«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Γιατί είναι σημαντική η ένωση Ελλάδας-Κύπρου με το καλώδιο;

Πάλι πίσω έκανε η Ελλάδα για τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση – Είναι που… έφταναν τα ιταλικά ερευνητικά από μέρα σε μέρα

 

 

 EuroAsia Interconnector: Πώς η Ελλάδα και η Κύπρος Ενώνουν Δυνάμεις για Ενεργειακή Ασφάλεια, Πράσινη Ανάπτυξη και Γεωπολιτική Σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο - Η Στρατηγική της Υποβρύχιας Διασύνδεσης

 

Η σύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector αποτελεί ένα από τα πιο στρατηγικά έργα υποδομής στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από την τεχνολογική πρωτοτυπία του, αυτή η σύνδεση ενσαρκώνει μια συλλογική ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτική σταθερότητα. Ας εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτή η ένωση είναι καθοριστική για και τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

1. Ενεργειακή Ασφάλεια και Απομόνωση

Η Κύπρος, ως νησί, αντιμετωπίζει ιστορικά το πρόβλημα της ενεργειακής απομόνωσης. Εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αυξάνει το κόστος και την ευπάθειά της σε παγκόσμιες κρίσεις (π.χ. διακοπές εφοδιασμού ή πτώσεις παγκόσμιων τιμών). Με το καλώδιο, το νησί θα συνδεθεί για πρώτη φορά με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης μέσω της Κρήτης, εξασφαλίζοντας συνεχή παροχή ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Για την Ελλάδα, η σύνδεση ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης.

2. Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών

Και οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστιο δυναμικό στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ιδιαίτερα η Κύπρος, όπου οι ηλιόλουστες μέρες ξεπερνούν τις 300 ετησίως. Ωστόσο, η έλλειψη διασύνδεσης εμποδίζει την πλήρη αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς τα μικρά, απομονωμένα δίκτυα δεν μπορούν να διαχειριστούν αστάθειες στην παραγωγή (π.χ. νύχτες ή ασθενείς ανέμους). Το καλώδιο θα επιτρέψει τη διάθεση πλεονάζουσας ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ των δικτύων, σταθεροποιώντας τα συστήματα και υποστηρίζοντας τους κοινούς Ευρωπαϊκούς στόχους για ρύπους έως το 2050.

3. Οικονομικά Οφέλη

Η μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος είναι άμεσο αντίκτυπο. Στην Κύπρο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ λόγω των εισαγωγών καυσίμων. Η σύνδεση θα επιτρέψει εισαγωγές φθηνότερης ενέργειας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ωφελώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, το έργο δημιουργεί θέσεις εργασίας στη ναυτιλία, τη μεταλλουργία και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ προσελκύει επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες. Για την Ελλάδα, η ενίσχυση των εξαγωγών ενέργειας θα ενδυναμώσει την οικονομική της θέση.

4. Γεωπολιτικό Σήμα

Σε μια περιοχή όπου η Τουρκία προωθεί διεκδικήσεις σε θαλάσσιες ζώνες (π.χ. κυπριακή ΑΟΖ), η ένωση Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί πράξη αλληλεγγύης και αντίστασης. Το καλώδιο, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ, επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου και τη δέσμευση της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η υποδομή ενισχύει τη συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες εξερευνούν δικές τους ενεργειακές διασυνδέσεις.

5. Περιβαλλοντικό Πλεονέκτημα

Η μετάβαση από πετρέλαιο σε καθαρή ενέργεια θα μειώσει δραματικά τις εκπομπές CO₂ της Κύπρου, που σήμερα ξεπερνούν τους 7 τόνους ανά κάτοικο ετησίως. Η διασύνδεση ευθυγραμμίζεται με το European Green Deal και τη στρατηγική REPowerEU για ανεξαρτησία από ρωσικά καύσιμα, μετατρέποντας την περιοχή σε πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης.

Συμπέρασμα

Το EuroAsia Interconnector δεν είναι απλώς ένα καλώδιο. Είναι σύμβολο ενότητας, καινοτομίας και προοπτικής. Με προβλεπόμενη λειτουργία έως το 2026 και χωρητικότητα 2,000 MW, θα δημιουργήσει μια ζωτική αρτηρία για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ θα στηρίξει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια ταραχώδη περιοχή. Η επιτυχία του έργου θα αποδείξει ότι η συνεργασία και οι πράσινες τεχνολογίες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο περίπλοκες προκλήσεις.

 

geostratigika.gr 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑΒΑΣ ΓΙΑΒΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ CONNECTION ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΛΠ....


    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.....ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΑΠΕΙΟΥ.... ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ


    ( ΟΧΙ ΚΑΛΩΔΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΙΚΗ )

    ΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ..ΚΛΠ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΘΑ ΕΡΙΧΝΕ ΑΓΚΥΡΑ ....ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΙΩΝΙΑΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    .....ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΣ...ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΑΣ....!

    ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ..../ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΗΛ.ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ? ΤΑ CO2 KAI TA ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ...( ΞΕΡΩ ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΜΕΝΕΣ ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ....ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ...)


    V P X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλοκαλωδιοπραξία12 Απριλίου, 2025 21:50

    Καλοί μου άνθρωποι
    Ή σύνδεση με καλώδιο από Πελοπόννησο -Κρητη -Κυπρο θα δημιουργήσει τηλεκατευθυνόμενα νησιά,
    ποιος θα κρατάει στα χέρια του το τηλεκοντρόλ?
    Ή Σοφία Σειράχ?
    Ή Σοφία Σολομώντος?
    Μπορεί να είμαστε ανόητοι αλλά ευτυχώς έχουμε Θεό!
    Ειρήνη Ημίν

    ΑπάντησηΔιαγραφή