουν μία μικρή πλειοψηφία.

Υπογράφουν ως αρχηγοί κομμάτων ο Τζον Σουίνι (SNP), ο Ραν απ Ιόργουερθ (Plaid Cymru) και η Μισέλ Ο’Νιλ (Σιν Φέιν).

Παρούσα και η πρόεδρος της Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ. Η αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Έμα Λιτλ-Πένγκελι του DUP, δήλωσε ότι η Ο’Νιλ δεν ζήτησε άδεια να υπογράψει οτιδήποτε υπό την ιδιότητα της πρωθυπουργού.

Το κείμενο καλύπτει οικονομία, ενέργεια, Ευρώπη και αυτοδιάθεση.

Η κοινή γραμμή προβλέπει:

• Σκωτία και Ουαλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νέα μέλη.

• Βόρεια Ιρλανδία στην ΕΕ μέσω ένωσης με την Ιρλανδική Δημοκρατία.

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα στη Σκωτία αν υπάρξει «σαφής συναίνεση».

Συγκεκριμένη η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως άλλο δημοψήφισμα (είχε γίνει ένα ακόμα το 2014) παραμένει «εκτός συζήτησης» όσο προτεραιότητα είναι η οικονομία.

Το μανιφέστο των Εργατικών του 2024 δεν προέβλεπε δεύτερη κάλπη.

Το Σάββατο, στο Δουβλίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ιρλανδικής επανένωσης. Για το Λονδίνο όπως ήταν φυσικό επρόκειτο για μία ανεπιθύμητη παρέμβαση.

Η συγκυρία αυτή την στιγμή έχει ισχυρή πολιτική βάση.

Το πατριωτικό SNP είναι πρώτο κόμμα στη Σκωτία, το επίσης πατριωτικό Plaid Cymru είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην ουαλική Σενέντ από τον Μάιο και το Σιν Φέιν είναι πρώτη δύναμη στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας από το 2022.

Σημειώνεται ότι το Σιν Φέιν ήταν το πολιτικό σκέλος του IRA.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περίπου 47% υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σκωτία, 36% στη Βόρεια Ιρλανδία, 32% στην Ουαλία.

Δεν είναι ρεύμα πλειοψηφίας αλλά είναι αρκετό όμως για να μην κλείνει το θέμα.

Νομικά τα τρία μέτωπα διαφέρουν.

Η Σκωτία χρειάζεται αρμοδιότητα που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε δεσμευμένη.

Δηλαδή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ομόφωνα ότι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει τη νομική εξουσία να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει μηχανισμό δημοψηφίσματος συνόρων στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, όταν κριθεί ότι άλλαξε η κοινή γνώμη.

Η Ουαλία δεν έχει ισοδύναμο πλαίσιο. Κοινή υπογραφή δεν σβήνει τις διαφορές. Δείχνει όμως ότι τρεις χώρες αρνούνται να αφήσουν το μέλλον τους αποκλειστικά στο Λονδίνο.

Ο Μπέρναμ υπόσχεται αποκέντρωση στην Αγγλία και σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Κάρντιφ του απαντούν ότι σταθερότητα χωρίς δικαίωμα απόφασης δεν μπορεί να σταθεί.

Το αν θα ανοίξει η κάλπη για μία τέτοια απόφαση θα το κρίνει το Ουέστμινστερ.


diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

1 σχόλιο:

  1. ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
    ΠΟΥ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή