«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

ΣΕΙΡΑ "ΣΟΚ!" - 2: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 25% - 43%, ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ!

Ένα θέμα-ταμπού για πολλές κοινότητες προσφύγων και μεταναστών θίγει στη νέα μελέτη του το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα και αφορά τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων των κοριτσιών. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να ανοίξει διάλογος για τις πολιτικές παρέμβασης προκειμένου να μην υπόκεινται τα κορίτσια σε αυτή την μορφή έμφυλης βίας. Άλλωστε, ανάμεσα σε 6 χώρες της Ε.Ε. όπου διεξήχθη η έρευνα, η Ελλάδα έρχεται 2η μετά τη Μάλτα στην εκτίμηση κινδύνου για τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων σε γυναίκες που προέρχονται από αφρικανικές και αραβικές χώρες.


“Ζητούμενο για εμάς είναι η ασφαλής διαμονή των γυναικών” τόνισε η Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, υπογραμμίζοντας ότι για την προστασία αυτών των γυναικών από την έμφυλη βία αξιοποιούνται οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες. Από την πλευρά της, η Ελένη Πετράκη, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, διαβεβαίωσε ότι “οι γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων αναγνωρίζονται ως θύματα βίας”, όπως επίσης και “οι γυναίκες που μπορεί να μην έχουν ακρωτηριαστεί, αλλά στη χώρα τους διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο”. Ωστόσο, όπως εξήγησε “είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία ασύλου, γιατί αυτές οι γυναίκες είναι φοβισμένες”.

“Ο ακρωτηριασμός γενετικών οργάνων είναι ένα έθιμο που δεν σχετίζεται υποχρεωτικά με το Ισλάμ και γιαγιάδες ή θείες από χώρες όπως η Σομαλία ή το Σουδάν είναι αυτές που μπορούν να ωθήσουν τα κορίτσια στον ακρωτηριασμό ως δείγμα αγνότητας προς τον σύζυγο ή για να αποφεύγεται η μοιχεία ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη” εξηγεί στην “Α” η ερευνήτρια Νέλλη Καμπούρη μιλώντας για τη δυσκολία συλλογής στοιχείων, αφού, όπως επισημαίνει, “πρόκειται για θέμα ‘ταμπού’”.

Από την έρευνα προέκυψε ότι “αρκετοί νέοι άνδρες απορρίπτουν τις αντιλήψεις που οδηγούν στον ακρωτηριασμό” λέει η Νέλλη Καμπούρη. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί, δεν λείπουν και αυτοί που συσχετίζουν τον ακρωτηριασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες. “Αρκετοί νέοι άνδρες υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται οι γυναίκες να ακρωτηριάζουν τα γενετικά τους όργανα γιατί στην Ευρώπη το κλίμα είναι ψυχρότερο και άρα οι γυναίκες δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, αφού η ζέστη είναι αυτή που την προκαλεί” σημειώνει η ερευνήτρια.

Με βάση την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, στην Ελλάδα, τα κορίτσια που προέρχονται από μεταναστευτικό ή προσφυγικό πληθυσμό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων και προέρχονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και η Νιγηρία. Οι ερευνητές έχουν λάβει δύο σενάρια, ένα υψηλού και ένα χαμηλού κινδύνου, εκτιμώντας τη διακύμανση από 25% - 43%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη Μάλτα τα κορίτσια από αφρικανικές και αραβικές χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, που κυμαίνεται από 39% έως 57%. Χαμηλότερο κίνδυνο διατρέχουν αυτές οι γυναίκες στο Βέλγιο (16% - 27%), στην Ιταλία (15% - 24%), τη Γαλλία (12% - 21%) και την Κύπρο (12% - 17%).


πηγή


ΣΕΙΡΑ "ΣΟΚ!", Προηγούμενες αναρτήσεις: Εισαγωγή, 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου