«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ρίξτε μια ματιά στη Βασιλική λίμνη Κάρλα, τη Θεσσαλική λίμνη έκτασης 196 χιλ. στρεμμάτων που αποστραγγίστηκε από την Καραμανλική δεξιά για ψήφους το 1962.

Σχόλιο Διόδοτου: This is what i call.. καραΣΟΥΠΕΡ ΆΡΘΡΟ!!!


Η Κάρλα δεχόταν επί χιλιετηρίδες το σύνολο των κατακριμνησμάτων της περιοχής, των νερών του Ολύμπου και της ροής του Πηνειού και κάθε μικρού και μεγάλου παραποτάμου.
Παραλίμνια χωριά και οικισμοί που ζούσαν από τη λίμνη και τον πλούτο της, άλλαξαν αναγκαστικά τρόπο ζωής το μακρινό 1962, τα εκατομμύρια ψάρια βρώμισαν και θάφτηκαν, οι ψήφοι ήταν και πάλι το διακύβευμα.
Ο Καραμανλής με πολύ μικρό κόστος, θριάμβευσε επί των κομμουνιστών Θεσσαλών!
Χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ ήρθε και αποτελείωσε το θλιβερό έργο με εξαντλητικές μονοκαλλιέργειες βαμβακιού και άλλες, άσχετες με τον κάμπο αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων και το περιβαλλοντικό έγκλημα αποτελείωσε την περιοχή…
Αγρότες ξημέρωσαν με αμύθητα ποσά από πακέτα (Ντελόρ κλπ όποιος θυμάται) και τα έκαναν πολυτελή αμάξια, σπίτια και μπουζούκια.
Ξεπατώθηκαν περιβόλια, πατήθηκαν μποστάνια, αγροί, χωράφια με σιτηρά αλλά και πολύτιμες ενδημικές καλλιέργειες που χάθηκαν για πάντα.
Οι μύλοι έκλεισαν και έγιναν μπουζουκζίδικα.
Οι κάτοικοι, ανάλογα με τον κλήρο τους, έγιναν άλλοι πάμπλουτοι (και γέμιζαν συστηματικά τα εν λόγω μπουζούκια) κι άλλοι έμειναν στο τίποτα και στράφηκαν αλλού.
Ο μεγαλύτερος κάμπος της χώρας, αχρηστεύτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, άνυδρος πλέον και εξαντλημένος και μετά το 2000, οι φωστήρες του κράτους αποφάνθηκαν πως “το έργο δεν απέδωσε και οι ζημιές από την αποστράγγιση ήταν μεγαλύτερες, παρά οι ωφέλειες”, έτσι αποφάσισαν να ξαναγεμίσουν τμήμα της Κάρλας (μόλις τα 38χιλ στρέμματα από τα 196) Η Κάρλα πλέον ονομάζεται “τεχνητή Λίμνη”.
Ο καιρός πέρασε, τα μπουζούκια έγιναν αναμνήσεις και η Κάρλα φέρνει συνεχώς νεκρά ψάρια από τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα που ξεβράζουν όπου βρουν οι βιομηχανίες.
Ο εφιάλτης δεν θα σταματήσει.
Ο εφιάλτης είναι ο Άνθρωπος και οι πολιτικές του.
Το σιτάρι μας εισάγεται, η γλουτένη έγινε εμπόρευμα και ο μισός πληθυσμός μας έγινε αλλεργικός σε αυτή(να θυμίσω ότι πρόκειται για την βασική πρωτείνη του λευκού σιταριού με ανυπολόγιστες θρεπτικές και χημικές ιδιότητες που μεγάλωσε γέννες επί γενεών χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ τώρα ενοχοποιείται σε όλο τον πλανήτη.
Ο λόγος είναι η χημική ανασύσταση της από τις βιομηχανίες, οι οποίες μαζεύουν και ξαναμαζεύουν τα ληγμένα προϊόντα και τα ξαναπουλάνε στα σούπερ μάρκετ.
Η γλουτένη αντικαταστάθηκε από αμφίβολης ποιότητας κάκιστους γαλακτοματοποιητές και η βιομηχανία απογειώνεται για άλλη μια φορά..,win-win για την παγκόσμια οικονομία.
Η υγεία σου μπροστά στο κέρδος, είναι εκτός θέματος)
Να θυμίσω ότι μόλις τον περασμένο αιώνα και για όλους τους πίσω αιώνες, η βασική έννοια του κράτους βασιζόταν στη “σιτάρκεια”, δηλαδή στην επάρκεια σε σιτηρά για όλους τους κατοίκους της, μιας και αυτά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της διατροφής.
Οι λόγοι της αποξήρανσης ήταν πολιτικοί: τα αγροτεμάχια που προέκυψαν, μοιράστηκαν για ψήφους και χωρίς καμία αποζημίωση στα παραλίμνια χωριά από την τότε δεξιά.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν “τα κουνούπια”.
Πόσο απλή είναι μια πλημμύρα; Τι κρύβει το νερό που δεν έχει ακόμη αποστραγγίσει;
Στις αγροτικές περιοχές, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο στις πόλεις.
Το υπέδαφος κρύβει οικοσυστήματα που η καταστροφή τους δεν συνιστά εφησυχασμό και απάθεια.
Πρόκειται πρωτίστως για είδη τρωκτικών, τόσο ωφέλιμων όσο και βλαβερών για τον άνθρωπο, πρόκειται για πληθυσμούς τεράστιους και αθέατους από φίδια και γεωσκώληκες που συνεργάζονται με την καλλιέργεια, μη μιλήσουμε για σκουλήκια, για προνύμφες και για το σύνολο των πληθυσμών εντόμων που διαβιούν στο υπέδαφος.
Το νερό έχει μπει στις χωματερές και στα νεκροταφεία, πριν ένα αιώνα θα λέγαμε λέξεις όπως πανούκλα και χολέρα, τώρα ίσως σου φτιάξουν και κανένα “εμβόλιο”, να ετοιμάζεσαι.
Η διατάραξη της ισορροπίας αυτής, δεν θα είναι κάτι απλό και δεν θα το δούμε άμεσα αλλά στο βάθος του χρόνου.
Μετά την καταμέτρηση των νεκρών ανθρώπων, αρρώστιες άγνωστες και ξεπερασμένες θα σκάσουν μύτη..
Η απειλή φαντάζει ασύμμετρη και ο “κρατικός μηχανισμός” θα γίνει άλλη μια φορά το εσωτερικό μας πικρό ανέκδοτο.
Είναι ντροπή να αποδίδουμε στη Φύση την εκδίκηση, αυτά είναι χαρακτηριστικά του κατώτερου ζώου.
Η Φύση ψάχνει λύσεις και διαθέτει απλά και φυσικά τη μνήμη που ο άνθρωπος αποποιείται…
(Από ποστ στο fb της Σωσώ Ζερό)
Θα συμπληρώσουμε κι εμείς λίγα ακόμη στοιχεία για το περιβαλλοντολογικό έγκλημα.
Το όνομά της στην αρχαιότητα ήταν Βοιβιής. Λίμνη μεγάλη στη Θεσσαλία στους βορειοδυτικούς κλιτύς του Πηλίου που αφθονούσε σε ψάρια. Στις μέρες μας η Βοιβιής μετονομάστηκε σε Κάρλα και το 1962 έσβησε από τον χάρτη και από τη Θεσσαλία· αποξηράνθηκε γιατί, όπως υποστήριζε το «κατηγορητήριο» για τον αφανισμό της: προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους…
Η Βοιβιής απορροφούσε τους όγκους νερού που έρρεαν από τις πλαγιές της Όσσας (Κίσσαβος) και του Ολύμπου καθώς και παραποτάμων του Πηνειού. Εγκληματούσε δηλαδή.
Από το 1913, οι υπεύθυνοι της ελληνικής κυβέρνησης, είχαν στα χέρια τους μελέτη Ιταλού μηχανικού, που πρότεινε την εξυγίανση του λιμναίου τμήματος και των ελών της Κάρλας, τη δημιουργία ταμιευτήρα και απόδοση σε καλλιέργεια 90.000 στρεμμάτων «γόνιμων γαιών». Ακολούθησε η εκτέλεση των εξυγιαντικών έργων Θεσσαλίας (δεκαετία ‘40), οπότε με τα αναχώματα στον Πηνειό αποκόπηκε η έως τότε ανεμπόδιστη τροφοδοσία της λίμνης Κάρλας και υποβαθμίστηκε.
Επιστήμονες πρότειναν τότε στην Πολιτεία άμεση υλοποίηση των προτάσεων του Ιταλού μηχανικού Nobile: δηλαδή σε πρώτη φάση εκκένωση των αλατούχων επιβλαβών υδάτων της Κάρλας και των ελών της και σε δεύτερη φάση την κατασκευή νέου ταμιευτήρα.
Η πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκε το 1962, χωρίς να ακολουθήσει η υλοποίηση της δεύτερης.
Ήταν το 1962 λοιπόν, όταν το κράτος επιδιώκοντας (και) να ψηφοθηρήσει στις περιοχές των αγροτών κάνει τη λίμνη χωράφια και την μοιράζει στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε τη λίμνη κάμπο και την Αθήνα τσιμέντο!
Κι ας μην αρχίσουμε την ιστορία της λίμνης από την Μυθολογία, που γράφει ότι εκεί ζούσε ο θεός Απόλλων, όπου έβοσκε τα κοπάδια του Αδμήτου, τιμωρημένος από τους θεούς για την εξόντωση των Κυκλώπων, ενώ στο βόρειο τμήμα της λίμνης κατοικούσαν οι Κένταυροι.
Ας πιάσουμε τον μίτο της ιστορία από το 1960, όταν άρχισε η αποξήρανση της λίμνης, η οποία ολοκληρώθηκε το 1962. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση Καραμανλή και που την οδήγησαν στην απόφαση της αποξήρανσης, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας, λόγω των κουνουπιών που βρίσκονταν στις βαλτώδεις περιοχές αλλά και οι πλημμύρες που παρατηρούνταν έπειτα από βροχοπτώσεις και που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή παραλίμνιων εκτάσεων και αφετέρου η επιθυμία για περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.
Οι διακυμάνσεις της στάθμης, οι πλημμύρες της περιοχής, η δημιουργία περισσότερων γεωργικών εκτάσεων και η μείωση των αλιευμάτων και η ανάγκη για περιορισμό των επιδημιών ελονοσίας συνετέλεσαν στην ολική αποξήρανση της λίμνης το 1962 παρά τις σχετικές μελέτες που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.
Και η λίμνη έγινε χώμα! Και με την πάροδο των χρόνων οι κάτοικοι της περιοχής το ένοιωσαν καλά ότι κάτι δεν έγινε σωστά. Και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν κι αυτές κατάλαβαν ότι η λίμνη έπρεπε να μείνει λίμνη… Γιατί; Για τα παρακάτω:
1. Εξαφανίστηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ελλάδας με την πανίδα να συρρικνώνεται και τα πουλιά που διαβιούσαν στη λίμνη να ταξιδεύουν γι’ αλλού. Κι ανάμεσα στα πτηνά της περιοχής ήταν κάποτε και το μυθικό «τέρας» της λίμνης, ο Ήταυρος, είδος ερωδιού, με παράξενη φωνή σαν μουγκρητό βοδιού, που ακουγόταν την αυγή ή το σούρουπο, σε απόσταση έως 5 χιλιόμετρα.
2. Τα αρδευτικά έργα (γεωτρήσεις κ.λπ.) υποβάθμισαν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Η αποξήρανση της λίμνης στέρεψε ουσιαστικά τις πηγές νερού που χρησίμευαν για τις καλλιέργειες και που στις μέρες μας (κατόπιν «διαταγών» της Ε.Ε) στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν βαμβακοφυτείες που απαιτούν άφθονο νερό.
3. Εκδηλώθηκε αδυναμία υδροδότησης κωμοπόλεων και χωριών
4. Εξαφανίστηκε ο ξεχωριστός λιμναίος πολιτισμός που επιβίωνε για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή: οι ψαράδες στην περιοχή από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων του επόμενου έτους ζούσαν σε παραλίμνιες καλύβες, όπου έμεναν σε ομάδες 2-6 ατόμων, τα ντουκάνια.
Και ακόμα: Ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας.
Εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κάρλας. Ρύπανση και επιπτώσεις στο κλειστό Παγασητικό κόλπο και εμφάνιση φυτοπλαγκτού.
Εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων.
Επιπτώσεις στην πανίδα και στην χλωρίδα της περιοχής.
Καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο.
Αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής.
Αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών.
Όμως τα 195.000 στρέμματα της λίμνης που υπήρχε από την αρχαιότητα, τώρα περιορίζονταν σε 38.000 στρέμματα· περίπου το 1/5 της πραγματικής έκτασης επανασυστάθηκε!
Ακόμα και τα χωράφια που προήλθαν από την αποξήρανση της Κάρλας, έκτασης περίπου 78.000 στρεμμάτων, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα οφέλη, καθώς πλημμύριζαν με την πρώτη νεροποντή.
Επιπλέον τα άλατα που είχαν συσσωρευτεί στο έδαφος από την πρώην λίμνη δεν ευνοούσαν τις καλλιέργειες.
Τέλος, ποτέ δεν έγινε διανομή αγροτικής γης ενώ οι ακτήμονες καλλιεργητές εκμίσθωναν τις εκτάσεις κάθε χρόνο με ανάλογο τίμημα.
Και λίγο πριν την αυγή του 21ου αιώνα, το 1999 η λίμνη άρχισε να ξαναδημιουργείται.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στα Βαλκάνια που ενισχύει ποικιλοτρόπως την ευρύτερη περιοχή. Η λίμνη, που τροφοδοτήθηκε από τον Πηνειό, καταλαμβάνει έκταση 38.000 στρεμμάτων και συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στη βαθμιαία ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παραλίμνιων περιοχών της Κάρλας και στη δημιουργία μικροκλίματος. Πιο συγκεκριμένα η λίμνη αναμένεται να ενισχύσει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων, καθώς και το 50% της υδροδότησης του οικοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία συμβάλλουν στην αποφυγή πλημμυρών στις περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Πολύ σημαντική είναι η αναβάθμιση του οικοσυστήματος, αφού ήδη ζουν στη λίμνη 181 είδη πτηνών και 14 είδη ψαριών.
Έγραφαν τότε: Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της επαναδημιουργίας της λίμνης αναμένονται να είναι:
Η άνοδος του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και η αποκατάσταση του υδάτινου δυναμικού.
Ο περιορισμός των εξαντλητικών αντλήσεων των υπόγειων υδροφορέων με παροχή υδάτων για άρδευση.
Η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.
Προστασία του Παγασητικού κόλπου λόγω του αντιπλημμυρικού σκοπού του ταμιευτήρα και της βελτίωσης των υπερχειλισμένων υδάτων.
Υποχώρηση του μετώπου θαλασσινού νερού που έχει εισχωρήσει στο εδαφικό στρώμα του Παγασητικού και έχει επηρεάσει τους υδροφόρους ορίζοντες.
Μερική αποκατάσταση του μικροκλίματος της περιοχής.
Μερική αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
Διαβάζουμε ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή το 2011:
Η λίμνη Κάρλα, αναγεννήθηκε 40 χρόνια μετά την αποξήρανσή της, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για την υδάτινη επαναφορά της (πάνω από 10 εκατ. ευρώ κόστισε μόνο το κύριο έργο διαμόρφωσης), θεωρήθηκε η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιότοπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την καταστρέφουμε με ταχύτατους ρυθμούς.
Πριν συμπληρώσει δύο χρόνια από την ανασύστασή της, η Κάρλα χαρακτηρίζεται ήδη προβληματική λίμνη και τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΠΘ δείχνουν ότι η νέα λίμνη, ”έργο-σύμβολο επανάκτησης περιβαλλοντικών απωλειών του παρελθόντος”, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κώστα Μαγκριώτη (υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), πολλαπλής σκοπιμότητας και ωφέλειας στην περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, ακολουθεί τη… ροή της Κορώνειας.
Η συνύπαρξη πολλών δυνητικά τοξικών και παρασιτικών μικροοργανισμών σε πολύ υψηλά επίπεδα και η παρουσία κυανοτοξινών στα νερά της, όπως διαπιστώνει η έρευνα, δείχνουν ότι η Κάρλα πριν καλά καλά αναγεννηθεί, κινδυνεύει να πεθάνει.
Η Λίμνη ”εγκαινιάσθηκε” τον Οκτώβριο του 2018. : Ένα έργο ταλαιπωρημένο, που έφθασε στα όρια της απένταξης και διασώθηκε στο παρά πέντε. Πρόκειται για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο που χρειάστηκε μία δεκαπενταετία για να γίνει πραγματικότητα.
Το ζήτημα είναι πλέον να βρεθεί ένα μοντέλο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ώστε να διασφαλιστεί το οικοσύστημα της λίμνης από τις συνέπειες της υπεράντλησης.
Πλέον το ζητούμενο είναι να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή που με τόσο κόπο έχει επανέλθει.
”Η πρόκληση είναι στο μέλλον, από εδώ και μπρος”, λέει η Ιφιγένεια Καγκάλου, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού.
Και το μέλλον ποιο ήταν; Λίμνη ολόκληρη η Θεσσαλία!
Κι όπου το ανθρώπινο χέρι πειράζει τη φύση, είναι νομοτελειακό η φύση να εκδικηθεί, κάποτε.
Οι λίμνες δεν είναι σαν τις θάλασσες. Οι λίμνες ”ονειρεύονται”… και κάποιες φορές όταν τα όνειρα τους αναβιώνουν, γίνονται εφιάλτες για τους ανθρώπους…
 

ksipnistere.com


Σημ.Κ-Τ : Eυχαριστώ ΠΟΛΥ τον φίλο και αναγνώστη μας Pananas, που μάς γνωστοποίησε το άρθρο.



46 σχόλια:

  1. Καρά σούπερ άρθρο, αλλά με στεναχώρησε και εκνεύρισε ταυτόχρονα.

    Έχω αποφασίσει να μήν ρίχνω τούς κραδασμούς μου, οπότε επιτρέψτε μου να μήν σχολιάσω. Πάντως καταλάβατε.

    Ερρωσθε και καλό ΣΚ

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΤΥΧΑ ΣΗΜΕΡΑ ,ΣΤΟ " Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ " ΠΟΙΟΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΞΗΡΑΘΕΙ.ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΒΡΗΤΕ .
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ,ΠΑΙΔΙΑ .
    ΜΙΑ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ !
    ΑΜΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ,
    ΑΜΑ ΠΟΘΑΝΟΥΜΕ ,ΣΤΟΝ ΠΟΥΝΤΖΟΝ ΜΑΣ .
    ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΘΑ ΤΟΥΣ Γ@ΜΗΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑΤΙ ,ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ,
    ΟΙ ΧΑΖΑΡΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΟΚΩΛΟΙ .
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ. Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ( '90 ) ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ. Η ΜΙΑ ΚΟΙΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΚΟΙΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΡΙΓΩΝΟ Η' ΕΝΑ ΔΕΛΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ". ΤΟΤΕ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕ 'ΡΟΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΘ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ( 1985 ), ΠΟΥ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΩΣ ΕΠΑΝΩ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ "ΑΛΚΑΖΑΡ" ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ 'ΡΟΗ ΙΣΑ ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑΜΗΝ ΒΑΛΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.
    ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΥΣ ( 35 ) ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΞΗΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΕΛΕΗΤΑ...
    ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ. ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΑΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ...
    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανάλυση
    ///
    Ετυμολογία
    Επεξεργασία
    αποξήρανση < (αποξηραίνω) αποξηραν- + -ση. Μορφολογικά αναλύεται σε απο- + ξήρανση
    Ουσιαστικό
    Επεξεργασία
    αποξήρανση θηλυκό

    η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του αποξηραίνω
    η αφαίρεση του νερού και η μετατροπή κάποιου πράγματος σε ξηρό
    (ειδικότερα) αποστράγγιση.
    ///
    Κάτι μου φαίνεται λάθος με τον όρο αποξήρανση,
    Θά ήταν σώφρον νά τονίσω την σημασία της Αρχής, και τού αποτελέσματος, μέσω του Φορέα* μετατροπής για την ολοκλήρωση τής διαδικασίας, δηλαδή πρώτα η αποστράγγιση και έπειτα η ξήρανση μέσω του Φορέα Ήλιου μας.
    ///
    το 1999 η λίμνη άρχισε να ξαναδημιουργείται.(θυμήσου το άρθρο με το Στρατηγείο του ΟΤΑΝ/
    Κινητικότητα*
    ///
    ***εκεί ζούσε ο θεός Απόλλων, όπου έβοσκε τα κοπάδια του Αδμήτου,
    Αδ(ο)μητου '
    ///
    Το όνομά της στην αρχαιότητα ήταν Βοιβιής. Λίμνη μεγάλη στη Θεσσαλία
    ///
    Σας θυμίζει κάτι τό όνομα;;;
    Βοιβιής/Βος ι βιη
    Βοιωτία / Βιο ιώτα
    ,,,
    11:09/90:11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάρλα
      Θήλυ
      ///
      1999-2023
      12+12
      ///
      ΤΑΛΙΘΑ ΚΟΥΜΙ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ (/)

      Η ετυμολογία της λέξεως βοιβοιίς είναι διπλός ιζηματούχος πάτος.
      Ανάλυση:
      !. Παλιά συνηθίζαμε μα χρησιμοποιούμε κάτι σαν ψευδογλώσσα
      π.χ. Αν θέλαμε να πούμε: Μαμά θέλω νερό λέγαμε Γρι μα γρι μα γρι θε γρι λω γρι νε γρι ρο.
      Χάριν αστειότητος , βέβαια.
      Άλλοι χρησιμοποιούσαν ως επαναλαμβανόμενη συλλαβή το κρι
      2.Είναι γνωστό πλέον με πλείστα παραδείγματα( Ιωλκός = Η έλκουσα, Σοφάδες Η ασταθής , Αγυιά =Η υδροδοτούσα) πως οι ονοματοθεσίες των τόπων
      σκοπό είχαν να προειδοποιήσουν τους προσερχόμενους και να υπενθυμίζουν στους ντόπιους την γεωλογική κατάσταση
      Ας κάνουμε την σύνθεση
      Η συγκεκριμμένη λίμνη έχει ΔΙΠΛΟ ΠΑΤΟ άρα το υπερβάλλον νερό υπερχείλιζε στον κάτω πάτο
      από τον οποίο υδρευόταν ΚΑΙ η ΒΟΙ-ωτία
      Τελικά έχουμε ΒΟΙ-ΒΟΙ-ΙΣ
      ΙΣ=ϊζημα
      Υπ΄όψιν πως η περιοχή έχει ευρήματα νεολιθικής εποχής.

      -----------------------------
      Η ετυμολόγηση της λέξεως ΒΟΙΒΟΙΙΣ ανήκει στον ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗ καθηγητή μου
      ο οποίος έφυγε από την ζωή πρίν από δύο χρόνια ακριβώς.
      Ας θεωρηθή τούτο το σχόλιο κάτι σαν μνημόσυνο

      Διαγραφή
    3. Σέ ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση!
      Πιστεύω νά μήν γίνει και δικό μου μνημόσυνο,:-)
      ///
      Τώρα, έχουμε και λέμε,
      Πάντα είχα απορία (α+πόρος*εμπασα*) (φτώχια σκέψη;;)ο πόρος (πλούσιος) και η πενία γέννησαν τόν Έρωτα,,,)
      πως έδιναν τά ονόματα σέ πόλεις και χωριά , πχ τώρα δουλεύω έξω από ένα χωριό που λέγεται Σφηνάρι, σφήνα +αρι (άρρεν;;) μικρή σφήνα ;;;
      ///
      Θά σού πω πως βλέπω τά γράμματα και τά ονόματα,
      Κάθε γράμμα είναι και σύμβολο η Κλειδί* και έχει συγκεκριμένη σημασία, αλλά είναι και σημαίνων και σημαντικό* και αριθμημένο,
      Πχ ας πάρουμε την Α ρχη
      Το Α είναι το 1 που αν το περιστρεψεις στις 180° δείχνει ένα κεφάλι Ταύρου, και είναι σημαντικό γιατί δείχνει μια θέση στόν ζωδιακό κύκλο, και σέ μία Αρχή* στόν Μετωνικο κύκλο , στόν μεγάλο ενιαυτο,,,
      Ή λέξη ΌΝΟΜΑ! προσδιορίζει τόν Όν που υποτάσσεται σέ Νόμο, αν το διαβάσεις ανάποδα δείχνει την Αρχή (Α) ΜΟΝΟ δηλαδή προσδιορίζει ότι το Όν με τόν Νόμο εντάσσεται σε μια κοινωνία,Α στερητικό και Μόνο,,
      Αυτά ήταν ένα παράδειγμα τού πως βλέπω,,,
      Ευχαριστώ
      ,,,

      Διαγραφή
    4. Θέλω να τονίσω, ότι δεν έχω γνώσεις,
      Για αυτό νά είσαι επιεικής μαζί μου :-)
      Έχω μόνο βιοματικους και εμπειρικούς ενθουσιασμούς.

      Διαγραφή
    5. Το ΌΝΟΜΑ
      Αναγραμματισμός
      ΆΝΟΜΟ
      ///
      δ Α ν ΙΗΛ
      δ ν*
      ΗΛΙΑ
      Βοι Βοι
      ΙΛΗ Α

      Διαγραφή
    6. Αυτά,,,
      Γιατί είχα καημό για τά ιζήματα,,,
      Βοι Βοι
      Βιο Βιο
      Και τούς διπλούς πατους,,,
      Αα
      "Αλλού βαρουν τά ΤΥμπανα,
      Αλλού λαλούν κοκοροι,,"

      Διαγραφή
  5. Kώστα τί λες γι αυτό;
    http://trelogiannis.blogspot.com/2023/09/blog-post_512.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βούτυρο στο ψωμί του Εργάκια..🤣
      https://ergdhmerg.wordpress.com/2023/09/14/%ce%b2%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ae-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9/

      Διαγραφή

    2. Φαίνεται ότι ο εργάκιας δεν αντιλαμβάνεται ότι, εκτός από τους φυσικούς νόμους, υπάρχουν και οι πνευματικοί.

      Ότι υπάρχουν δυνάμεις προστατευτικές και δυνάμεις διαλυτικές.
      Ότι προσελκύεις στην ζωή σου, αυτό που επικαλείσαι.
      Ότι η μαύρη μαγεία είναι όπως οι πιστωτικές κάρτες: κάνεις το κέφι σου τώρα και η λυπητερή έρχεται ύστερα, προσαυξημένη με τόκους και πανωτόκια.

      Ότι, όπως λέει η παροιμία, "αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς".
      Ότι, όπως λέει o Νίτσε, "όταν κοιτάς το χάος, σε κοιτάζει κι εκείνο".



      Φαίνεται, νομίζει ότι οι διάφοροι παλαβοί με τα κουμπάκια μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα, ανεπιρρέαστοι από τον έλεγχο των νόμων ανωτέρας τάξεως.
      Οι ίδιοι οι παλαβοί, όμως, δεν το νομίζουν καθόλου. Γι' αυτό προσπαθούν να διαφθείρουν τις κοινωνίες, να τις κάνουν σαν τα μούτρα τους, πριν τους επιτεθούν. Διότι όσο ειναι αδιαφθορες, προστατεύονται.


      ----------------------

      Οργίζεται ο Θεός;
      Για να δούμε, τι έλεγαν αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες, που τους έχετε κορώνα στο κεφάλι σας;

      Πέραν του γνωστού "ύβρις → άτη → νέμεσις → τίσις" ...

      Υπενθυμίζω τον οίκο των Λαβδακιδών (Οιδίπους, Αντιγόνη, επτά επί Θήβαις κλπ).
      Ο παππούς βίασε έναν νεαρό και οι απόγονοί του πέρασαν δια πυρός και σιδήρου επί 3 γενεές, ώσπου ξεκληρίστηκαν.

      Οίκος των Ατρειδών, ομοίως.
      Αλληλοσφάχτηκαν οιγενειακώς, διότι ο Αγαμέμνων θυσίασε την Ιφιγένεια.
      (κατ΄ εντολήν της Αρτέμιδος, αλλά και πάλι έπρεπε να πληρώσει).

      κλπκλπκλπ

      Γινόταν φόνος στην πόλη, Τι έκαναν;
      Έβγαιναν όλοι οι κάτοικοι εξω από τα τείχη κι έμπαινε το "παπαδαριό" να κανει καθαρμούς*, για να φύγει το μίασμα, ωστε να μην τους ξεκάνουν ομαδικώς οι Ερινύες.

      *καθαρμοί = αγιασμός ευχέλαιο, παρακλήσεις, λιτανείες...τέτοια πράγματα


      Λοιπόν;
      Οργίζεται ο Θεός;;;


      μνκ

      Διαγραφή
    3. Νίτσε, "όταν κοιτάς το χάος, σε κοιτάζει κι εκείνο"

      Το πόσο τρομακτικό (και πραγματικό και δίκαιο συνάμα) είναι αυτό, λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν. Γι αυτό Μαρία μου αγάπησα την ταινία "Το άλογο του Τορίνο" και είναι η πιο αγαπημένη ταινία της ζωής μου. Είναι βασισμένη πάνω σε αυτή ακριβώς την φράση του Νίτσε, και δηλώνεται από την αρχή της ταινίας ότι το άλογο αυτό είναι εκείνο το βασανισμένο που αντίκρισε ο Νίτσε και μετά τρελλάθηκε, μελαγχόλησε, αρρώστησε και κατέληξε κλινήρης μέχρι το θάνατό του. Πρέπει να κάνεις το παν για να την δεις αν δεν την έχεις δει. Δευτερευόντως, ένα δεύτερο, και αλληλένδετο, νόημα που αποκόμισα εγώ προσωπικά από την ταινία, είναι ότι "απαρνείσαι το θείον, το μεταφυσικό, τους πνευματικούς νόμους;", "αρνείσαι ότι εποπτεύεσαι από τον Θεό;", "αρνείσαι την ύπαρξή Του;". Ε τότε αρνείσαι και τη Δημιουργία Του. Αρνείσαι τα δημιουργήματά του. Αρνείσαι δηλ. την δική σου ύπαρξη και όσων σε περιβάλλουν και στα οποία ζεις και αλληλοεξαρτείστε". Και τότε θα σε καταπιεί το χάος. Εφόσον αντικρύσεις το σκοτάδι, την επόμενη στιγμή θα εξαφανιστείς κι εσύ μέσα σε αυτό, θα αφαιρεθείς από την εξίσωση. Θα ακυρωθείς σαν να μην σε είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει ποτέ κανείς.
      Και όλα αυτά, στην ταινία, δίνονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ!

      Διαγραφή
    4. Α, μόλις τώρα βρήκα και μια ενδιαφέρουσα κριτική, στην οποία όμως δεν διασαφηνίζονται όσα σού έγραψα εγώ πιο πάνω:
      https://flix.gr/cinema/turins-horse-review.html

      -----------------------

      Για το ίδιο θέμα εξαρχής μιλάμε. Και εννοείται πως συμφωνώ περισσότερο μαζί σου. Στο σχολιασμό μου για το άρθρο του Εργάκια, στον Διόδοτο, μπορεί μεν να είπα ότι συμφωνώ μαζί του, αλλά στόχευα στην χριστιανοταλιμπανική υπερβολή και τα λάβαρα με τα 666 στα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες, τα οποία πρακτορικώς ή από βλακεία έκαναν περισσότερη ζημιά στο πρόβλημα, δίνοντας πάτημα στους εχθρούς μας να πουν "Να, είστε γραφικοί".
      Στην πραγματικότητα, η καρδούλα το ξέρει καλά το έργο. Όταν πριν από λίγα χρόνια έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά, που έσκισε το λιμάνι του Ληξουρίου και γκρέμισε τις 9 στις 10 εκκλησίες στην χερσόνησο της Παλικής, κατάλαβα αμέσως ότι ήταν η τιμωρία για την τεράστια ασέβεια των Ληξουριωτών να κάνουν πρόβα Αποκρεών με τον Χριστό καρνάβαλο!
      Ο Θεός τούς απάντησε: Δεν βλέπω ότι χρειάζεστε τις εκκλησίες. Πάρτες κάτω.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν Νόμοι*;;;
      Υπάρχουν Πράξεις*;;;
      ///
      "Τά ράσα δεν κάνουν τόν παπά"
      ///
      Εύα (ψυχή) κοίτα τί έκανες και έχασα την Δόξα μου,,,
      ///
      Συνεχίζεται/
      06:42/24

      Διαγραφή
    6. Είμαι θυμωμένος και λυπημένος
      Γιατί ανταποκρίνεται στο Κάλεσμα
      Κάθε φορά, αλλά,,,
      ///
      Ερώτηση
      Ποια είναι η εκδιαμετρου αντίθετη κατάσταση του Ανθρώπου;;;
      Μια ερώτηση που μέχρι τώρα μου δίνουν όλοι την ίδια απάντηση,,,
      Συνεχίζεται,,,

      Διαγραφή
    7. Ό Άαρον(ιερέας )έφτιαξε*τόν χρυσό Ταύρο,
      Ο Μωυσής (μύηση) έφερε τόν Νόμο τού Θεού, τίς πλάκες (πέτρα) και της έσπασε*,
      Ο Μωυσής ήταν που έφτιαξε το χάλκινο φίδι (συμπαθητική μαγεία;;;)
      Συνεχίζεται,,,

      Διαγραφή
    8. Το δούνε και λαβείν με τούς Αγγέλους* ήταν η αιτία της καταστροφής της Ατλαντίδας;;;
      Η
      Ή αναζήτηση της δύναμης* μέσω της Μαγείας;;;

      Διαγραφή
    9. Όσο για το σχόλιο μνκ
      Θα πω ότι
      Υπάρχουν παγίδες γύρω γύρω μας σάν ναρκοπέδιο,,,
      Για αυτό χρειάζεται πάντα ένας καλός ανιχνευτής μετάλλων**
      Πολλοί άνθρωποι έχουν alter ego,,,
      Νέοι η γέροι,,,
      Εύχομαι στον Εργδημεργ να έχει μια Ευλογημένη ζωή!
      Το Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου
      07:24/42

      Διαγραφή
    10. Άραγε τί έγινε αυτό το χάλκινο φίδι;;;
      Αφού λένε ότι δεν ήταν μέσα στην Κιβωτό της Διαθήκης,,,

      Διαγραφή
    11. Ο Εργδημεργ έμεινε, λόγω της πλημμύρας, αρκετές ημέρες χωρίς νερό και ρεύμα στο σπίτι του, με τα δύο μικρά παιδιά του, ..όταν έγραφε αυτό το άρθρο.
      Οπότε.. έβαλε υπερβολικά στο μικροσκόπιο τον Θεό και όσους νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν για λογαριασμό του και για τον τρόπο που λειτουργεί. Σε νορμάλ περίοδο δεν θα απέκλινε τόσο από αυτά που διατυπώσαμε εγώ και η Μνκ.

      Διαγραφή
    12. Στην Ατλαντίδα απέκτησαν πάρε-δώσε ΌΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ.

      Διαγραφή
    13. Λυπάμαι αλήθεια, για αυτήν την δραματική κατάσταση που περνούν οι άνθρωποι εκεί στην Θεσσαλία.
      Κάθε συναίσθημα που εκφράζεται έχει και υπόβαθρο,,,
      Σέ κάποιο παλιό του άρθρο ο Εργδημεργ είχε ζητήσει εν μέρει* Ακρόαση* δηλαδή να επέμβει Ο θεός,
      Πρόσφατα έκανα και γω το ίδιο (1999*)=Ζητώ ακρόαση Θεού.
      Πρόσφατα έγραψα ότι " η διαφορά του χρόνου δεν είναι μόνο τοπολογική αλλά είναι και σημαντική."
      Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση τού χρόνου που περνάει ώστε να φανερωθεί* κάτι ότι, από Άνωθεν* κάτι σημαίνων και σημαντικό, έχει να κάνει με το σήμα* που θά λάβουμε,αν το λάβουμε,,, όπως το λάβουμε,,

      Διαγραφή
    14. Κώστα,


      1) { "απαρνείσαι το θείον, το μεταφυσικό, τους πνευματικούς νόμους;", "αρνείσαι ότι εποπτεύεσαι από τον Θεό;", "αρνείσαι την ύπαρξή Του;". Ε τότε αρνείσαι και τη Δημιουργία Του. Αρνείσαι τα δημιουργήματά του. Αρνείσαι δηλ. την δική σου ύπαρξη και όσων σε περιβάλλουν και στα οποία ζεις και αλληλοεξαρτάσαι". Και τότε θα σε καταπιεί το χάος. Εφόσον αντικρύσεις το σκοτάδι, την επόμενη στιγμή θα εξαφανιστείς κι εσύ μέσα σε αυτό, θα αφαιρεθείς από την εξίσωση. Θα ακυρωθείς σαν να μην σε είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει ποτέ κανείς. }

      ΑΡΙΣΤΑ 10΄



      2) Έχω επιχειρήσει να την δω την ταινία, αλλά δεν την αντέχω. Ο θάνατος ως πλήρης εκμηδένιση. Γερμανικός μηδενισμός. Γερμανική κατάθλιψη. Τρεις φορές την παράτησα μετά τις πρώτες σκηνές.



      3) Περί 666

      - Οι χριστιανοί πιστεύουν στα ιερά τους βιβλία, μεταξύ των οποίων είναι και η Αποκάλυψη. Εκεί αναφέρεται το 666 ως το σφράγισμα του Αντιχρίστου. Αν οι χριστιανοί -οι αληθινοί- αρνούνται τις γενετικά τροποποιημένες ενέσεις και τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, δεν το κάνουν για να διαφυλάξουν την υγεία και τις αστικές τους ελευθερίες, αλλά για να μην υποκύψουν στο κράτος του Αντιχρίστου, επειδή έτσι λένε τα ιερά τους κείμενα και οι Άγιοί τους.

      - Οι χριστιανοί έχουν μειωμένα δικαιώματα; Δεν δικαιούνται να πιστεύουν στα ιερά τους βιβλία και να το διατυμπανίζουν; Δεν έχω δει καμία απαξίωση και διαπόμπευση, προς εβραίους, μωαμεθανούς, ινδουιστές, βουδιστές, ταοϊστές, σαμάνους κλπ, επειδή πιστεύουν ό,τι πιστεύουν. Ειδικά με τους χριστιανούς υπάρχει ένα θεματάκι, ε;
      ("Βρήκε η αρίδα τον ρόζο", όπως λένε οι επτανήσιοι.)

      - Από πότε μας ενδιαφέρει, αν οι εχθροί μας προσπαθούν να μας γελοιοποιήσουν, αποκαλώντας μας γραφικούς;
      (ή ρατσιστές, ή ομοφοβικούς, ή αντιδραστικούς, ή ακροδεξιούς, ή.. ή.. ή..)
      Φυσικά και θα το κάνουν, για να μας κάνουν να σιωπήσουμε. (χα!)
      Λες να ενδιέφερε πάρα πολύ τον Κωλοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρα και λοιπούς, πως τους αποκαλούσαν οι τουρκοπροσκυνημένοι; (χα-χα-χα)

      - 666 τάλαντα χρυσού έπαιρνε ο βασιλεύς Σολομών, από τα υπόδουλα έθνη, ως φόρον υποτελείας. Έκτοτε, για τους εβραίους, ο αριθμός επέχει θέσιν συμβόλου της εβραϊκής κυριαρχίας επί των εθνών.

      - Γιατί, επί 25+ έτη, ο γραμμωτός κώδικας βασίζεται στο τριπλό 6, ενώ θα μπορούσαν να βάλουν οποιονδήποτε αριθμό;

      - Γιατί ο εκδοτικός οίκος "λούσιφερ κόμπανυ" (εταιρεία του εωσφόρου), που ίδρυσε η θεοσοφίστρια Άλις Μπέιλυ, για πολλά χρόνια έδρευε στην 666 United Nations Plaza;
      (τώρα έχει μετονομαστεί σε Lucis Trust, για το ξεκάρφωμα, και μετακόμισε στην 866 United Nations Plaza, ως στενός συνεργάτης του ΟΗΕ, ο οποίος επέχει θέσιν παγκόσμιας κυβερνήσεως)


      - Το να μετράς τον εαυτό σου με τα μέτρα του εχθρού σου, είναι αυτοκτονία.
      Παράτα τα!
      "Θά 'ρθει η στιγμή για ν΄αποφασίσεις
      με ποιους θα πας και ποιούς θ΄αφήσεις"



      μνκ





      Διαγραφή
    15. "Τρεις φορές την παράτησα μετά τις πρώτες σκηνές"

      Έχασες τα τελευταία 20 λεπτά που είναι τα πιο συναρπαστικά. Και μία φοβερή σκηνή με τσιγγάνους και έναν φοβερό πολιτικό μονόλογο ενός έμπορα.
      Αλλά γούστα είναι αυτά..

      [ 3) Περί 666 ]

      Να είσαι σίγουρη ότι θα λάβω σοβαρά υπ' όψιν όσα μου είπες.

      Καλησπέρα μας!!!

      Διαγραφή
  6. Εργοστασιακές ρυθμίσεις*
    Περί Κιβωτίων*
    ///
    Ό Θεός άφησε την Κιβωτό της Διαθήκης Του,
    Υπάρχουν και άλλα Κιβώτια με διαθήκες,
    Υπάρχει όμως και κιβώτιο μηχανικό,
    Εναλλαγής Σχέσεων ταχυτήτων,μέσω ενός μεταλλάκτη, η κοινή ονομασία του είναι ΣΑΣΜΆΝ
    ///
    ,,,
    ///
    Η παρουσία μου εδώ μέσα θά είναι σύντομη φιλτατε Οικοδεσποτα
    Καθώς
    Το κίνητρο ξεθώριασε
    Το χρώμα άλλαξε,
    Και έτσι θα γλυτώσετε από τά παράλογα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εφόσον συννενδεσες στο σχόλιο σου με παραίνεση, εμένα και τον kyrio,
    Δες αυτό
    https://youtu.be/Qj2xeFUbHwg?si=A-rYqlVJBaVvJhO1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σάς συνέδεσα επειδή σάς εξομοιώνω, σε όλα ας πούμε. Αλλά επειδή ψάχνετε το θείον και φιλοσοφικά.

      Διαγραφή
    2. Βλέπεις;;;
      Πάλι προκλήθηκε μια σύγχυση**
      Γω Ένα Kyrio γνωρίζω
      Τόν άλλο δεν τόν ξέρω,,,
      Αυτή είναι η αλήθεια, καθώς από τόν άλλο γνωρίζω μόνο το χρώμα της γραφής του,,,
      :-)

      Διαγραφή
    3. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
      Καμία σύγχυσις. Όλα εδώ, θα τα ξεκαθαρίσουμε. Φτάνει να είμαστε καλοπροαίρετοι και ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

      Διαγραφή
  8. "Λοιπόν οργίζεται ο θεός;;"
    ///
    Τί εστί θεός για εσάς;;;
    Μήπως θεουλης;;;
    Μήπως Χριστουλης;;;
    Τί είναι η πίστη για εσάς;;;
    Ποια είναι η Δύναμη κατά εσάς;;;
    Ό ΚΎΡΙΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ;;;
    ///
    Σ'ΑΒΑ Ό ΠΑΤΗΡ;;
    ΣΑΒΑ Ό ΘΕΌΣ;;;
    ///
    ΣΑΒΑΏΘ ;;;
    09:44

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού έχει βγει το Σαβαώθ και τί ακριβώς σημαίνει;

      Διαγραφή
    2. Βλέπεις;;;
      Πάλι Άχρηστος φάνηκα!
      Ουδέν κρυπτόν,,,

      Διαγραφή
    3. Μην μιλάτε έτσι για τον εαυτό σας! Κατάλαβα πολύ καλά τί εννοείτε με το "ΣΑΒΑ Ό ΘΕΌΣ". Μόνο που δεν προέρχεται από αυτή τη φράση το Σαβαώθ. Σχετίζεται με εβραϊκές λέξεις: Σάββατο-Sabbath-ημέρα αργίας των Εβραίων, ημέρα του θεού τους Κρόνου/Saturn/Satan. Ένας λόγος για τον οποίο στην Κυριακάτικη Λειτουργία, όπως σήμερα που κοινώνησα κιόλας, βγαίνω έξω από το ναό πριν διαβαστεί το όνομα Σαβαώθ, και μετά ξαναμπαίνω. Εννοείται πως το έχω εξομολογηθεί αυτό στον πνευματικό μου, αλλά δήλωσα πως δεν μπορώ να το αλλάξω, παρόλα αυτά μού έδωσε ευλογία να κοινωνώ.

      Διαγραφή
    4. Μμμ!
      Και τί νά πω και γω πού δεν μπαίνω καθόλου μέσα,,,
      Αλλά
      Υπάρχει ή παραβολή της Σαμαρειτιδας,,,
      /0/
      Το καινο σημείο που θα δοξάζουμε Τόν Θεό,,,
      13:31

      Διαγραφή
    5. "Από πού έχει βγει το Σαβαώθ και τί ακριβώς σημαίνει;"
      ///
      Ένας από τους 7 Αιώνες;;;
      Ένα εσωτερικό βάθος;;;
      Ένας Δαίμονας;;;
      Σαν τον ΙαΧ βε;;
      Σαν τόν Αδωναί;;;
      ///
      Σ' ΑΒ ΑΩ Θ^°;;;

      Διαγραφή
  9. Περί διαττόντων αστέρων
    Q , frame, καρέ, λευκών καπέλων, τεχνητής νοημοσύνης, και τά λοιπά,,,
    ///
    Κατά τύχη τό βίντεο αυτό
    https://youtu.be/ciE_1SfS9Qk?si=qGd2w7Ef7NwOrvd5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάς ευχαριστώ και για τα δύο βίντεο. Πιστεύω πως θα βρω χρόνο σήμερα κιόλας να τα δω.
      Η παρουσία σας κατέστη αναγκαία πλέον στο ιστολόγιό μας. Ξανασκεφτείτε το. "Το κίνητρο ξεθώριασε
      Το χρώμα άλλαξε" ... μήπως αυτό σημαίνει ότι αποδειχθήκαμε κατώτεροι των προσδοκιών σας; Προσωπικά, θα στενοχωρηθώ αν σάς χάσω.

      Καλή Κυριακή

      Διαγραφή
    2. Μάλλον το αντίθετο,,
      Φάνηκα κατώτερος των περιστάσεων*

      Διαγραφή
    3. Μπααα
      Δεν θα είμαι στεναχωρος καθόλου, θά σηκώσω τά μάτια και θα βαδίσω μπροστά.
      Με κουράζει και μου τρώει ενέργεια τό ψάξιμο,,,

      Διαγραφή