Κούτες εκσφενδονίζονται από το μπαλκόνι πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, καταλήγοντας στην καρότσα ενός φορτηγού. Σύμφωνα με βίντεο που έφερε στην δημοσιότητα το MEGA πρόκειται για αποθήκη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια ημέρα μετά, συμπτωματικά, ξεσπά πυρκαγιά σε εταιρεία ανακύκλωσης στη Σίνδο. Καταλαβαίνεις τη σύνδεση…;
Στην…ανακύκλωση κούτες με έγγραφα λίγο μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και μετά…στάχτη! Άραγε, εκεί πήγαν τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης, για ανακύκλωση; “Τυχαία” μπήκε η φωτιά, μια ημέρα, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, με τις κούτες; Πόσα εργοστάσια ανακύκλωσης, έχει η Θεσσαλονίκη; Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία (Greek FBI) διεξάγει έρευνες στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αυτές οι έρευνες ενισχύουν την αντίληψη ότι τα δύο νέα περιστατικά μπορεί να είναι μέρος ευρύτερων προβλημάτων διαφάνειας και λογοδοσίας στον οργανισμό. Όλα αυτά συνιστούν δημοκρατικό ή μαφιόζικο καθεστώς…;
Στις 10 Ιουλίου 2025, έγινε γνωστό μέσω βίντεο ότι κούτες με έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φυλάσσονταν σε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη (Monastiriou 90), εκσφενδονίστηκαν από μπαλκόνι πολυκατοικίας και κατέληξαν σε καρότσα φορτηγού για ανακύκλωση. Τα έγγραφα αναφέρεται ότι αφορούσαν την τελευταία δεκαετία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για πιθανή απώλεια σημαντικών αρχείων. Η αποκάλυψη έγινε από το κανάλι MEGA, προκαλώντας σημαντική δημόσια αντίδραση.
Η διαδικασία φαίνεται να συνδέεται με email που στάλθηκε στις 2 Ιουλίου 2025 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με ημερομηνία διαταγής ανακύκλωσης στις 27 Ιουνίου 2025. Αυτή η ημερομηνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπίπτει με την ημέρα που φάκελος σχετικός με τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη έφτασε στη Βουλή, οδηγώντας στην παραίτησή του, γεγονός που ενίσχυσε υποψίες για πιθανή σύνδεση με ευρύτερο σκάνδαλο.
Η επίσημη θέση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αρχική κατακραυγή…
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι τα έγγραφα που καταστράφηκαν αφορούσαν το έτος 2014 και ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2025, ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου 2025 και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νόμιμες διατάξεις. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε:
- Άρθρο 3 του Π.Δ. 768/1980
- Άρθρα 4-13 του Π.Δ. 365/1981
- Άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2988/1995
- Άρθρο 93 του Ν. 4129/2013 (όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 39 του Ν. 4509/2017)
- Άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 908/2014
- Εγκύκλιο αριθ. 26894/15-03-2019 (D-08-01, τροποποιημένη με την αριθ. 13148/01-03-2023)
Η διαδικασία περιλάμβανε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και Εμπορίου (Μ.Τ.Ε.), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την ΑΑΔΕ και την εταιρεία ανακύκλωσης, και πραγματοποιείται περιοδικά εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράμμισε ότι όλα τα απαραίτητα δεδομένα για ελέγχους απάτης είναι ψηφιοποιημένα και αποθηκευμένα στο ψηφιακό αρχείο του οργανισμού, ενώ τα καταστραφέντα αρχεία δεν περιείχαν υλικό που ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές. Τέλος, ο οργανισμός απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση της διαδικασίας με τρέχουσες έρευνες, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ισχυρισμούς ως “ανυπόστατους και ίσως εκ του πονηρού”.
Οι ύποπτες αυτές κινήσεις προκάλεσαν έντονη κριτική και καταγγελίες
Παρά την επίσημη θέση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν σημαντικές κριτικές και καταγγελίες που περιπλέκουν το ζήτημα. Η χρονική συγκυρία της διαταγής ανακύκλωσης (27 Ιουνίου 2025) έχει προκαλέσει ερωτήματα, καθώς συνέπεσε με την ημέρα που φάκελος σχετικός με πολιτικές εξελίξεις έφτασε στη Βουλή, οδηγώντας σε παραιτήσεις υπουργών. Αυτό έχει ενισχύσει υποψίες για πιθανή απόπειρα συγκάλυψης.
Επιπλέον, πρώην υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Παρασκευή Τυχερόπουλου, κατήγγειλε μέρος του σκανδάλου και ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πειθαρχική ποινή 20 ημερών αναστολής μισθού, ενώ το αρχικό έγγραφο ανέφερε 10 ημέρες. Ο δικηγόρος της, Αντώνης Βαϊάνος, κατήγγειλε πλαστογραφία εγγράφου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι τέτοιες πρακτικές “δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές”.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία (Greek FBI) διεξάγει έρευνες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αυτές οι έρευνες ενισχύουν την αντίληψη ότι το περιστατικό μπορεί να είναι μέρος ευρύτερων προβλημάτων διαφάνειας και λογοδοσίας στον οργανισμό.
Αντιδράσεις κομμάτων και αιχμές για υπουργούς
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, σημειώνοντας ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός προήδρευε σύσκεψης για την πειθαρχική δικαιοσύνη, επιβαλλόταν νέα ποινή στέρησης μισθού στην κ. Τυχεροπούλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη να καταγγέλλει τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ότι συνέδεσε ευθέως τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία με την ψήφο των πολιτών.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της βλέπει πίσω από το σκάνδαλο ένα δίκτυο γαλάζιων στελεχών και απαιτεί πλήρη διερεύνηση. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να διαχωρίσει τις πολιτικές από τις ποινικές ευθύνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής αποδοκιμασίας πρώην υπουργών όπως οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης.
Φωτιά σε εγκατάσταση ανακύκλωσης στη Σίνδο λίγες ώρες μετά…
Όπως είναι λογικό, η χρονική συγκυρία, οι καταγγελίες για πλαστογραφία εγγράφων και οι παράλληλες έρευνες για διαφθορά δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιπαράθεσης και αβεβαιότητας. Ωστόσο μια ημέρα μετά την, κατά τα άλλα, νομότυπη διαδικασία ανακύκλωσης, έρχεται ένα δεύτερο γεγονός να ανάψει στην κυριολεξία…φωτιές, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο, το οποίο είναι αρκετά πιθανό να έχει παραλάβει τα εν λόγω έγγραφα προς ανακύκλωση με δεδομένη τη χρονική και γεωγραφική σύμπτωση.
Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εγκατάσταση ανακύκλωσης στη Σίνδο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Ιουλίου 2025, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεσή της με τα έγγραφα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΟΠΕΚΕΠΕ), τα οποία είχαν σταλεί για ανακύκλωση την προηγούμενη ημέρα.
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο της εταιρείας ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, δυτικά της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 09:30 το πρωί, και τα υλικά που καίγονταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, περιλάμβαναν ανακυκλώσιμα υλικά, παλέτες, σκουπίδια και ελαστικά.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα, με 50 πυροσβέστες, 19 οχήματα, ειδικό αεροσκάφος, μεταφορείς νερού OTA, μηχανήματα έργου και ένα ελικόπτερο να επιχειρούν για την κατάσβεση, ενώ το βράδυ της Παρασκευής τέθηκε σε ύφεση.
Η χρονική σύμπτωση της πυρκαγιάς (11 Ιουλίου 2025) με την αποστολή των εγγράφων (10 Ιουλίου 2025) και η γεωγραφική εγγύτητα (η Σίνδος είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου φυλάσσονταν τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ) υποδηλώνουν ότι η εταιρεία ανακύκλωσης που επλήγη από την πυρκαγιά ήταν πιθανότατα η ίδια που παρέλαβε τα έγγραφα. Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση αναφορά, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, που να επιβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί, αν επιτραπεί, στο άμεσο μέλλον. Φυσικά η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει υπό έρευνα…
Ωστόσο τα ερωτήματα χρίζουν απαντήσεων. Άραγε, σε αυτή την εγκατάσταση πήγαν τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης, για ανακύκλωση; Τυχαία μπήκε η φωτιά, μια ημέρα, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, με τις κούτες; Πόσα εργοστάσια ανακύκλωσης, έχει η Θεσσαλονίκη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου