«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Ποιο ήταν το τρίγωνο των Βερμούδων της Αρχαίας Ελλάδας;


 

Στην αρχαία Ελλάδα, η Περιοχή της Σκύλλας και της Χάρυβδης (Στενό της Μεσσήνης) ήταν μια από τις πιο γνωστές επικίνδυνες περιοχές στην αρχαία ελληνική μυθολογία, παρόμοια με την περιοχή του σύγχρονου Τριγώνου των Βερμούδων (σ.σ. στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου φέρονται να εξαφανίζονται πλοία και αεροπλάνα κάτω από ανεξήγητες συνθήκες).

Σύμφωνα με την Οδύσσεια του Ομήρου (Ραψωδία Μ), η Σκύλλα ήταν ένα τέρας με έξι κεφάλια που ζούσε σε μια σπηλιά στην πλευρά της Ιταλίας και άρπαζε ναυτικούς από τα πλοία.

Η Χάρυβδη ήταν ένα θαλάσσιο τέρας στην πλευρά της Σικελίας, που δημιουργούσε μια τεράστια δίνη ρουφώντας το νερό και καταπίνοντας ολόκληρα πλοία.

Ο Οδυσσέας, στο ταξίδι του πίσω στην Ιθάκη, έπρεπε να περάσει ανάμεσα από αυτά τα δύο τέρατα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χαθούν αυτός και το πλήρωμά του. Η περιοχή αυτή ήταν τόσο τρομακτική για τους αρχαίους Έλληνες που θεωρούνταν ένα είδος «θαλάσσιου τριγώνου» όπου τα πλοία κινδύνευαν να εξαφανιστούν ή να καταστραφούν.

Στην πραγματικότητα, το Στενό της Μεσσήνης είναι γνωστό για τα ισχυρά ρεύματα και τις δίνες του, που μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τα αρχαία πλοία, δίνοντας μια φυσική βάση στον μύθο.

Αν ψάχνουμε το «τρίγωνο των Βερμούδων» στην ελληνική αρχαιότητα και το Ταίναρο θέτει σημαντική υποψηφιότητα λόγω μυστηρίου και εξαφανίσεων.

Το Ακρωτήριο Ταίναρο, στη νότια Πελοπόννησο, ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία για τη ναυσιπλοΐα. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «Κακοκέφαλο», λόγω των ισχυρών ανέμων, των απότομων βράχων και των επικίνδυνων ρευμάτων.

Η περιοχή αυτή συνδεόταν επίσης με τον Άδη, καθώς πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν μια από τις εισόδους στον Κάτω Κόσμο (μια σπηλιά στο Ταίναρο θεωρούνταν πύλη για τον Άδη).

 

sportime.gr 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου