«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ δίνουν κρυφά στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς


Η Ουκρανία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παραχωρήθηκαν κρυφά από τις ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα όπλα αποτελούσαν μέρος ενός πακέτου βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων (240 εκατ. λιρών) που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο και έφθασαν αυτόν τον μήνα.

Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά για να πλήξουν ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε τώρα ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει προηγουμένως την Ουκρανία με μια μεσαίου βεληνεκούς έκδοση των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων Στρατού (ATACMS), αλλά ήταν απρόθυμες να στείλουν οτιδήποτε πιο ισχυρό, εν μέρει λόγω ανησυχιών για τη διακινδύνευση της στρατιωτικής ετοιμότητας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν λέγεται ότι έδωσε κρυφά το πράσινο φως για την αποστολή του συστήματος μεγάλου βεληνεκούς - το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους σε αποστάσεις έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια) - τον Φεβρουάριο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία ATACMS μεγάλου βεληνεκούς κατόπιν άμεσης εντολής του προέδρου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel.

Οι ΗΠΑ "δεν το ανακοίνωσαν αυτό εξαρχής προκειμένου να διατηρήσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματός της", πρόσθεσε.


Δεν είναι σαφές πόσα από τα όπλα έχουν ήδη σταλεί, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει περισσότερα.

"Θα κάνουν τη διαφορά. Αλλά όπως έχω ξαναπεί σε αυτό το βήμα... δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα", είπε.

Οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα για να πλήξουν ένα ρωσικό αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κριμαία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Και οι νέοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επίθεση εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη πόλη-λιμάνι Μπερντιάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, σύμφωνα με τους New York Times.


Τους τελευταίους μήνες το Κίεβο έχει εντείνει τις εκκλήσεις του για δυτική βοήθεια, καθώς τα αποθέματα πυρομαχικών του εξαντλούνται και η Ρωσία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Το νέο πακέτο βοήθειας ακολουθεί μήνες αδιεξόδου εν μέσω αντιδράσεων για τη βοήθεια από ορισμένους στο Κογκρέσο.

"Θα κάνει την Αμερική ασφαλέστερη, θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο", δήλωσε ο κ. Μπάιντεν μετά την υπογραφή του νόμου.

Αντιδρώντας στη δέσμη μέτρων, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε: "Τώρα θα κάνουμε τα πάντα για να αναπληρώσουμε μισό χρόνο που πέρασε σε συζητήσεις και αμφιβολίες.

"Ό,τι κατάφερε να κάνει ο Ρώσος κατακτητής σε αυτό το διάστημα, ό,τι σχεδιάζει τώρα ο Πούτιν, πρέπει να στραφούμε εναντίον του".

Ο κ. Zelensky προειδοποίησε πρόσφατα ότι αναμένεται ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες μετά την απώλεια της πόλης Avdiivka από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών και συστημάτων αεράμυνας τους τελευταίους μήνες και οι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους για τις απώλειες σε ζωές και εδάφη.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι "σίγουρα πιθανό η Ρωσία να σημειώσει πρόσθετα τακτικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες".

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και στις δύο πλευρές και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.


BBC


 

2 σχόλια:

  1. Ότι και να τους δώσουνε το παιχνίδι έχει χαθεί.Τα δύσκολα είναι πως δεν θα δεχτούν την ήττα τους και θα εμπλακούν επίσημα κάτι που θα μας οδηγήσει στην πυρηνική σύγκρουση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδιατυπωμένο το σχόλιό σας γι αυτό και μπήκε, ειδάλλως δεν αναρτούμε καθόλου εντελώς ανώνυμα σχόλια. Σάς παρακαλώ, στα επόμενα σχόλια να βάλετε κι ένα ψευδώνυμο στο τέλος για να αναρτηθούν. Καλημέρα!

      Διαγραφή