«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

10 / 6 / 323 π.Χ. Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον αήττητο Μακεδόνα βασιλιά


 

10 Ιουνίου 323 π.Χ. και......."οἱ στρατιῶται ἐπόθησαν ἰδεῖν αὐτόν, οἱ μέν, ὡς ζῶντα ἔτι ἴδοιεν, οἱ δέ, ὅτι τεθνηκέναι ἤδη ἐξηγγέλλετο, ἐπικρύπτεσθαι δὲ αὐτοῦ ἐτόπαζον πρὸς τῶν σωματοφυλάκων τὸν θάνατον, ὡς ἔγωγε δοκῶ· τοὺς πολλοὺς <δὲ> ὑπὸ πένθους καὶ πόθου τοῦ βασιλέως βιάσασθαι ἰδεῖν Ἀλέξανδρον. Τὸν δὲ ἄφωνον μὲν εἶναι λέγουσι παραπορευομένης τῆς στρατιᾶς, δεξιοῦσθαι δὲ ὡς ἑκάστους τήν τε κεφαλὴν ἐπαίροντα μόγις καὶ τοῖν ὀφθαλμοῖν ἐπισημαίνοντα"

 

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, λατρευόταν ως θεός, αφού ήταν ένας Μακεδόνας βασιλιάς αήττητος σε δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είχε κατακτήσει μεγάλο τμήμα της Ανατολής και κατέληξε να πεθάνει στο κρεβάτι του. Μέχρι σήμερα ο θάνατος του παραμένει μυστήριο.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί συζητήσεις και διαφωνίες ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με ένα βαβυλωνιακό αστρονομικό ημερολόγιο, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα κάποια στιγμή μεταξύ του απογεύματος της 10ης και της 11ης Ιουνίου 323 π.Χ.

Τα συγκεκριμένα ημερολόγια χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή αστρονομικών παρατηρήσεων, πολιτικών γεγονότων και προβλέψεων, ακόμη και καθημερινών αναφορών, όπως τα καιρικά φαινόμενα και οι τιμές των εμπορευμάτων.

 

Το βαβυλωνιακό αστρονομικό ημερολόγιο που καταγράφει τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το βαβυλωνιακό αστρονομικό ημερολόγιο που καταγράφει 
τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πηγή: Wikipedia

 

Οι πιθανές αιτίες θανάτου

Η τελευταία ημέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πιθανότατα πέρασε στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’, του δεύτερου νεοβαβυλωνιακού αυτοκράτορα. Το σώμα του φέρεται να άρχισε να αποσυντίθεται έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Το 1998, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημοσίευσε μια έκθεση που έδειχνε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από τυφοειδή πυρετό, μια κοινή ασθένεια στη Βαβυλώνα.

Τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο  Μέγας Αλέξανδρος φέρεται να εμφάνισε διάφορα συμπτώματα που ταίριαζαν με τη μολυσματική ασθένεια, όπως ρίγη, πυρετό, εξάντληση και ιδρώτα.

Επίσης ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν θα μπορούσε να είχε πεθάνει από ελονοσία, μια άλλης κοινής ασθένεια της εποχής σε εκείνη την περιοχή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, το οποίο προκλήθηκε όταν αρρώστησε με τύφο.

Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται με ξαφνική μυϊκή αδυναμία και πλήττεται το νευρικό σύστημα. Ο τυφοειδής πυρετός μπορεί να προκαλέσει και ακούσια παράλυση και ο ασθενής να φαίνεται νεκρός πολύ πριν πεθάνει στην πραγματικότητα. Με δεδομένη την «ζωντανή» εμφάνιση του Μεγάλου Αλέξανδρου για ημέρες μετά τον αναφερόμενο θάνατό του, αυτή φαίνεται να είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του.

 

Ο θάνατος και η θλίψη

Στο άκουσμα του θανάτου του, οι Μακεδόνες έκλαψαν δημόσια και μπήκαν σε περίοδο πένθους. Δεδομένου ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών, πολλοί υπήκοοι της αυτοκρατορίας υποχρεώθηκαν να ξυρίσουν το κεφάλι τους σε ένδειξη πένθους.

Η Σισύγαμβη, η μητέρα του Δαρείου Γ’ της Περσίας, το βασίλειο του οποίου είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος απελπίστηκε. Ο Αλέξανδρος την είχε αιχμαλωτίσει στην μάχη της Ισσού, αλλά την είχε σαν μάνα του κι εκείνη του είχε αφοσιωθεί. Η Σισύγαμβη δεν μπορούσε να αποδεχτεί τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελικά φέρεται να αυτοκτόνησε.

Παρά το γεγονός ότι πέθανε σε ηλικία 32 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε μια τεράστια κληρονομιά για τους επόμενους αιώνες. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί συζητούν συχνά τα αίτια του θανάτου του, ενώ έχουν ανακύψει και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. 

 

Γλυπτό απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρου στην Μάχη της Ισσού.
Γλυπτό απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρου στην Μάχη της Ισσού. Πηγή: Wikipedia

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι ιστορικοί έχουν προτείνει πολλές θεωρίες για το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ορισμένοι λένε ότι είναι πιθανό να πέθανε από ηπατική νόσο εξαιτίας του αλκοόλ ή πυρετό. Κάποιοι άλλοι έχουν κάνει πιο σκοτεινές θεωρίες όπως ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς δηλητηριάστηκε.

Πράγματι αρκετοί θα μπορούσαν να τον έχουν δηλητηριάσει. Κάποιοι πιστεύουν ότι μία από τις συζύγους του ή κορυφαίοι στρατηγοί του τον δηλητηρίασαν. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ο νόθος ετεροθαλής αδελφός του. Όλοι αυτοί είχαν πρόσβαση στον Μέγα Αλέξανδρο, το φαγητό και το ποτό του.

Μια άλλη θεωρία θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να υπέκυψε στον πυρετό του Δυτικού Νείλου ή την οξεία παγκρεατίτιδα, οι οποίες ήταν  συνήθεις ασθένειες της εποχής. 

 

Έργο του 19ου αιώνα δείχνει το βάθρο στο οποίο τοποθετήθηκε το φέρετρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με βάση την αφήγηση του Διόδωρου.
Έργο του 19ου αιώνα δείχνει το βάθρο στο οποίο τοποθετήθηκε το φέρετρο 
του Μεγάλου Αλεξάνδρου με βάση την αφήγηση του Διόδωρου. Πηγή: Wikipedia

 

Η προφητεία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη πιο εξωφρενικές αντιλήψεις που έχουν περάσει στην επικρατούσα άποψη, όπως η προφητεία του Καλάνου. Ο Κάλανος ήταν αυτό που οι Έλληνες αποκαλούσαν γυμνοσοφιστής, ένα όνομα που δόθηκε σε αρχαίους Ινδούς φιλοσόφους που ακολουθούσαν ασκητισμό. Ο ασκητισμός ορίζεται ως ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αποχή, από τις αισθησιακές απολαύσεις, ή ακόμα και από την τροφή και την ένδυση, για την επίτευξη πνευματικών στόχων ή μιας ανώτερης πνευματικής δύναμης.

Αφού αποφάσισε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζήσει σε μια εξασθενημένη ή ανάπηρη κατάσταση, ο Κάλανος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του αυτοπυρπολούμενος. Η αυτοπυρπόληση θεωρείται η υπέρτατη θυσία: να βάζει κανείς φωτιά στον εαυτό του και να καίγεται μέχρι θανάτου. Αλλά πριν από τον θάνατό του, τα τελευταία λόγια του προς τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν: «Θα συναντηθούμε στη Βαβυλώνα».

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος δεν είχε σχέδια να πάει στη Βαβυλώνα. Μόνο μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου οι άνθρωποι που είχαν γνωρίσει και τους δύο συνειδητοποίησαν ότι ο Κάλανος είχε προφητεύσει τον θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά.

 

Κανείς δεν γνωρίζει που έχει ταφεί

Μέχρι σήμερα, ο θάνατος του Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο, όπως και ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης.  Οι θρύλοι λένε ότι ο τελικός τόπος ταφής του θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, από αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους στη Μέμφιδα, ένα μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια, ή ακόμη και να βρίσκεται σε μια κρύπτη κάτω από μια παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Τα μυστήρια που τυλίγουν το τέλος του μεγάλου πολεμιστή είναι τόσα πολλά και άλυτα, που η ζωή του και ο θάνατός του έχουν γίνει πολλές φορές θέμα στον κινηματογράφο και την μικρή οθόνη. 

 

enaasteri.blogspot.com 

 

 diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

15 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ (ΠΕΘΑΝΕ) ΠΟΤΕ...
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ...
    ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ...ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ (ΘΕΜΑ) ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΑ...(ΒΑΤΙΚΑΝΌ) ΜΕΡΙΑ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΨΕΚΙ ΚΑΙ ΌΤΙ ΆΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΑΙ χεχε
      ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ..ΚΑΡΑΨΈΚΑΣ! ΧΑΧΑΧΑ
      ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ..... ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΦΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΜΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΕΚΙΑ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ..

      Διαγραφή
    2. Διός Κούρος11 Ιουνίου, 2024 13:52

      Νάταααα μααααας !!! Και ο SABBATH δικός μας είναι χα χα χα

      Να εύχεστε να είστε μέλη της αρμάδας του Αλεξάνδρου !!! Αυτό σας λέγω μόνον.

      Όταν με το τελειωτικό και πιο ισχυρό Ηλιακό κύμα ΕΝΘΥΜΗΘΟΥΜΕ, ελπίζω να έχω δίπλα μου τους Διοδοταίους να αλληλοκαλυπτόμαστε στην τελειωτική για τα ερπετά μάχη. Ποντάρω ειδικά σε Κώστα και ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟ, αλλά πλεον και ο SABBATH θα επιληφθεί του ύμνου που θα ακούγεται όταν θα κάνουμε το ντου !!!

      Έρρωσθε

      Διός Κούρος

      Υ.Γ Για να "βρείτε" τον Αλέξανδρο, ψάξτε τον Αριστοτέλη.

      Διαγραφή
    3. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΆΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ (ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ) Ο ΑΡΙΣΤΟΣΤΕΛΗΣ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ....ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ...ΞΕΡΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ....
      ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

      Διαγραφή
    4. EΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΦΙΛΟΣ SABBATH, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.
      ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ο Λ Ο ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

      Διαγραφή
    5. Διαβάζω τώρα το 16ο βιβλίο μου (σε 3 γλώσσες) για το μεγαλύτερο στην ανθρωπότητα Αλέξανδρο !

      Αισθάνομαι ότι γνωρίζω τον άνθρωπο και πιστεύω ότι ο Αριστοτέλης είχε στείλει δηλητήριο μέσω της Χίου για να σκοτώσει πρώτα τoν Ιφαιστιώνα και 6 μήνες αργότερα με τον ίδιο τρόπο τον Αλέξανδρο.

      Οι λόγοι ήταν πολλοί. Πρώτον ότι ο Αλέξανδρος ξεπέρασε τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη και δεύτερον γιατί ο Αλέξανδρος είχε εκτελέσει τον αγαπημένο ανιψιό του Αριστοτέλη, τον ιστορικό Καλλισθένη!

      Διαγραφή
    6. εγραφε κατι ο Παλαιος περι τουτου σχετικα αλλα τον εκραζαν...

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
    7. Τον Παλαιό τον κράζαμε γιατί χρησιμοποιούσε χυδαία γλώσσα όταν αναφερόταν στον Αλέξανδρο.

      Διαγραφή
    8. δεκτον, απο κει και περα ομως;

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
    9. Άμα βλέπεις "Αλέκος" και "μαλάκας", τί σημασία να δώσεις στο υπόλοιπο κείμενο μετά;
      Αν έχει πει κάτι πολύ ενδιαφέρον, μάς το λες με δικά σου λόγια;

      Διαγραφή
  2. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ.. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ά για αυτό είναι τόσο άθλια, και φαίνεται 3 μέτρα ο Αλέξανδρος.

      kyrios

      Διαγραφή
    2. Δεν έχετε άδικο. Είστε πολύ παρατηρητικός. Είναι όμως πολύ ατμοσφαιρική η φωτογραφία, όταν την πρωτοείδα ήταν σαν να ήμουν σε αυτό το δωμάτιο.

      Διαγραφή
  3. Στην λάμψη του ήλιου
    Καβάλα στο Βουκεφάλα
    Θα τρέμει από φόβο
    Η κάθε κουφάλα!!!

    *ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΓΑΣ*
    ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ!!!!



    🇬🇷.......ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ.......🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή