Σχόλιο Κ-Τ: Όταν διαβάζω τέτοιες με στόμφο ανακοινώσεις του ΟΗΕ, με πιάνει μια φαγούρα κάτω χαμηλά και έρχεται στο μυαλό μου η εικόνα του «πού» θα τα βάλουν οι κύριοι αυτοί όλα αυτά, όταν ο ΟΗΕ, μετά το μεγάλο ΩΠΑ, διαλυθεί..
Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν την πιο πρόσφατη από μια σειρά πρωτοβουλιών λογοκρισίας, αυτή που ονομάστηκε, Παγκόσμιες Αρχές για την Ακεραιότητα της Πληροφορίας.
Ούτε τα προβλήματα ούτε οι λύσεις, όπως προσδιορίζονται από τις αρχές, είναι κάτι καινούργιο- μάλλον, ακούγονται σαν αναμασημένες αφηγήσεις που ακούγονται από διάφορα έθνη-κράτη, μόνο που αυτή τη φορά δανείζονται την υποτιθέμενη επιρροή του ΟΗΕ και του επικεφαλής του, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το θέμα είναι, "η βλάβη από την παραπληροφόρηση και την ψευδή πληροφόρηση και τη ρητορική μίσους" - και αυτό παρουσιάζεται με μια αίσθηση επείγοντος, ζητώντας άμεση δράση από, για άλλη μια φορά, τη συνήθη ομάδα οντοτήτων που υποτίθεται ότι εκτελούν λογοκρισία: κυβερνήσεις, εταιρείες τεχνολογίας, μέσα ενημέρωσης, διαφημιστές, εταιρείες δημοσίων σχέσεων.
Τους ζητείται ταυτόχρονα να μη χρησιμοποιούν ή να μην ενισχύουν "παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους" και στη συνέχεια να την καταπολεμούν επίσης με ορισμένα δοκιμασμένα εργαλεία: ουσιαστικά χειραγώγηση αλγορίθμων (με "περιορισμό της αλγοριθμικής ενίσχυσης"), επισήμανση περιεχομένου, ενώ ο ΟΗΕ σύστησε και απονομιμοποίηση των "παραβατών".
Παρουσιάζοντας το σχέδιο τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες έκανε την υποχρεωτική αναφορά στο ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με την "ταυτόχρονη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του λόγου".
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της έκθεσής τους σε ψέματα και ψευδείς αφηγήσεις (αλλά δεν διευκρινίζει τι είδους). Ωστόσο, αυτό γίνεται αρκετά σαφές καθώς συνεχίζει αναφέροντας ότι απαιτείται δράση για τη "διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και της δράσης για το κλίμα".
Ο Γκουτέρες μίλησε επίσης για υποτιθέμενες θεωρίες συνωμοσίας και ένα "τσουνάμι ψευδών στοιχείων" που, όπως ισχυρίζεται, θέτουν σε κίνδυνο τους ειρηνευτές του ΟΗΕ.
Αυτό είναι ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω του τόνου και της αφήγησης που επέλεξε να ακολουθήσει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, αλλά και ως υπενθύμιση ότι η διατήρηση της ειρήνης, και όχι η αστυνόμευση των κοινωνικών πλατφορμών και του διαδικτυακού λόγου, αποτελούσε έναν από τους κύριους λόγους ύπαρξης του ΟΗΕ και της δαπάνης χρημάτων των φορολογουμένων των χωρών-μελών.
Ο Γκουτέρες αποκάλυψε ότι οι αρχές αντιτίθενται στους αλγόριθμους που αποφασίζουν τι βλέπουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο (άλλη μια επίθεση στο σύστημα συστάσεων του YouTube κ.λπ., για όλους τους λάθος λόγους;). Αλλά διαβεβαιώνει το ακροατήριό του ότι η ιδέα είναι να "δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα έναντι της διαφήμισης", δηλαδή του κέρδους.
Το επόμενο πράγμα που θέλει ο Γκουτέρες να κάνουν αυτά τα σαφώς κερδοσκοπικά μεγαθήρια, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστών, είναι να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας τους ενημερώνουν, ώστε να μην "καταλήξουν να χρηματοδοτούν κατά λάθος παραπληροφόρηση ή μηνύματα μίσους".
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές υπάρχουν για να "ενδυναμώσουν τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών, να εξασφαλίσουν ειλικρινή και αξιόπιστη πληροφόρηση για τους νέους και να δώσουν τη δυνατότητα στα μέσα ενημέρωσης που βασίζονται στο δημόσιο συμφέρον να μεταδίδουν αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου