«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τρομακτικό πείραμα: Τι θα γινόταν αν για ένα 24ωρο έπεφτε το ίντερνετ παγκοσμίως. Η παγκόσμια διακοπή του Διαδικτύου θα αποκάλυπτε την ευθραυστότητα της ψηφιακής μας κοινωνίας.


 

Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή πτυχιακών φοιτητών του τομέα Μάρκετινγκ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο καθηγητής Francisco José García Ull, καθηγητής ανάλυσης δεδομένων, ιδιωτικότητας, ηθικής και τεχνητής νοημοσύνης, έκανε ένα πείραμα κατά το οποίο θα έπεφτε το διαδίκτυο για 24 ώρες.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Conversation.

Τι θα συνέβαινε, λοιπόν, εάν ολόκληρο το παγκόσμιο διαδίκτυο που εξαρτάται από αυτά τα καλώδια διακόπτονταν ξαφνικά;

Λεπτό 1: Η αρχική σύγχυση

Για το πρώτο λεπτό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν την έλλειψη διαδικτύου. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που δεν απαιτούν σύνδεση συνεχίζουν να λειτουργούν. Μόνο όσοι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα ή να ενημερώσουν μια ιστοσελίδα αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι βασικές λειτουργίες σε επιχειρήσεις και σπίτια συνεχίζονται, αν και ορισμένα συστήματα που εξαρτώνται από το cloud αρχίζουν να παρουσιάζουν αποτυχίες. Οι κρίσιμες υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όπως τα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας και τα νοσοκομεία, θα μπορούσαν να δουν μια μικρή καθυστέρηση στα εσωτερικά τους συστήματα.

5 λεπτά: Υποψία

Μετά από πέντε λεπτά, το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν ενημερώνονται, τα μηνύματα δεν αποστέλλονται και όσοι εξαρτώνται από το διαδίκτυο για να εργαστούν αρχίζουν να ανησυχούν. Οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και οι πλατφόρμες βιντεοκλήσεων αποτυγχάνουν, επηρεάζοντας την προσωπική και επαγγελματική επικοινωνία.

Τα κρίσιμα συστήματα, όπως τα νοσοκομεία και οι δυνάμεις ασφαλείας, αρχίζουν να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιούν ραδιοφωνικές και δορυφορικές επικοινωνίες για συντονισμό.

30 λεπτά: Η ανησυχία μεγαλώνει

Μισή ώρα αργότερα, η αδυναμία είναι πιο αισθητή. Οι τηλεφωνικές γραμμές μπλοκάρονται καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες σταματούν να λειτουργούν σε καταστήματα και βενζινάδικα, προκαλώντας μεγάλες ουρές και σύγχυση.

Οι τράπεζες γεμίζουν με ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν ανάληψη μετρητών, προβλέποντας μεγαλύτερα προβλήματα. Μπορεί να επηρεαστούν τα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας και η εφοδιαστική αλυσίδα μεταφορών, επιβραδύνοντας την κινητικότητα και τη διανομή βασικών προϊόντων.

1 ώρα: Χάος σε κρίσιμες υπηρεσίες

Μετά από μια ώρα χωρίς internet, ο αντίκτυπος στις κρίσιμες υπηρεσίες γίνεται πιο εμφανής. Τα νοσοκομειακά συστήματα χωρίς πρόσβαση σε ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους πρέπει να καταφεύγουν σε έντυπα αρχεία, επιβραδύνοντας τη φροντίδα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ιατρικών λαθών.

Οι επικοινωνίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας περιορίζονται σε συστήματα ραδιοφώνου και δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες συντονισμού. Στις τράπεζες, η έλλειψη πρόσβασης σε ψηφιακά δίκτυα μπλοκάρει τις συναλλαγές και προκαλεί χάος στα υποκαταστήματα.

6 ώρες: Οικονομική και κοινωνική κρίση

Η έλλειψη διαδικτύου για έξι ώρες παραλύει την οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών σταματούν πλήρως.

Τα πρατήρια καυσίμων δεν δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να μένουν χωρίς καύσιμα. Τα συστήματα ασφαλείας που εξαρτώνται από το διαδίκτυο, όπως κάμερες παρακολούθησης και συναγερμοί, σταματούν να λειτουργούν και ο κίνδυνος κλοπής και βανδαλισμού αυξάνεται.

12 ώρες: Απελπισία και αντίληψη της ευάλωτης κατάστασης

Στις δώδεκα ώρες η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι μόνες πηγές πληροφόρησης είναι το ραδιόφωνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η τηλεόραση, αλλά ακόμη και αυτά τα μέσα έχουν αρχίσει να αποτυγχάνουν λόγω της έλλειψης ψηφιακής υποδομής. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι κορεσμένες και κατακλυσμένες λόγω της αδυναμίας αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, αλλά η έλλειψη συντονισμού και η αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ του πληθυσμού περιπλέκουν την κατάσταση. Οι ουρές στις τράπεζες γίνονται ατελείωτες και πολλοί ξεμένουν από μετρητά καθώς τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν.

24 ώρες: Απόλυτο χάος

Μετά από 24 ώρες, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι καταστροφικός. Η σύγχρονη ζωή, εξαρτημένη από την ψηφιακή τεχνολογία, περιορίζεται σε απόλυτο χάος. Τα νοσοκομεία, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα, πρέπει να καταφεύγουν σε χειρωνακτικές διαδικασίες. Οι υπηρεσίες μεταφορών και επιμελητείας έχουν παραλύσει, επηρεάζοντας τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων. Οι επικοινωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών είναι περίπλοκες, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση κρίσεων. Η έλλειψη ακριβών πληροφοριών προκαλεί σύγχυση και πανικό στον πληθυσμό.

Προνομιούχοι με εναλλακτικά μέσα

Αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει απομονωμένη, ορισμένοι προνομιούχοι έχουν εναλλακτικά μέσα για να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στρέφονται σε δορυφορικές επικοινωνίες και ιδιωτικά δίκτυα, αλλά ακόμη και αυτά τα συστήματα έχουν περιορισμούς και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την παγκόσμια συνδεσιμότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Υπερβολικά εύθραυστο

Συμπερασματικά, η παγκόσμια διακοπή του Διαδικτύου θα αποκάλυπτε την ευθραυστότητα της ψηφιακής μας κοινωνίας. Η εξάρτηση από το δίκτυο για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια, θα γινόταν ανησυχητικά εμφανής.

Χωρίς το Διαδίκτυο, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική μας δομή θα έμενε απροστάτευτη, γεγονός που αποκαλύπτει την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών υποστήριξης και στρατηγικών έκτακτης ανάγκης απέναντι σε πιθανά σενάρια παγκόσμιας αποσύνδεσης.

 

Δήμητρα Πέτρου

 pronews.gr

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

11 σχόλια:

  1. Εμείς οι ... μεγαλύτεροι σε ηλικία, διαβάζοντας το άρθρο ΔΕΝ νοιώθουμε και τόσο άσχημα. Δηλ. θέλετε να μου πείτε ότι η ζωή ΠΡΙΝ το internet ήταν δύσκολη ; Διαφορετική ναι, δύσκολη όχι !!

    Μπορεί το internet να μας έφερε και πολλά καλά, όπως η άνετη πρόσβαση σε πληροφορίες, γνώση ή θέματα που ενδιαφέρουν πολλούς ή ακόμα και δημιούργησε τα σύγχρονα "καφενεία" (forums), αλλά βρε παιδιά, όσο αφορά τις κρατικές υποδομές, ΔΕΝ θα χαλαστώ και τόσο αν γκρεμιστούν όλες !!! Όσο αφορά τη γνώση, υπάρχουν και τα βιβλία (κάτι παλιά αντικείμενα με χαρτιά κολλημένα μεταξύ τους, που έχουν μέσα γράμματα και αριθμούς και μυρίζουν "κάπως").

    Όπως πάντα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αλλά η απώλεια του internet δεν νομίζω να άφηνε την ανθρωπότητα με αρνητικό πρόσημο. Θα χρειαζόταν μια μικρή περίοδος προσαρμογής, αλλά θα ... επιζούσαμε. Το δυσκολότερο σημείο θα ήταν να προσαρμοστεί η γενιά που μεγάλωσε με αυτό !!!

    Έρρωσθε

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "" κάτι παλιά αντικείμενα με χαρτιά κολλημένα μεταξύ τους...""

      😂😅😀😃😂

      Διαγραφή
    2. Διός Κουρε με κάλυψες.

      Πίστευω ότι και τους νεότερος θα αρέσει στο τέλος.

      Ελευθερία Αγωνιζομενη

      Διαγραφή
  2. Φαντάσου τι θα συμβεί αν, λέμε τώρα, πέσουν τα πάντα για 100 ημέρες:
    Μετά το πρώτο σοκ, θα αρχίσουν οι άνθρωποι να μιλάνε στον γείτονα τους απόρροια
    της ανάγκης τους για επικοινωνία.

    Η νεολαία θα σηκώσει το κεφάλι από την άχρηστη πλέον οθόνη και θα αναγκαστεί να ανακαλύψει πάλι το φλερτ αφού οι ορμόνες δεν θα μπορούν να εκφραστούν μέσω των social. Ανόητες influencers θα πρέπει να δουλέψουν πραγματικά για να γεμίσουν την κοιλιά τους. Νεαροί άνδρες θα πρέπει να στύψουν το μυαλό τους για να βρουν λύση ακόμα και σε πιο απλά προβλήματα καθημερινής φύσης αντί να γκουκλάρουν πχ πώς αλλάζουν λάστιχο.

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα αισθανθούν ξανά χρήσιμοι αφού με την εμπειρία τους θα αντικαταστήσουν το cloud. Οι παλιοί πληροφορικάριοι θα πάρουν την εκδίκηση τους από την γενιά του Stack Overflow (ε Διος Κούρε;).

    Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, οι τράπεζες, οι γραφειοκράτες δημοσίου τομέα και μη θα δείξουν την αδύναμη φύση τους στον απλό λαό και πόσο άσχημα τον είχαν φυλακίσει με ένα καλώδιο. Εισπρακτικές, εφορία, αστυνομία πάνε αναγκαστικές διακοπές. Το ίδιο και το δικαστικό σύστημα.

    Δεν μου φαίνονται καθόλου τρομακτικά όλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λές Αργοναύτη. Μαζί σου 1000%. Αναπολώ τη ζωή χωρίς internet και ας νομίζετε ότι υπερβάλλω. Αλλά όπως στα πάντα, θα επιμείνω στο μέτρον άριστον, το οποίο έχει χαθεί.

      Όσο για τους νέους πληροφορικάριους, για να παραφράσω ολίγον το Stack Overflow έχουν και αυτοί την συνδρομή τους στην υπερχείλιση της "στοίβας" των προγραμματιστών χα χα χα.

      Έρρωσθε

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  3. ΗΝΤΑΠΕΣ?????? μεγαλύτεροι?????? Εμεις ειμαστε ακομα πιπινια πες και εση Κωστακη Παρτο πισω γρηγορα χεχεχεχεχεχεχεχε Στο κατω κατω εση εισαι ο ξαδερφος του Δια ε Κωστακη μιλα.
    μιχαλ σκορπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ειχαμε ιντερνετ https://youtu.be/UEiMus-eJdE?feature=shared Αφιερωμενο στον Αγαπητο ΔιοςΚουρος, σους Διοδοταιους και φυσικα στον Κωστακη μας! Απολαυστε χεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχεχε Υ/ΣΤ Οτι σε ποιο σεμνο βρηκα Υ/ΣΤ 2 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ 1,24 Μιχ Σκορ

      Διαγραφή
    2. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
      ΤΊ ΤΡΕΛΛΟΠΑΙΔΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ..
      ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

      Το τραγούδι είναι Αιγυπτιακό,
      και η κοπέλα είναι Ελληνίδα,
      λέγεται Μαρία Αφροξυλάνθη.

      Τί να προσέξουμε στο 1:24 Μιχάλη μου;

      Διαγραφή
    3. Ε χη βαλη ψυχρα και τρεμη το κ@λ@ρακι της χεχεχεχεχεχεχεχεχε Πονηρουλη τοψαξες ε??? Αφροξυλάνθη?? Δεν ξερω, παντως ΑΦΡΟΣ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ χεχεχεχε Μιχαλακης Σκορπιος ο φαρμακερος

      Διαγραφή