Τα τελευταία 4.000 χρόνια, το κλίμα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Περίοδοι θέρμανσης ακολουθήθηκαν από «μικρές εποχές παγετώνων». Σήμερα, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και πάλι προς ένα βέλτιστο κλιματικό επίπεδο, παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στο παρελθόν.
Η σημερινή υστερία γύρω από την υποτιθέμενη «κλιματική καταστροφή» αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση όταν εξετάζουμε την ιστορία του κλίματος. Αυτό που αποκαλύπτει η παλαιοκλιματολογία τα τελευταία 4.000 χρόνια είναι ένα πραγματικό rollercoaster των θερμοκρασιών - και, κατ' επέκταση, του ανθρώπινου πολιτισμού.
Θερμοκρασίες που ανακατασκευάστηκαν για το Ολόκαινο χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ανταρκτική (Dôme C, Jouzel et al., 2007), της Γροιλανδίας (Vinther) και της Ινδονησίας (Rosenthal). Αναδεικνύουν τη νεοπαγετώδη κλιματική περίοδο. Η περίοδος αυτή αντιστοιχεί σε σημαντική ψύξη στο βόρειο ημισφαίριο.
Η «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» (1645-1715) είναι μια ισχυρή απεικόνιση της σημασίας των πραγματικών κλιματικών ακραίων φαινομένων. Ενώ σήμερα κάθε δέκατο του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας προκαλεί αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα στον Τύπο, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ζούσαν μια πραγματική κλιματική καταστροφή. Στο Λονδίνο, ο Τάμεσης πάγωσε- στην Κίνα, ο μισός πληθυσμός πέθανε από την πείνα- και στην κεντρική Ευρώπη, πολλές «μάγισσες» κατηγορήθηκαν ότι προκαλούσαν την κακοκαιρία. Ο Τόμας Χομπς δεν έλεγε ψέματα όταν περιέγραφε τη ζωή ως «μοναχική, φτωχή, σκληρή, ζωώδη και σύντομη».
Τα κλιματικά δεδομένα από τη Γροιλανδία (Vinther) και την Ινδονησία (Rosenthal) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ ομοιόμορφη σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ το βόρειο ημισφαίριο υπέστη μια μακρά περίοδο ψύξης γνωστή ως «νεοπαγετώδης περίοδος», το νότιο ημισφαίριο παρουσίασε συχνά αποκλίνουσα συμπεριφορά.
Ανακατασκευές θερμοκρασίας από τον Vinther (μαύρο) και τον Rosenthal (πράσινο), σε σύγκριση με ιστορικά γεγονότα. Οι ανωμαλίες του HadCRUT4 για την περιοχή γύρω από την Γροιλανδία απεικονίζονται με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή, και οι θερμοκρασίες σε βάθος 500 μέτρων στο στενό Makassar (δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου) απεικονίζονται ως κόκκινα τετράγωνα.
Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν σαφώς ότι οι περίοδοι θέρμανσης ήταν συχνά συνώνυμες με την ευημερία της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαιωνικού Βέλτιστου (800-1000 μ.Χ.), οι Βίκινγκς έφτασαν στο απόγειό τους- κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Θερμής Περιόδου (500 π.Χ. έως 400 μ.Χ.), η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σταθερά- και το Μινωικό Βέλτιστο (1700-1000 π.Χ.) είδε την εμφάνιση του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα της Μικρής Εποχής των Παγετώνων ήταν πολύ πιο ακραία από ό,τι σήμερα. Οι καταιγίδες, οι ξηρασίες και οι περιστασιακοί καύσωνες έκαναν τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη. Η θερμική κλίση μεταξύ των τροπικών και των πόλων ήταν πιο απότομη, τροφοδοτώντας άμεσα αυτές τις βίαιες καιρικές συνθήκες.
Τι σημαίνει αυτό για την τρέχουσα συζήτηση για το κλίμα; Τα ιστορικά γεγονότα είναι ξεκάθαρα και δεν μπορούν να παραμεριστούν από την ιδεολογία. Η αρχαιολογία και η ιστορία δίνουν μια κρυστάλλινη εικόνα: η ανθρωπότητα ευημερεί περισσότερο σε θερμές περιόδους παρά σε ψυχρές. Μια δυσάρεστη αλήθεια για εκείνους που προβλέπουν το τέλος του κόσμου μόλις η θερμοκρασία ανέβει έναν βαθμό.
Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά ακολουθεί αναγνωρίσιμα μοτίβα. Αντί να πανικοβαλλόμαστε, θα ήταν σοφότερο να μάθουμε από το παρελθόν. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει - με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
εννοειται οτι υπαρχει κλιματικη αλλαγη,δειτε..κοβιντ,χαλασαν τα 3 αεροσκαφη του γκαντεμη[που τα πληρωνουμε εμεις].χαλασε το υπερσυγχρονο μετρο,οι μισθοι χαλια,οι συνταξεις σκατα,η ακριβεια θεριζει,οι γυναικοκτονιες,παιδικοι βιασμοι στο φορτε τους...και ποσα κακα ακομη....τι αλλο θελετε να πιστεψετε στην κλιματικη αλλαγη;;;;;;;;;;;Σουλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=RJMUMFqvomc
ΑπάντησηΔιαγραφή🤣
Διαγραφή