«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Πού «θα έρθουν νύχτα»; - γράφει ο ΕργΔημΕργ


 

Εισαγωγή

Έ, λοιπόν… Με τα ιστολόγια, ισχύει το εξής:

  • Το 1% των αναγνωστών (ίσως καί λιγώτερο) παίρνει πολύ στα σοβαρά όσα γράφονται στα σοβαρά ιστολόγια· καί μερικές φορές προσπαθεί να σκεφτεί το «παρακάτω».
  • Το επόμενο 4-5% σκέφτεται «- Καλά τα λέει ετούτος!», καί απλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις νέες αναρτήσεις· δεν προχωράει, όμως, σε παρεπόμενες σκέψεις / δραστηριότητες.
  • Το επόμενο 94%, το οποίο αποτελείται από μάλλον «τυχαίους περαστικούς» αναγνώστες, αδιαφορεί πλήρως· ίσως καί χλευάζει. («- Τί γράφει ο μ@λάκας!»)
  • Καί το τελευταίο 1% αποτελείται από μάτια που δεν πρέπει να βλέπουν (αλλά …βλέπουν), ήτοι πρακτοράντζες.

Προσωπική εκτίμηση, τα παραπάνω· μπορεί να πέφτω καί τελείως έξω. Η αφεντιά μου, όμως, ως αναγνώστης, παρακολουθώ συστηματικώς κάποια ιστολόγια. Οπότε, βοηθούσης καί της μνήμης μου, γνωρίζω απάνω-κάτω πού κινούνται καί τί αξιοσημείωτο έχουν γράψει. Όθεν, αυτό που επανέλαβε αρκετές φορές η «Εσχάτη Γραμμή Ανασχέσεως», ότι δηλαδή οι τουρκαλάδες (όταν μας επιτεθούν) πιθανώτατα σχεδιάζουν να κάνουν απόβαση στη νότια Εύβοια (πρόσφατο άρθρο εδώ, παλιότερο άρθρο εδώ), με παρακίνησε να γράψω το παρόν.

[Διηνέκη, ξέρεις πόσο σημαντική ημερομηνία ήταν κάποτε η 28η Ιουλίου, άσχετα αν σήμερα έχει ξεχαστεί; Ήταν η αποκορύφωση της γιορτής των Παναθηναίων!

Οι πραγματικοί Έλληνες, τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνου να περιμένετε να σας αποκαλυφθούν μυστικά. Έχω ιδίαν πείραν, δεν μιλάω τζάμπα.]

Καί σας λέω, ότι συμφωνώ απολύτως με τη διαπίστωση του συν-ιστολόγου. Εκεί ακριβώς στοχεύουν να κάνουν απόβαση, καί στον Αγιόκαμπο του νομού Λαρίσης.

«- Καί γιατί, ώ Εργοδότα, δεν μιλούσες τόσον καιρό πιό πρίν, να μας πείς ότι στο θέμα αυτό συμφωνείς με την Εσχάτη Γραμμή Ανασχέσεως;»

Για λόγους σκοπιμότητας. (Θυμηθήτε: μας διαβάζουν καί μάτια, που δεν πρέπει.) Περίμενα να δω εάν θα βρεθούν άτομα, που θα πάρουν στα σοβαρά αυτή την εκτίμηση… αυτή την πληροφορία, αν θέλετε. Όμως, αν καί δεν βρέθηκαν (πέρασαν σχεδόν 7 χρόνια από τότε), κρίνω ότι έφτασε η στιγμή να μιλήσω.

[Μεταξύ μας, τώρα: καί να μιλούσα, καί να βλέπατε ότι δύο σοβαρά ιστολόγια συμφωνούν απόλυτα σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα, τί θα κάνατε; Μάλλον τίποτε, έ; 🙂 ]

. . . . . . . . . . .

α.1 «- Γιατί εκεί;»

Εάν μελετάτε έστω καί στοιχειωδώς Ιστορία, θα ξέρετε τις πορείες των εκστρατειών των Περσών εναντίον μας, του 490-480 πΧ. Όλες είχαν να κάνουν με τη νότια Εύβοια, καί το απέναντι σημείο της Αττικής γής, τον Μαραθώνα.

Αυτή, βέβαια, παραδέχομαι πως είναι ασθενής αιτιολόγηση, διότι σήμερα η μορφή του πολέμου έχει αλλάξει άρδην από τότε. Υπάρχουν αερομεταφερόμενες στρατιωτικές μονάδες, υποβρύχια, ταχύπλοα, κτλ. Δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, να πάνε οι γείτονες καί …»σύμμαχοι» γιαβάς-γιαβάς, δίκην Δαρείου καί Ξέρξη. Εάν, φερ’ ειπείν, ρίξουν πεντέξη ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τότε μάλλον …χαιρετίσματα!… Αποχαιρέτα το, το ψευδοκράτος / ψευτο-Ρωμαίϊκο που χάνεις! 🙂

Άρα, αφού δεν καλυπτόμαστε πλήρως από τα ιστορικά δεδομένα, πάμε στην επόμενη απάντηση.

. . . . . . . . . . .

α2. i. «- Γιατί εκεί;»

Απλούστατα, στρατηγικώς.

Εάν ρίξετε μιά ματιά στον χάρτη,…

…είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε ότι:

(α) Στην περίπτωση της νότιας Εύβοιας, ορίζεται ένα γεωγραφικό τετράγωνο (το κίτρινο)· το οποίο, άπαξ καί κατακτηθεί, είναι σχεδόν αδύνατον να εκκαθαριστεί από τους δικούς μας. (Δεν είναι μεγάλη περιοχή ξηράς, ώστε ν’ αναπτυχθεί στράτευμα για μάχη. Κι από θάλασσα, δεν είναι εύκολο.) Εκεί, λοιπόν, μετά την απόβαση θα εγκατασταθεί το κέντρο των επιχειρήσεων των …»συμμάχων», με πυραύλους βεληνεκούς 100 km (δεν χρειάζεται παραπάνω), ώστε να εκβιάζεται / βομβαρδίζεται η Αθήνα. (Απόσταση νότιας Εύβοιας-Αθήνας σε ευθεία, κάπου 52 km σύμφωνα με το Γκούγκλ Έρθ· πρόκειται γιά την κόκκινη γραμμή στον χάρτη.)

[…Την οποία Αθήνα ο φρύδιας «εθνάρχης» γέμισε με κόσμο πάνω από κάθε επιτρεπτό όριο, ως μή ώφειλε.]

(β) Στην περίπτωση του Αγιόκαμπου, τα στρατά των εξ Ανατολών «συμμάχων» μας μπορούν να πάνε ευθεία δυτικώς (δεν υπάρχουν νησιά στην πορεία τους), σχεδόν χωρίς κίνδυνο να συναντήσουν τον δικό μας στόλο. (Που, πιθανώτατα, θα είναι απασχολημένος σε μάχες αντιπερισπασμού στο νότιο Αιγαίο.) Απόσταση: κάπου 350 km λέει το Γκούγκλ Έρθ· είναι η μώβ γραμμή.

Κάτι παρόμοιο ισχύει γιά πιθανή επίθεση από Σμύρνη προς νότια Εύβοια: δεν υπάρχουν πολλά νησιά στη διαδρομή. (Απόσταση 267 km, πράσινη γραμμή.)

. . . . . . . . . . .

α2. ii. «- Γιατί εκεί;»

Στην μέν περίπτωση του Αγιόκαμπου, ο στρατηγικός τους στόχος θα είναι ν’ αποκοπεί το βόρειο μέρος της Ελλάδας από το νότιο. Την εκκαθάριση στρατού καί αμάχου πληθυσμού Μακεδονίας καί Θράκης θ’ αναλάβουν άλλα …καλά παιδιά εκ Βαλκανίων, οι βόρειοι γείτονές μας, οίτινες τυγχάνουν φιλαράκια των τουρκαλάδων, ενώι οι τελευταίοι απλώς θα κρατάνε τσίλιες στα νότια περάσματα των ορεινών όγκων Ολύμπου, Γρεβενών, Τρικάλων, κτλ.

Στην δέ περίπτωση της νότιας Εύβοιας, οι …»σύμμαχοι» δεν θα έχουν καμμία ηθική αναστολή να βομβαρδίσουν άμαχο πληθυσμό, την Ακρόπολη, ή δεν ξέρω τί άλλο μή επιτρεπόμενο (ως έγκλημα πολέμου).

Γιατί, όμως, δεν πάνε να χτυπήσουν κατ’ ευθείαν την Αθήνα;

Διότι, από το 1920-21 καί μετά, σε περίπτωση πολέμου τηρούν απαρεγκλίτως το «δόγμα Κεμάλ».

Εξηγώ.

. . . . . . . . . . .

Κάποτε, οι Τούρκοι (οι Οθωμανοί, σωστότερα), πολεμούσαν· καί πολεμούσαν σκληρά. Οι πρόγονοί μας το 1821 είδαν κι έπαθαν να τους διώξουν απ’ την Ελλάδα, ώστε να (ημι)ελευθερωθούμε. Όμως, επειδή ο Κεμάλ πρώτον δεν ήταν Τούρκος (ήταν ιουδαίος «ντονμές», δηλαδή φαινομενικώς ασπασθείς τον μωαμεθανισμό), δεύτερον ήταν δειλός (σε κάποια φάση, τά ‘χε κάνει απάνω του με τη δική μας προέλαση, καί πήγε καί κρύφτηκε στο Ικόνιο, στον νότο), τρίτον ήταν πονηρός,…

… εκείνο που έκανε, ήταν (κυρίως) να εκμεταλλευτεί τις διπλωματικές καί άλλες σχέσεις του με τους Δυτικούς (καί όποιον άλλον βρήκε πρόχειρον, πχ τους Σοβιετικούς), όχι να βγεί καί να πολεμήσει στα ίσα μ’ εμάς.

Οι Δυτικοί, τώρα, στην αρχή σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους. Η αφορμή ήταν ότι η Γερμανία (η οποία ποτέ της δεν είχε αρκετές από τις απαραίτητες πρώτες ύλες, πχ πετρέλαια) μπήκε αργά στο παιχνίδι της αποικιοκρατίας, κάνοντας σχεδόν απεγνωσμένες κινήσεις, κυρίως λόγωι της ανυπομονησίας / απερισκεψίας του Κάϊζερ Γουλιέλμου Β’ (πχ «σιδηρόδρομοι της Βαγδάτης»). Αυτά τα είδε η αγγλίτσα, όπως καί τα κολλητηλίκια της Γερμανίας με την Τουρκία, καί πρώτον μέν ξεσήκωσε τους Άραβες ν’ ανεξαρτητοποιηθούν από την Τουρκία (με τον περίφημο Λώρενς της Αραβίας), καί δεύτερον ενεπλάκη με τη Γερμανία στη σύγκρουση του Α’ ΠΠ. Ο δέ στόχος των Άγγλων (καθώς καί των Γάλλων) ήταν η Τουρκία να διαλυθεί.

[Στο μεταξύ, είχε ξεσπάσει το κίνημα των «Νεοτούρκων» -ντονμέδες όλοι τους ανεξαιρέτως-, αλλά ο στόχος των Δυτικών (πλήν Γερμανίας) παρέμενε σταθερός: είτε με σουλτάνο, είτε με «Νεότουρκους», η Τουρκία, ο «μεγάλος ασθενής», έπρεπε να διαλυθεί. Ακόμη χειρότερα, που η Τουρκία πήρε το μέρος των Γερμανών στον Α’ ΠΠ.]

Εκεί ακριβώς ταυτίσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα των Δυτικών, καί φτάσαμε μέχρι έξω από την Άγκυρα.

Ωστόσο, στην πορεία, κάπου το 1920, κι ενώι εμείς προελαύναμε, οι Δυτικοί άλλαξαν μυαλά… καί πλέον ζητούσαν η Τουρκία να διατηρηθεί καί να ισχυροποιηθεί. Γιατί; Διότι στο μεταξύ ξέσπασε η επανάσταση των κομμουνιστών στη Ρωσσία το 1917· καί, μετά από τρία χρόνια, όταν οι Δυτικοί κατάλαβαν ότι αυτό το καθεστώς δεν έφευγε, αλλ’ αντιθέτως θέριευε (καί μαζί του η Ρωσσία / ΕΣΣΔ), θεώρησαν πως η Τουρκία θ’ αποτελούσε ένα καλό ανάχωμα απέναντι στην ΕΣΣΔ. Άσε καί τους Άραβες… που μπορεί μέν ν’ απελευθερώθηκαν, αλλά …δεν έπρεπε ν’ απελευθερωθούν πλήρως, καί να πάρουν τα μυαλά τους αέρα. (Θυμίζει λίγο Ελλάδα του 1828; ) Έπρεπε να έχουν ελευθερία «τόση, όση». Συνεπώς, πάλι η Τουρκία χρειαζόταν στους Δυτικούς, ως ανάχωμα καί προς νότον.

[Τί να τους κάνεις κι αυτούς τους Άραβες; άπαξ καί πάρουν μπρός, δεν σταματάνε εύκολα. Όταν κάποτε είχαν πάρει φόρα, έφτασαν μέχρι το Πουατιέ!]

Έτσι, όχι μόνο σταμάτησαν οι Δυτικοί να προσπαθούν να διαλύσουν την Τουρκία, αλλ’ αντιθέτως την ενίσχυσαν εναντίον μας. Ταυτόχρονα, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν γιά να υποσκάψουν εμάς – καί στον στρατιωτικό τομέα, καί στον πολιτικό / διπλωματικό. Κι εφ’ όσον οι τέκτονες δικοί μας «ηγέτες» έλαβαν εντολή «δυτικόθεν», ο (χωρίς όπλα / σφαίρες / εφόδια, πλέον) στρατός μας άρχισε να υποχωρεί καταδιωκόμενος από τα «παλληκάρια» του Κεμάλ… ο οποίος απαίτησε να φύγουμε όχι με διαπραγματεύσεις, αλλά με στρατιωτική νίκη δική του εναντίον μας. (Διότι, διαφορετικά, θα τον έτρωγαν ψητόν οι δικοί του, καί δεν θα μπορούσε να σταθεί ως ηγέτης.) Πράγμα που φρόντισαν να υλοποιήσουν τα εντός κι εκτός Ελλάδος ποδιτσοφόρα καθήκια.

[Λεπτομέρειες, αν έχετε όρεξη γιά διάβασμα σκαναρισμένων εφημερίδων της εποχής (που πληροφορούσαν γιά όσα γράφω εδώ, άσχετο αν η «επίσημη» ιστοριογραφία σχεδόν έκανε γαργάρα την προδοσίακαί όχι «ήττα»– των καιρών εκείνων), στο ιστολόγιο «Δελτίο των 11».]

. . . . . . . . . . .

Αφού, λοιπόν, αυτή η τακτική απέδωσε, έκτοτε η Τουρκία αποφεύγει τον πόλεμο, όπως ο διάολος το λιβάνι. Απόδειξη; το ότι έκανε την πάπια στον Β’ ΠΠ, παρά τις πολύ δελεαστικές προτάσεις των Στάλιν καί Ήντεν, να της χαρίσουν τα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου. (Η Ελλάδα τότε ήταν υπό Κατοχή.) Πολεμάει μόνον όταν στριμωχτεί (καί δεν έχει άλλη διέξοδο). Αλλά καί τότε, μόνον όταν έχει εξασφαλίσει τις πλάτες των κερατάδων Δυτικών· κι όχι μόνο τις πλάτες, αλλά την ενεργό υποστήριξή τους. Παράβαλε τους Άγγλους το 1974, που υποστήριξαν ενεργώς την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το δέ 1922, άσε!… είχε εξασφαλίσει την ενεργό βοήθεια όχι μίας, όχι δύο, αλλά πέντε (αριθμός 5) «μεγάλων δυνάμεων» της εποχής, γιά την ακρίβεια 4+1: Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΕΣΣΔ, καί ΗΠΑ (κάτι ψιλά). (Η μεγάλη φίλη της τουρκίτσας, η γερμανίτσα, είχε ηττηθεί στον Α’ ΠΠ καί μάζευε τα κουρέλια της. Είχε μείνει ξεβράκωτη η ίδια, καί δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους ντονμέδες.)

. . . . . . . . . . .

Το χαριτωμένο στην όλη ιστορία, διότι υπάρχει καί κάτι το χαριτωμένο εδώ, είναι το εξής: ότι, με την τακτική αυτή της τουρκίτσας, ελλοχεύουν …οι κίνδυνοι του επαγγέλματος! Πώς είναι μιά πουτάνα να φάει ξύλο; κάπως έτσι! 🙂

Δηλαδή;

Επειδή η Τουρκία, ως πονηρή, δεν θέλει γραπτές συμφωνίες καί προτιμάει να εξασφαλίζει τις δυτικές πλάτες στο μιλητό (καί στα κρυφά, φυσικά), εννοείται ότι μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να βρεθεί ριγμένη. Όπως μετά το 1922, που πήγε ο Κεμάλ στη Δύση, ξαναπήγε, ξαναπήγε, αλλά τίποτε.

Τί ζητούσε; πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα.

Τί πήρε, τελικώς; τ’ αρχίδια του.

Γιατί; διότι δεν πολεμήσαμε μαζί του μετά από επίσημη κήρυξη πολέμου, ώστε μετά τον πόλεμο να καθήσουμε αμφότεροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καί να τον πληρώσουμε (ως ηττημένοι). Πραξικοπηματίας ήταν, κατέλαβε την αρχή με το «έτσι γουστάρω» (δοκίμασε το εγχείρημα, καί του βγήκε), καί απλά οι Δυτικοί θεώρησαν καλό να συνεννοηθούν μαζί του (ως αρχηγό της τουρκίτσας, πλέον), καί να τον κρατήσουν καί γιά μετά. Απ’ την άλλη, φυσικά καί δεν είχαν καμμία υποχρέωση οι Δυτικοί να ζορίσουν την Ελλάδα να τον πληρώσει, τη στιγμή που δεν υπέγραψαν τίποτε σχετικό μαζί του!

. . . . . . . . . . .

Μετά το μακρό αυτό μάθημα Ιστορίας, καταλαβαίνετε ότι οι Τούρκοι δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο μ’ εμάς. Γιά να είμαι ακριβής, δεν θα εμπλακούν αγρίως σε πόλεμο μ’ εμάς· δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Επιθυμούν τη σιγουριά, όπως συνηθίζουν εδώ καί πάνω από έναν αιώνα.

Γιατί;

Διότι, εάν δοκιμάσουν να μπούνε στην Αθήνα, τότε θα εμπλακούν σε μακροχρόνιο αστικό πόλεμο, που είναι ό,τι το χειρότερο γιά κάποιον επιτιθέμενο. Θέλετε αντιπαράδειγμα (προς αποφυγήν) ; Πόσο μεγάλη είναι η Γάζα; Οι Ισραηλινοί τη βομβαρδίζουν, τη βομβαρδίζουν, τη βομβαρδίζουν, καί τελειωμό δεν έχει. Κάντε, τώρα, αντιπαραβολή με το μέγεθος της Αθήνας, καί θα καταλάβετε. Θέλετε κι άλλο αντιπαράδειγμα προς αποφυγήν; πόση καθυστέρηση λουστήκαν οι Ρώσσοι στην προέλασή τους, ώστε να εκκαθαρίζουν κάθε Ουκρανικό κωλοχώρι στην πορεία τους; Καί μιλάμε γιά χωριά!… Όχι αστικό ιστό! (Εδώ κολλήσανε σε εργοστάσιο -στο Αζώφσταλ-, δεν θα κολλούσαν χειρότερα σε οχυρές κατοικημένες θέσεις; )

Όθεν οι Τούρκοι προτιμούν μιά ασφαλή βάση επιχειρήσεων στη νότια Εύβοια, καί εκβιασμό / βομβαρδισμό όλης της Αθήνας με τους πυραύλους τους, εκ του μακρόθεν.

Μιά που τό ‘φερε η κουβέντα, αυτή τη στιγμή στα παρασκήνια (πάω στοίχημα ότι) οι τουρκαλάδες συζητάνε τα ανταλλάγματα της βοήθειας των Δυτικών προς αυτούς, εναντίον μας. (Γιά να είμαι ακριβής, το κάνουν εδώ καί χρόνια. Διότι οι πραγματικοί πατριώτες γνωρίζουμε εδώ καί δεκαετίες πως δεν είναι θέμα το άν μας επιτεθούν, αλλά το πότε.) Με δελεαστικές προτάσεις (πχ θα τους πουλάνε τα πετρέλαιά μας σε τιμές σκοτωμένες, πολύ φτηνότερες της πιάτσας, κι ας θυμώσει η Ρωσσία, κλπ κλπ), συν εκβιασμούς εις βάρος των Δυτικών (άν τους παίρνει, όποτε τους παίρνει – πχ να στέλνουν ή να …συγκρατούν -χάχάχάαααα!!!- τις καραβιές των λάθρο προς τη δυτική Ευρώπη).

Βέβαια, άμα είναι τόσο μάγκες, όσο λένε, γιατί δεν αγνοούν τελείως τους Δυτικούς καί να κάνουν ένα «ντού» στην Ελλάδα, τώρα που έχουμε τα χάλια μας; Ο Μουσσολίνι ήταν πιό μάγκας απ’ αυτούς, δηλαδή; Μάλλον… 🙂

Εν πάσει περιπτώσει, θα δοκιμάσουν να μας «έρθουν νύχτα», όταν ευοδωθούν οι κρυφές συνομιλίες τους με τους Δυτικούς. Πότε θα γίνει αυτό; δεν το γνωρίζω – καί δεν μπορώ να δώσω κάποια εκτίμηση. Θα δούμε, όμως, τα πρόδρομα σημάδια, καί θα καταλάβουμε.

. . . . . . . . . . .

Αντί επιλόγου

Όλ’ αυτά τα συμπεράσματα τα υπαγορεύει πρώτον η καλή γνώση της Ιστορίας, καί δεύτερον η (στρατηγική) λογική· καθώς καί η συστηματική παρακολούθηση της ειδησεογραφίας.

Βέβαια, δεν ισχυρίζομαι ότι έχω προβλέψει τις κινήσεις των Τούρκων στο 100%. Σίγουρα θα κάνουν καί παραπλανητικές επιθέσεις, σίγουρα θα κάνουν καί μαζική επίθεση σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα (ποιά «ένα, δύο νησάκια» των προφητειών; ), σίγουρα κινδυνεύουμε περισσότερο από τους εδώ προδότες, οι οποίοι υποσκάπτουν την ίδια την κρατική υπόσταση της Ελλάδας, όχι μόνο την στρατιωτική μας δυνατότητα άμυνας…

Αλλά, πιστεύω ότι σας ανέλυσα σε ικανοποιητικό βαθμό (καί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας) τα «πώς» καί τα «γιατί» της όλης κατάστασης.

ΤΕΛΟΣ

. . . . . . . . . . .

Υγ 1: Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, τα οποία γιά την αφεντιά μου ήταν ευκόλως «αναγνώσιμα», υπάρχει ακόμη ένας παράγων, που ήταν η οριστική επιβεβαίωση όσων συνεπέρανα.

Όχι, μή νομίζετε τίποτε εμπιστευτικές ακριτομυθίες με ανθρώπους «που γνωρίζουν», ή ξέρω ‘γώ πρόσβαση στα μυστικά στρατιωτικά δεδομένα των εξ Ανατολών …»συμμάχων». (Παρά το ότι -αν δεν κάνω λάθος- πρόσφατα φάγανε ένα πολύ γερό χακάρισμα σε διαβαθμισμένους κρατικούς τους υπολογιστές· δυστυχώς, δεν μπορώ τώρα να βρώ αναφορά στην είδηση.) Όχι, τίποτε απ’ αυτά. Κάτι άλλο ήταν.

Αλλά δεν θ’ αναφερθώ σ’ αυτό. (Είπαμε: ελλοχεύουν μάτια, που δεν πρέπει να μας διαβάζουν!)

Ας πούμε ότι πρόκειται γιά ένα δικό μας (καί μόνο δικό μας, της Ελλάδας) πληροφοριακό «υπερόπλο», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί καί στο μέλλον…

…καί δεν θα σας εμποδίσω να φαντασιωθήτε ό,τι γουστάρετε / νομίζετε πως είναι αυτό, από προφητικά όνειρα μέχρι απαντήσεις (σενάρια) της Τεχνητής Νοημοσύνης. 🙂

. . . . . . . . . . .

Υγ 2: Λέτε να περιμένω να πάει κανένας (έστω καί τώρα) να οχυρώσει αυτές τις δύο τοποθεσίες, που προσφέρονται γιά πιθανή απόβαση των Τούρκων; Μπάααα, σε καλό σας, γιά τόσο χαζόν με περνάτε; 🙂

 

ergdhmerg.wordpress.com 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

33 σχόλια:

  1. Το EBS .. θα χαλασει τα πλανα της χαζαροσιωνιστικης πανουκλας ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος
    Μακάρι να σε ακούσουν, αλλά δεν είναι τόσο βλάκες, για αυτό άλλαξε ο φερετζές και έγινε καπέλο, γιατί είναι καλοί στο μιλητό και στο παζάρι (win win)
    Μην ξεχνάμε ότι πριν την Εύβοια έχει κάτι νησιά με δυνατά ονόματα,
    Τίποτα δεν σταμάτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφοσον η τουρκια εχει στα χερια της τα καταλληλα επιχειρησιακα εργαλεια δηλαδη pmc SADAT, φιλικους "ντοπιους" πληθυσμους (βλεπε γιουφτους, αναρχοπεριεργους, ελληνοποιηθεντες καυκασιους και βαλκανιους), αδερφικους προσφυγικους πληθυσμους (αραβες, πακιστανους, αφγανους, υποσαχαριους) αλλα και μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ σουνιτικη δεξαμενη στρατολογισης, το θεωρω στρατηγικα αφελες να μας την πεσει στα ισια. Δεν περιγραφω αλλο νομιζω καταλαβαινομαστε....

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί. Ισχύει. Αυτοί όλοι είναι το κρέας που θα χρησιμοποιηθεί ν' ανοίξει δρόμο. Αλλά:
      (α) Είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν· έστω, αν θα μπορέσουν στο 100%. (Συνεπώς, ισχύει το δόγμα: "όση ζημιά κάνουν, καί τα υπόλοιπα ο στρατός".)
      (β) Εάν μιλάμε γιά κατοχή εδάφους καί κυριαρχία επί Ελληνικής επικρατείας, ισχύει μόνον αν πάει ο *επίσημος* εχθρικός στρατός καί στήσει τη σημαία του. Το ρέμπελο δεν έχει καμμία αξία σε καμμία διεθνή συνθήκη.

      Διαγραφή
    2. Άλλως τε, αυτό που είπες το κάνει χρόοονια τώρα η Τουρκία: "ασύμμετρο πόλεμο".

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,Εργοδότη και Κώστα
    Υπάρχει και τρίτη περιοχή,ο Στρυμωνικος κόλπος και ενδεχομένως να γίνει ταυτόχρονα με κάποια από τις δύο που αναφέρθηκαν
    Η τέχνη μακρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό. Η επίθεση θα είναι πολλαπλή. Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Κρήτη, Στρυμωνικός κόλπος (γιά αποκοπή των εδαφών μας πιό ανατολικά, καί με ταυτόχρονη συντονισμένη επίθεση τουρκικών αρμάτων από Έβρο - "λαβίδα", ή "τανάλια" ονομάζεται το κόλπο αυτό, το εφήρμοσαν οι Γερμανοί αρματιστές στρατηγοί επί Β' ΠΠ)... Είναι αφελές να νομίζουμε ότι μονάχα το Καστελλόριζο θα φάνε, γιά ν' ανακηρύξουν ΑΟΖ που συνορεύει με την της Λιβύης. Πολύ αφελές.

      (Συν το ότι θα επιτεθούν στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.)

      Διαγραφή
  5. Η ΡΩΣΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ... ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΕ ΝΤΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ... Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ... ΑΥΤΟΣ Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΙΖΕΣ ΧΟΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ...

    ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ... ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ... ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΑΣ...

    ΟΦΕΙΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ, ΠΩΣ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΡΓΔΗΜΕΡΓ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...

    ΑΠΛΑ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ... ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με Ερντογάν δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Απλά, θα συνεχίζεται αυτός ο έμμεσος πόλεμος φθοράς εις βάρος μας. (Να μας στέλνει λάθρο, να διεκδικεί στα χαρτιά πράγματα που *δεν* δικαιούται... *καί να τα παίρνει*, χάριν των εδώ προδοτών, κτλ κτλ.)

      Η επίθεση εναντίον μας θα γίνει υπό ηγεσία κεμαλιστών. Όταν θα δούμε να πέφτει ο Ερντογάν από την ηγεσία των "συμμάχων", τότε να την περιμένουμε. (Καί σε εύλογο χρόνο στρατιωτικής προετοιμασίας, πχ 2-3 μήνες.)

      Διαγραφή
    2. Μια ακόμη παράμετρος......που ίσως...δούμε...
      οι Κεμαλιστές τροχίζουν....τα εργαλεία ....

      ( αυτοί θέλουν να ορμήξουν...)

      έτσι
      ένας ολίγον ξαφνικός θάνατος του ΕRD ( έχει πρόβλημα υγείας εδώ κ αρκετά χρόνια τον συντηρούν...με διάφορα..)
      αλλάζει άρδειν τα δεδομένα....

      εκεί όπως ορθά έχει ειπωθεί ίσως δούμε ότι δούμε... !

      V P X

      Διαγραφή
  6. Στα ζητήματα που έθεσε ο ΕργΔημΕργ επιθυμώ να καταθέσω επιγραμματικά κάποιες σκέψεις, που έχω επισυνάγει από μια πορεία δεκαετιών, παρακολουθώντας την ελλαδοτουρκική διένεξη:

    1. Τόσο η Ελλάδα, όσο και Τουρκία είναι από πλευράς ισχύος ποιοτικά μικρότερες δυνάμεις σε σχέση με τα μεγάλα κέντρα ισχύος, που διαμορφώνουν την γεωπολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια, αυτή η διένεξη εντάσσεται στα γεωπολιτικά σχέδια των ισχυρών κέντρων και διέπεται σε αποφασιστικό βαθμό από αυτά. Τα γεωπολιτικά πλαίσια διαμορφώνουν κυρίως οι ισχυροί.
    2. Το δράμα τής Μικρασιατικής Εκστρατείας και τής καταστροφής που ακολούθησε, ήταν περισσότερο επώδυνο για την Οθωμανική κυριαρχία και πολύ λιγότερο για το Ελλαδικό κράτος, παρά τις σφαγές Ελληνικών πληθυσμών και την εκδίωξη των Ελλήνων από την Μικρά Ασία. Αυτή η διαδικασία μεθοδεύτηκε ως η τελική λύση στο λεγόμενο “Ανατολικό Ζήτημα” με την ριζικό ακρωτηριασμό τού “μεγάλου ασθενούς”, που ήταν η “υψηλή πύλη” και την “τακτοποίηση” τής περιοχής με βάση το κεντρικό σχέδιο τού καμπαλιστικού ιερατείου, η πρώτη πράξη τού οποίου ήταν η ίδρυση τού Νεοελλαδικού κράτους, καθώς και η απόσχιση και άλλων χωρών από την Οθωμανική επικυριαρχία.
    Αυτό που μονίμως παρακάμπτεται ή αγνοείται με ελαχιστότατες εξαιρέσεις, είναι ότι ο Κεμάλ ήταν ενεργούμενο των ΗΠΑ (ο ρόλος των οποίων αποσιωπάται στα τότε δρώμενα τής Πρόσω Ανατολής) και ιδιαίτερα τού κυκλώματος Ρόκφελερ. Επί τού προκειμένου αξίζει να τονισθεί μια σχετική μνεία που γίνεται στο πόνημα τού Νίκου Ψυρούκη “Μικρασιατική Καταστροφή”, αλλά και σε κάποια άκρως διαφωτιστικά βίντεο τού Μελέτη Μελοτόπουλου, όπως το κάτωθι:
    “Μελέτης Μελετόπουλος: Μικρασιατική Καταστροφή - Ιστορικό, τα κρίσιμα σημεία, ο ρόλος των πετρελαίων!"
    https://www.youtube.com/watch?v=lpY9TqaNEy8
    Ο διαμελισμός τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως ισχυρής γεωπολιτικής δύναμης στην περιοχή, περιελάμβανε μια δέσμη μέτρων για την ριζική γεωπολιτική αναδιάταξη τής Πρόσω Ανατολής, η οποία ξεπερνούσε τα γεωπολιτικά δεδομένα αυτής τής περιοχής, επιβάλλοντας ένα νέο μοντέλο παγκόσμιας κυριαρχίας, με την επιβολή τού πετρελαίου ως παγκόσμιου μοχλού εξουσίας μέσω τής περιθωροποίησης τού άνθρακος.
    Στόχος των γεωγραφικών ανακατατάξεων, ήταν κατά πρώτον ο τεχνητός διαχωρισμός των πρώην περιοχών τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μικρά κράτη, που θα έλεγχαν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία, υφαρπάζοντας την κύρια ροή τού πετρελαίου. Η παροχή τμήματος τής λείας από τις ΗΠΑ (που το γενικό σχέδιο προέβλεπε την ανάδειξή της σε κυρίαρχη δύναμη μετά τον Β΄ΠΠ) στην Αγγλία και την Γαλλία, ήταν να αποκατασταθεί μια συγκυριαρχία με εκείνες τις επιθετικές αποικιοκρατικές δυνάμεις, που θα εγγυούνταν ένα άδικο καταπιεστικό διεθνές καθεστώς, ενώ στην πορεία θα ετίθοντο και αυτές υπό την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΚ με την Εύβοια αλλά με την Λάρισα ήτοι το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και όχι μόνο ...πως γίνεται;;; δεν το αμφισβητώ απλά απορώ
    ΔΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ εν Ελλάδι. Σωστό. Όμως:

      (α) Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή παραπαίει· αλλά, ούτως ή άλλως, ΔΕΝ πρόκειται να μας βοηθήσει. Μή σου πω ότι θα βοηθήσει ενεργώς τους Τούρκους, τουλάχιστον εξουδετερώνοντας τα δικά μας όπλα (Ναυτικού, Αεροπορίας) με αντίμετρα. Μήν πω καί γιά χρήση πιλότων, ή οπλικών συστημάτων, που δεν έχουν οι τουρκαλάδες... κι άσε τους δορυφόρους από πάνω, που θα μεταφέρουν τις κινήσεις μας χαρτί καί καλαμάρι στους Τούρκους. (Βλέπε αγγλικές βάσεις στην Κύπρο, το 1974.)

      (β) Έχετε υπ' όψη σας όλοι, κάτι ελάχιστα γνωστό (κακώς, όμως - όσοι είμαστε "ψαγμένοι", θά 'πρεπε να το γνωρίζουμε) : ότι τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ είναι μασωνικές στοές. (Αυτό δεν είναι συνομωσιολογική θεωρία, το έχουν πεί οι ίδιοι.)
      Όλοι ανεξαιρέτως οι ανώτατοι αξιωματικοί, που υπηρετούν σ' αυτά, είναι υψηλόβαθμοι τέκτονες. (Ειδικά οι αγγλόφωνοι, είναι 33ου βαθμού. Όπως ο πάλαι ποτέ αρχηγός της "συμμαχίας", ο διαβόητος ιουδαίος των ηπαπάρα μισέλλην Λούνς.) Οπότε, θα κάνουν ό,τι πούν οι διευθύνοντες τον τεκτονισμό, όχι ό,τι επιθυμεί η Ελλαδίτσα.

      Διαγραφή
  8. Παρακαλώ κυττάξτε ξανά τον χάρτη. Για να κάνουν απόβαση εκεί πρέπει να έχουν περάσει όλο το Αιγαίο, από το πολεμικό ναυτικό, αεροπορία, υποβρύχια exocet κλπ, για να φτάσουν εκεί. Δεν στέκει.
    Ούτε βέβαια αλεξιπτωτιστες. Θα πρέπει να μην τους πάρει χαμπάρι ούτε η αεροπορία ούτε τα αντιαεροπορικα. Δεν είμαστε στην εποχή του ΒΠΠ. Μακάρι να ήταν τόσο ηλιθιοι να κάνουν κάτι τέτοιο.
    Σε νησιά θα προσπαθήσουν να κάνουν σκηνικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα καμώματα του Κούλη (αφοπλισμό της χώρας), είμαστε σε οριακό σημείο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του εχθρού σε πιθανότητα 51% νίκης του.

      Επίσης: μία φρεγάτα αναπτύσσει τελική ταχύτητα (ανάλογα την κλάση / κατασκευή) 50 έως 60 km/h. Πές 40, αν είναι βαρυφορτωμένη με βλήματα. Τότε, η μέγιστη απόσταση του χάρτη, η Σμύρνη-Αγιόκαμπος των 360 km περίπου, σημαίνει 9 ώρες το μέγιστο.
      Σιγά να μην είμαστε έτοιμοι προς αντίδραση σε 9 ώρες!...

      Έγραψα στο κείμενο το γιατί είναι απίθανο να βρούν εμπόδια στον δρόμο τους από το Πολεμικό μας Ναυτικό, ή την Πολεμική Αεροπορία μας, ειδικά σ' αυτές τις δύο διαδρομές: θα κάνουν κι άλλες επιθέσεις νοτιώτερα, αντιπερισπασμού (φυσικά, στέλνοντας σ' αυτές το κρέας - Κούρδους καί λοιπούς ανεπιθύμητους, όχι τους καλούς φαντάρους τους), οπότε τί να πρωτοπρολάβουμε κι εμείς!

      Διαγραφή
    2. Κι όσο γιά την ηλιθιότητα, συμφωνώ. Ο πανέξυπνος καί παμπόνηρος Ερντογάν *δεν* θα μας επιτεθεί. Προτιμάει να μας κάνει "ασύμμετρο" πόλεμο, καί να περιμένει να σαπίσουμε εμείς από μόνοι μας (ως αυτοκαταστροφικοί). (Μάλλον ξέρει απέξω το βιβλίο του Σούν Τζού!)

      Ούτε οι κεμαλιστές είναι επακριβώς ηλίθιοι· που *αυτοί* θα μας επιτεθούν, όταν πέσει ο Ερντογάν. Αυτοί, τώρα, δεν θα συνεχίσουν την τακτική του Ρετζεπίκα, αλλά θα τους πιάσει βιασύνη να τελειώνουν με την Ελλάδα "εδώ καί τώρα" (άλλως τε, "τί τά 'χουν τόσα όπλα!"), εξυπηρετούντες ποιός ξέρει ποιά συμφέροντα.
      Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι *εις βάρος* της Τουρκίας: αυτοί θα (πάνε να) εξοντώσουν εμάς, αλλά ποιός τους είπε ότι τα συμφέροντα θα τους αφήσουν μετά να είναι μοναχοφάηδες στο Αιγαίο!... Στο τέλος, θα τους μακελέψουν.

      Καί μάλλον *αυτά* τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν οι ντονμέδες κεμαλιστές.

      Διαγραφή
  9. Ntolmadakia gialantzi15 Απριλίου, 2025 09:15

    'Ημουν νιός και γέρασα να διαβάζω για αποβάσεις και πολέμους με την Τουρκία. Δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από τρομολαγνεία και άγχος-πίεση σε ένα λαό που δοκιμάζεται 16 χρόνια.Ας δοκιμάσουν την τύχη τους οι απέναντι όποτε θέλουν τους περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες όσοι μείναμε να φυλάμε Θερμοπύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ακριβως θελουν. Να δημιουργουν το (εξωτερικο) αγχος ωστε ο λαος (εμεις) να κουραστουμε και στο τελος θα μας την πεσουν εκ των εσω...

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
  10. Συνέχεια προηγούμενου...

    Η εν λόγω γεωπολιτική αναδιάταξη προέβλεπε την ίδρυση δυο κρατών μικρότερης ισχύος εκατέρωθεν τού Αιγαίου, τα οποία θα ήταν αμέσως εξαρτημένα από τις δυτικές δυνάμεις και θα βρισκόντουσαν σε μόνιμη αντιπαλότητα μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος τής περιοχής. Η άρχουσα τάξη τής Τουρκίας, η ο οποία προέκυψε ως απολειφάδι τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν επόμενο να διακατέχεται από μεγαλοκρατικές αντιλήψεις και επεκτατικές ονειρώξεις, ενώ το Ελλαδικό καθεστώς ήταν αμιγής λακές των δυτικών. Όμως, οι μεγάλες δυνάμεις είχαν φροντίσει η Τουρκία να περιορίζεται στα κιλά της και οι μεγαλοκρατικές ονειρώξεις να μην ξεφέύγουν από τα όρια τής εκτόνωσης “ευσεβών” πόθων. Κλασσική απόδειξη αυτής τής ρύθμισης είναι, ότι όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα διέθετε ουσιαστική υπεροπλία έναντι τής Τουρκίας σε οπλικά συστήματα αιχμής, η οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε, όπως πιστοποιούν έγκυροι υψηλά ιστάμενοι τότε επιτελικοί τού στρατεύματος. Η κατάληψη τής βορείας Κύπρου δεν ήταν αποτέλεσμα τού κλιμακούμενου τουρκικού επεκτατισμού, αλλά έδωσε διέξοδο σε μια υποβόσκουσα σύγκρουση για τον έλεγχο τής Κύπρου μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας. Ο τουρκικός επιθετισμός αποτέλεσε μόνον τον μοχλό επιβολής των γεωστρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ μέσω τής διχοτόμησης / νατοποίησης. Όπως επίσης εκείνη την περίοδο εκδηλώθηκαν σημαντικές τάσεις συνεννοήσεως μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας, όταν και στις δυο χώρες την ουσιαστική επιρροή εξασκούσε η Αγγλία. Η προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Καραμανλή και Μεντερές, στην φάση που Καραμανλής ως παλατιανός λακές εξυπηρετούσε αγγλικά συμφέροντα, πριν μυηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου στο λεγόμενο “αμερικανικό σενάριο', μετά την άφιξή του ως πράκτορας τής CIA στην Ελλάδα, οδήγησε στην καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση από τούς κεμαλικούς τού Μεντερές, που ήσαν πιόνια τής σύμπραξης σιωνιστών και ηπαπαρίων (σύμφωνα με τον γνωστό προσδιορισμό τού ΕργΔημΕργ).
    Η ζημιά που επιβλήθηκε στο οθωμανικό κατεστημένο από αυτό το κύκλωμα με την Μικρασιατική σύγκρουση ήταν τεράστια και επικεντρωνόταν σε δυο βασικούς άξονες.
    Αφ' ενός μεν διαμελίστηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία και περιορίστηκε στο τουρκικό απολειφάδι, βάσει τού υποβόσκοντος ιδεολογήματος τού “παντουρκισμού”, το οποίον φρόντισαν εγκαίρως οι δυτικοσιωνιστικοί πάτρωνες των ντονμέδων να θρέψουν και να ενισχύσουν καταλλήλως. Παρότι αυτό διαφαίνεται να είναι εν πρώτοις αποκύημα τουρκικού επεκτατισμού, στην πράξη ναρκοθέτησε την βάση τής οθωμανικής επικυριαρχίας, που ήταν το Χαλιφάτο. Αξίζει να τονισθεί, ότι ο σουλτάνος ως κοσμικός ηγέτης τής αυτοκρατορίας, ήταν ταυτοχρόνως και θρησκευτικός προϊστάμενος όλων των απανταχού Σουνιτών. Αυτός ο θρησκευτικός ακρωτηριασμός είχε τεράστιες συνέπειες όχι μόνον για τα γεωπολιτικά δεδομένα τού μετέπειτα 20ου αιώνος, αλλά διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα με τρόπο που δεν ανέμεναν οι δυτικοί - σιωνιστές σε δυσμενή βάση γι αυτούς και τα γεωπολιτικά δεδομένα τού 21ου αιώνος μέχρι σήμερα.
    Ενώ η ζημιά για τον Οθωμανισμό από το φιάσκο τής Μικρασίας ήταν διπλή, για τον Ελληνισμό είχε συνέπεια μια μεγάλη ζημία, αλλά ταυτοχρόνως και ένα τεράστιο όφελος, το οποίον η νοητική αγκύλωση που έχουμε υποστεί από την Μικρασιατική Καταστροφή, δυσχεραίνοντας την ετοιμότητά μας να αποτιμήσουμε ενδελεχώς τις σχετικές διαδικασίες, δεν μάς επέτρεψε να αναγνωρίσουμε.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διός Κούρος15 Απριλίου, 2025 11:24

    Ο αγαπητός Εργοδότης, εκεί που μας "ρίχνει στα τάρταρα" τους κραδασμούς μας ... τσούπ μας πετάει και ένα ΥΓ1 και μας ανεβάζει πάλι. Έτσι για να κρατά τις ισορροπίες 😊

    Διάβασα με προσοχή (όπως πάντα) το άρθρο. Διάβασα και τα σχόλια των αγαπητών σχολιαστών. Απο πλευράς μου δύο ακόμα σενάρια, το ένα πιο ψεκ απο το άλλο, διότι ουδείς γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλως τε σε μια κουβέντα πάντα πρέπει να μιλάει και ο ψεκασμένος, έτσι δεν είναι ; χα χα χα

    Το ένα σενάριο λέει επανάληψη του 1999 και ο νοών νοείτω. Αυτή την εποχή, με αυτά τα παγκόσμια δεδομένα, ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία θα διακινδυνεύσουν άλλο ένα σημείο ανάφλεξης. Το να το προκαλέσουν τα βαθέα κράτη των δύο δυνάμεων, είναι ένα ενδεχόμενο αλλά μικρό, διότι έχει πάρει φωτιά ο κ@λος τους μέσα στα προπύργιά τους ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα όπως σωστά λέει ο Αναξίμανδρος.

    Συνεπώς ΑΝ οι δίπλα, σε συνεννόηση με "αυτόν" και φορώντας άπαντες τις ποδίτσες τους, επιχειρήσουν το παραμικρό, θα τους βρεί το "κούνημα" ΠΡΙΝ αποπλεύσουν ή σηκωθούν στον αέρα. Όχι ότι προσωπικά φοβάμαι είτε επεισόδιο είτε γενικευμένη σύρραξη. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.

    Το άλλο σενάριο λέει προσοχή στον Ήλιο.

    Πάντως, αν είναι να κάνουν κάτι, το βλέπω πιθανότερο όταν γίνει η οικονομική κατάρρευση. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

    Σπάω το κεφάλι μου να σκεφτώ το ποιό είναι το "πληροφοριακό υπερόπλο" του ΥΓ1, αλλά ΔΕΝ θα τολμήσω πρόβλεψη. Θα ήταν πολύ ψεκασμένη χα χα χα χα.

    Έρρωσθε

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνέχεια προηγούμενου...

    Το όφελος που αποκόμισε ο Ελληνισμός από την προσφυγοποίηση των Ελλήνων τής Μικρασίας και την ανταλλαγή πληθυσμών που ακουλήθησε, ήταν ο ομογενοποίηση σε εθνική βάση τής Μακεδονίας και τής Θράκης, όπου προηγουμένως σε πλείστες όσες περιοχές οι Έλληνες ήσαν μειοψηφία. Εξ ίσου σημαντικές συνέπειες είχε η εγκατάσταση των προσφύγων κυρίως σε αστικά κέντρα. Αυτοί, οι οικονομικώς κατεστραμμένοι, πλην όμως ανήσυχοι άνθρωποι, ενέτειναν την αστυκοποίηση και την προλεταριακή σύνθεση των μεγαλουπόλεων, που ώθησε στην εκκίνηση τής εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, η οποία εκδηλώθηκε συγκριτικά με μεγάλη καθυστέρηση. Πέραν αυτού, το μπόλιασμα τού εγχώριου πληθυσμού με τούς Μικρασιάτες, που είχαν αναπτύξει προηγουμένως στις εστίες τους σοβαρή οικονομική και πολιτισμική πρόοδο, αναβίβασε τα κοινωνικά δεδομένα τής χώρας.
    Η κατάργηση τού οθωμανικού Χαλιφάτου είχε τεράστιες συνέπειες στην εξέλιξη τού Ισλάμ. Το ισλάμ είχε πριν την επικυριαρχία των Τούρκων μια τεράστια πολιτισμική ανάπτυξη και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, διαδικασία που αποσιωπάτε σκοπίμως, με αποτέλεσμα αυτή εν πολλοίς να αγνοείται. (Η όποια σχετική αναφορά σε αυτό το θέμα ξεπερνά τα όρια των προκείμενων σχολιασμών). Οι τούρκοι, ως επιθετικές ορδές, διακρίνονταν από απόλυτη βαρβαρότητα και πολιτιστικό επίπεδο νομάδων τής στέπας, που κινείτο πέριξ τού μηδενός. Η ανάληψη τής θρησκευτικής επικυριαρχίας τού Ισλάμ από αυτούς, κατακρήμνισε πολιτισμικά αυτήν την θρησκεία στο βάραθρο τής δεσποτικής στασιμότητας και τής βάρβαρης πολεμικής επεκτατικής αλλοτρίωσης, εγκαθιστώντας αυτό που ο Μαρξ είχε αποκαλέσει “παρωχημένο και οπισθοδρομικό τρόπο ασιατικής παραγωγής”. Σε αυτές τις διαδικασίες ουδείς αναφέρεται στην Ελλάδα, καθότι η ταύτιση τού ισλάμ με τον οθωμανικό και νεοοθωμανικό δεσποτισμό ανταποκρίνεται πλήρως στα κελεύσματα τού Χάτινγκτον περί σύγκρουσης των πολιτισμών και την καλλιέργεια αρμαγεδωνικής ψύχωσης.
    Μετά την κατάργηση τού χαλιφάτου, φρόντισαν οι δυτικοσιωνιστές να μεταφερθεί το κέντρο τής σουνιτικής χειραγώγησης στούς βαχαμπιστές, οι οποίοι για να αποπατήσουν, αναγκάζονται να σηκώσουν την κελεμπία. Η ειδεχθής αυτή παρέμβαση συνεχίστηκε στην πορεία κατά την δεκαετία τού ΄40 με την ίδρυση τής “ισλαμικής αδελφότητος”, η οποία αποτέλεσε στην κυριολεξία θρησκοληπτικό βόθρο καλυμμένης διεκπεραίωσης των εντολών τού ιμπεριαλισμού στις Αραβικές χώρες. Πλην όμως, η παρέμβαση τού Ιράν στην σύγχρονη εποχή, το οποίον ποτέ δεν ελέγχθηκε σε θρησκευτική βάση από το δυτικό κατεστημένο, επιχειρεί ένα αποκαθαρισμό τού ισλαμ από τις ρυπαρές προσμίξεις που τού επιβλήθηκαν στην πορεία αιώνων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης τού πάλαι ποτέ προοδευτικού χαρακτήρα του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Περσία ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια, σε ένα από τα οποία φοίτησε και ο Πλήθων ο Γεμιστός. Αυτή η διαδικασία έχει ως συνέπεια να ξεκινήσει στον μείζονα αραβικό χώρο μια διαδικασία αφύπνισης για την αποκατάσταση τού ισλάμ σε αξιακή βάση, στην οποία πρωτοστατούν Άραβες, που διαθέτουν μη ευκαταφρόνητη μόρφωση. Αυτή η διαπίστωση δεν αναιρεί το δεδομένο, ότι και οι μουλάδες στο Ιράν διακατέχονται από σύνδρομα και απαράδεκτες ακρότητες, δεδομένου ότι κάθε δόγμα μπορεί να οδηγήσει σε φανατισμό. Πλην όμως στο Ιράν έχει συγκροτηθεί μια φρόνιμη κοινωνική ελίτ, η οποία χωρίς να αμφισβητεί το θρησκευτικό κατεστημένο, προσπαθεί να το οδηγήσει σε προσγειωμένα και δημιουργικά ύδατα, έχοντας προβεί ήδη σε αξιολογότατα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Και αυτό το ισλάμ, που προσανατολίζεται σε αξίες και που οι αμοραλιστές, διαβρωμένοι και υπερόπτες δυτικοί περιφρονούν και χλευάζουν, σύντομα θα το βρουν με επώδυνο τρόπο μπροστά τους. Το ίδιο ισχύει εξ ίσου και για την αποκαθαρισμένη από θρησκοληπτικά σύνδρομα Ορθοδοξία. Όπως έδειξε η πρόσφατη συμμαχία Ρωσίας Ιράν, όπως επίσης τέθηκε το ζήτημα σε πρόσφατο δημοσίευμα τού Αλεξάντερ Ντούγκιν, αυτή πάει μακρύτερα από τον στρατιωτικό τομέα.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως και πολλοι ελληνες εμειναν εκτός εθνικου κορμου και αντιστοιχα μας κατσικωθηκαν "αλλοι", καθως η ανταλλαγη πληθυσμων εγινε βασει θρησκευτικων πεποιθησεων και οχι εθνικης καταγωγης.

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
  13. Εξαιρετικός ο εργοδότης όπως πάντα
    Επίσης οι επισημάνσεις του Νικόλαου Γεωργιαδή με τις οποίες συμφωνώ

    Δυο σκέψεις (που πολύ πιθανόν να είναι λανθασμένες)
    Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως φόβητρο απέναντι στην Τουρκία για να μην τολμήσει να φύγει από την συμμαχία, και το ανάποδο θα ίσχυε στην περίπτωση που στην Ελλάδα θα ανέβαινε μια πατριωτική κυβέρνηση που σκόπευε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αλλά με το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδος αυτό το σενάριο δεν παίζει, από την πλευρά της Τουρκίας έχω την εντύπωση πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνει κίνηση αυτονόμησης από το ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα οι φιλονατοϊκές κυβερνήσεις της θα σπρωχθεί από τους συμμάχους να κάνει επιθετικές πολεμικές κινήσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά το να αποχωρήσει η Τουρκία από την συμμαχία είναι μια μικρή πιθανότητα (ίσως μηδενική) οπότε η Τουρκία και εννοείτε η Ελλάδα θα παραμείνουν νατοϊκές χώρες και όσο υπάρχει αυτή η συνθήκη δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πολεμική κίνηση από την Τουρκία.
    Φυσικά παίζει και το σενάριο η Τουρκία να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και πριν βγει σκοπεύει να πάρει και ένα κομμάτι από την Ελλάδα.

    Η Τουρκία το τουρκικό κεφάλαιο από όσο γνωρίζω έχει κάνει σοβαρές αγορές επενδύσεις στον ελλαδικό χώρο, έχει αγοράσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Θράκη, οικόπεδα στα νησιά, υποδομές, κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και σίγουρα και άλλα που δεν γνωρίζω, δηλαδή η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει πατήσει γερά το πόδι της στην γη της Ελλάδα,
    αναρωτιέμαι για πιο λόγο να μπει στον κόπο να μπει σε έναν πόλεμο που θα της κοστίσει πολύ και θα την φθείρει περισσότερο με μία χώρα που το πολιτικό της προσωπικό την πουλάει όσο όσο και όπως παν τα πράγματα σε λίγα χρόνια το τουρκικό κεφάλαιο θα είναι ένα μέρος της εξουσίας της Ελλάδος; (για να μην πω πως είναι ήδη)

    και απαντάω στην ερώτηση μου, χωρίς να είμαι σίγουρος, για γεωπολιτικούς λόγους

    ωραία, αν η πολεμική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος και η αρπαγή ενός μέρος της είναι στα πλαίσια ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού (και όχι οικονομικού) αλλαγής των συνόρων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, τότε σε αυτήν την περίπτωση είμαι απολύτως βέβαιος ότι στο γεωπολιτικό αυτό παιχνίδι (έλεγχος του Αιγαίου) θα μπουν και άλλοι παίκτες πολύ πιο ισχυροί από την Τουρκία και τότε όχι μόνο δεν θα ευοδωθούν οι βλέψεις της για προέκταση των συνόρων της προς δυσμάς αλλά θα υποστεί η ίδια απώλεια εδαφών της
    (ασχέτως τι ζημιά θα πάθουμε εμείς δικαιολογημένα μιας και θα αποδειχτούμε ανάξιοί να προστατέψουμε την επικράτεια μας)
    ΗλίαςΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό φίλε Ηλία:

      https://www.pirinoslogios.com/post/%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1

      Διαγραφή
    2. Φίλε Κώστα Ταύρε, η Κύρα Αδάμ πάντα αξιόπιστη και αγαπημένη

      Οπότε το μόνο που μένει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταδικάσει την επανάσταση του 1821 και να μετονομάσει το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη σε μνημείο του τούρκου στρατιώτη

      Ώρες ώρες σκέφτομαι φαντάσου να βγουν οι προφητείες να μας την πέσει ο Τούρκος να μας πάρει δυο νησιά, να θυμώσει ο Ρώσος να επιτεθεί στην Τουρκία, και εμείς να στείλουμε τα ραφάλ να επιτεθούν στους ρώσους που απείλησαν την σύμμαχο Τουρκία, ικανούς μας έχω (τους κυνβερνώντες)

      Κάπου έχω ακούσει δεν ξέρω εάν ισχύει ότι υπάρχει μια τουρκική τράπεζα βιτρίνα (δεν είναι κανονική με συναλλαγές καταθέσεις και τα ρέστα) του τουρκικού κράτους; του Ερντογάν; στο κέντρο της Αθήνας η οποία έχει στηθεί για να εξαγοράζει πολιτικούς, πάντως εάν αληθεύει η πληροφορία εξηγεί πολλά ανεξήγητα
      ΗλίαςΦ

      Διαγραφή
    3. .......Η Τουρκία το τουρκικό κεφάλαιο από όσο γνωρίζω έχει κάνει σοβαρές αγορές επενδύσεις στον ελλαδικό χώρο, έχει αγοράσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Θράκη, οικόπεδα στα νησιά, υποδομές, κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και σίγουρα και άλλα που δεν γνωρίζω, δηλαδή η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει πατήσει γερά το πόδι της στην γη της Ελλάδα,......




      IΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΩΘΕΝ ,

      ΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΣ ( ΠΟΣΑ ? ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ? ) ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΝΤΑΡΙ....




      V P X

      Διαγραφή
  14. Συνέχεια προηγούμενου...

    Συνέχεια προηγούμενου...

    Μετά την εκούσια διάλυση τού σοβιετικού συνασπισμού άλλαξε ο ρόλος τής Τουρκίας στα πλαίσια τής νατοϊκής συμμαχίας, παύοντας να είναι αυτή το στρατιωτικό ανάχωμα των δυτικών στα νότια τής Ρωσίας. Τότε αποφάσισαν οι ΗΠΑ να προωθήσουν τον διαμελισμό της με την συγκρότηση Κουρδικού κράτους. Με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατόν να περιοριστεί η κυριαρχία τής άρχουσας τάξης τής Τουρκίας, που δεν είχε εγκαταλείψει τις μεγαλοκρατικές ονειρώξεις, τις οποίες η δύση είχε εκθρέψει στο παρελθόν εξ ίσου, για να παγιώσει συνθήκες αντιπαλότητας στην περιοχή, κυρίως σε βάρος τής Ελλάδος. Τμήμα τής ηγεσίας των Κούρδων χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από τάσεις καιροσκοπισμού και παρείχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να μετατραπεί το κίνημα ανεξαρτησίας των Κούρδων σε μακρύ χέρι τού ιμπεριαλισμού, διαδικασία που επιτεύχθηκε στην πορεία με το μόρφωμα τής Ροζάβα.
    Ο νεοοθωμανισμός εμφανίσθηκε ως αντίδραση τού τμήματος τής άρχουσας τάξης τής Τουρκόιας, καθώς οι τάσεις ενδογένειας και αντιπαράθεσης με τον Κεμαλισμό αυξήθηκαν έντονα σε αυτά τα πλαίσια. Αυτή η πορεία είχε σαν αποτέλεσμα την αναβίωση τού ιδεολογήματος τού τουρκικού Χαλιφάτου, πλην όμως αυτό δεν μπορούσε να στραφεί προς τούς αραβικούς σουνιτικούς πληθυσμούς μετά την απόσπαση των αραβικών περιοχών από την Οθωμανική αυτοκρατορία και την ανατροπή τού καθεστώτος τής ισλαμικής αδελφότητας στην Αίγυπτο, που είχε επιβληθεί μέσω “έγχρωμης” επανάστασης με την ύπουλη προώθηση των δυτικών. Μετά την ήττα και την εξολόθρευση τού ΙΣΙΣ στην Συρία, έπαψε η Σαουδική Αραβία να αποτελεί βάση τής ισλαμικής αδελφότητος, η οποία είχε περιοριστεί δραστικά και είχε περιθωριοποιηθεί πλήρως. Η ανασυσταθείσα προοπτική τού τουρκικού Χαλιφάτου κατευθυνόταν ως εκ τούτου προς τούς τουρκογενείς στα Βαλκάνια και στην περιοχή τού Καυκάσου. Αυτή η διαδικασία κρίθηκε αναγκαία από τον νεοοθωμανισμό, αφ' ενός για λόγους εξυπηρέτησης των πάγιων μεγαλοκρατικών ανειρώξεων, αλλά ταυτοχρόνως και για λόγους ανάγκης. Με την σχετική αποστασιοποίηση τού τουρκικού καθεστώτος από την δύση και ενώ τα σχέδια διαμελισμού τής Τουρκίας εξακολουθούσαν να υφίστανται, με την ίδρυση μάλιστα κουρδικού κράτους και τούς σιωνιστές να σχεδιάζουν ρεβάνς ενάντια στον περιορισμό τού κεμαλισμού που επιβλήθηκε, ο νεοοθωμανισμός ήταν υποχρεωμένος να ενισχύσει την βάση του, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Από την προηγούμενη κυριαρχία τού Βαχαμπισμού πάνω στο σουνιτικό στοιχείο κατάφεραν οι νεοοθωμανοί να ενσωματώσουν τα απομεινάρια τού ΙΣΙΣ μέσω εξαγοράς των στελεχών τους και παρεμβάσεων τής ΜΙΤ. Επίσης διατήρησαν τον ισχυρό δεσμό που είχαν με το Κατάρ, το οποίο έχει αναδειχθεί προ πολλού σε βασικό τους χρηματοδότη, σχεδιάζοντας την πραγματοποίηση αγωγού των υδρογονανθράκων που αντλεί στην περιοχή τής Συρίας.
    Σε αυτά τα πλαίσια επέλεξαν οι νεοοθωμανοί να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη πολιτική, η οποία αιωρείται σε ένα τεντωμένο νήμα μεταξύ δύσεως και Ρωσίας στα πλαίσια μιας ασταθούς ισορροπίας. Η στήριξη αυτής τής πολιτικής κρίθηκε σκόπιμη από τούς Ρώσους, παρότι οι τουρκογενείς ταταροουσμπέκικοι πληθυσμοί στα νότιά της αποτελούν διαχρονικά μόνιμο στοιχείο τριβής με τούς Τούρκους, ώστε να επιτευχθεί η αποδυνάμωση τής νοτιοανατολικής πτέρυγας τού ΝΑΤΟ.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνέχεια προηγούμενου...

    Μέσα από αυτό το πρίσμα, βρίσκεται ο νεοθωμανισμός κάτω από υπαρκτές απειλές, ενώσω τόσο οι δυτικοί όσο και οι Ρώσοι θεωρούν το τουρκικό καθεστώς καιροσκοπικό και αναξιόπιστο, που είναι ικανό να συμπράξει μόνον σε επίπεδο λυκοφιλίας. Γι αυτό οι νεοθωμανοί έριξαν το βάρος στην οργάνωση σημαντικής εγχώριας παραγωγής οπλικών συστημάτων, χωρίς όμως να μπορέσουν να φθάσουν (τουλάχιστον στην τρέχουσα φάση) στο επίπεδο τής ανάπτυξης μιας επαρκούς στήριξης σε αυτόνομα αναπαραγόμενες στρατιωτικές υποδομές. Παρά τούς μόνιμους λεονταρισμούς και την εκτόξευση μεγαλόστομων απειλών εναντίον αυτών, που κατά καιρούς θεωρούν αντιπάλους τους οι νοεοοθωμανοί, γνωρίζουν άριστα, ότι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για επικίνδυνα τυχοδιωκτικούς επιθετικούς πειραματισμούς. Η κατάληψη ξένων εδαφών, που ανήκουν στην κυριαρχία άλλων χωρών, που κατοικούνται από εχθρικούς και ξένους σε εθνοτική βάση προς την Τουρκία πληθυσμούς, δεν έχει κανένα νόημα, χωρίς την συνακόλουθη επιβολή εθνοκάθαρσης ενάντια σε αυτούς τούς πληθυσμούς και το μόνον που επιτυγχάνεται με το αυτόν τον τρόπο είναι η επισώρευση πρόσθετου βάρους, σε φάση που οι εξισορροπήσεις αποτελούν ήδη γεωπολιτική πρόκληση. Όσο αφορά την Ελλάδα, η οποία διαθέτει μη ευκαταφρόνητες αμυντικές υποδομές, μια απόπειρα εθνοκάθαρσης θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο μόνον για μερικά νησιά τού Αιγαίου και ένα μικρό τμήμα τής Θράκης. Πλην όμως, σε αυτήν την διαδικασία παρεμβαίνει καθοριστικά ο διεθνής παράγων και πέραν αυτού, μια αντιπαραβολή κόστους και οφέλους καθιστά τέτοιου είδους σχέδια τελείως ασύμφορα για την Τουρκία, με μια μόνη εξαίρεση. Η επιβολή ενός νέου βαλκανικού πολέμου θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες ρευστότητες στην περιοχή, που θα άνοιγαν περιθώρια για την προώθηση νέων ισορροπιών. Πλην όμως σε μια τέτοια περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων θα βρίσκεται στα πλαίσια σχεδιασμού των ισχυρών δυνάμεων τής γεωπολιτικής και όχι στην ευχέρεια δυνάμεων μέσης ισχύος.
    Η πρόσφατη εισβολή των νεοθωμανών στην Συρία δεν καταργεί αυτά τα δεδομένα. Στον βορά τής Συρίας υπάρχει σημαντικό τουρκογενές στοιχείο, που στην πορεία έχει συμπράξει οργανικά με τα απομεινάρια τής αλ καΐντα. Επί πλέον το κουρδικό κράτος στα πλαίσια τής πρώην συριακής επικράτειας συνιστά μόνιμη απειλή ένεκα τού κουρδικού στοιχείου στο εσωτερικό τής Τουρκίας. Το βασικότερο όμως όλων είναι, ότι η πλήρης αποδυνάμωση τού συριακού καθεστώτος στην διάρκεια των τελευταίων ετών είχε επιφέρει ουσιαστικά ένα κενό εξουσίας σε αυτήν την χώρα, την οποίαν εποφθαλμιούν ταυτοχρόνως σιωνιστές και νεοθωμανοί, για διαφορετικούς λόγους έκαστος εξ αυτών. Η θερμή σύγκρουση που ξεκίνησε να αναπτύσσεται βραδυφλεγώς αυτήν την περίοδο μεταξύ τους στο συριακό έδαφος, δείχνει ότι προϋπήρχε η τάση, για το ποιος θα προλάβαινε ποιον στην βίαιη επιβολή καταστάσεων, για την οποία παρείχε δυνατότητες η αστάθεια που προέκυψε. Μέσα από αυτήν την σκοπιά, οι αντίστοιχες κινήσεις και των δυο, δεν διέπονταν μόνον από διαθέσεις επεκτατισμού, στα πλαίσια τής πάγιας επιθετικής πρακτικής τους για επέκταση των συνόρων τους, αλλά αποτελούσαν αναγκαίες πράξεις για την επιβίωση τού ήδη υπάρχοντος. Αναμφιβόλως στην όλη διαδικασία εμπλέκεται επί πλέον και ο σημαντικότατος ρόλος των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κώστα Μπαρμπή (στο βιβλίο του Ελευθέριος Βενιζέλος
    "εθναρχης" 'η εθνικος ολετηρας;) η τουρκία διεκδίκησε και πήρε πολεμική αποζημίωση στην Λωζάνη το 1923. Ο εφιάλτης Βενιζέλος ελλείψει χρημάτων τους έδωσε την Ανδριανούπολη.

    Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο εγδημεργ η ιστορία δείχνει ότι οι τούρκοι κάνουν πόλεμο μόνο όταν αυτός είναι στημένος παρασκηνιακά και τους προσφέρεται έτοιμη η λεία στο πιάτο (πχ Κύπρος). Άρα αναμένουν την ολοκλήρωση της σχεδιασμένης παρακμιακής πορείας της Ελλάδος από το εντός γενιτσαρικό κωλετομαυροκορδατοβενιζελικό κατεστημένο και την πλήρη αποδυνάμωσή μας πριν κάνουν το βήμα.

    Και οι λεονταρισμοί τους (και η δήθεν επιτυχημένη εξωτερική πολιτική τους) απευθύνονται σε αυτό το ντόπιο ανθελληνικό κατεστημένο που πρόσκειται απόλυτα φιλικά έως δουλικά σε αυτούς.

    Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τούρκοι από το 1821 και μετά μας φοβούνται και έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι μας με τις αλλεπάλληλες συντριβές και ήττες που υπέστησαν από τους προγόνους Ήρωες μας.

    Με μια πραγματικά Ελληνική κυβέρνηση δεν θα τολμούσαν να κάνουν κιχ.

    Υπερίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνέχεια προηγούμενου...

    Αυτό που ενδιαφέρει την πρακτικά την Τουρκία, είναι η απόκτηση ενεργειακών πόρων, τούς οποίους παντελώς στερείται. Αυτή είναι η αιτία τής μόνιμης αμφισβήτησης τού καθεστώτος στο Αιγαίο, στο Κρητικό και στο Λιβυκό πέλαγος. Η μόνιμη όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, μέσω εκτόξευσης απειλών, μόνιμες παραβιάσεις τού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, αμφισβήτηση βραχονησίδων και ναυτικά επεισόδια αποσκοπεί να επιβάλλει τετελεσμένα, ως προηγούμενα για μελλοντική χειραγώγηση καταστάσεων. Επίσης η εισβολή στην Συρία σχετίζεται άμεσα με την ανάδειξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ που ανήκει με βάση το διεθνές δίκαιο σε αυτήν την χώρα. Αυτά κρατούνταν επί δεκαετίας σφραγισμένα και αποσιωπείτο σχολαστικά η ύπαρξή τους, ώστε να μην καταστούν η Ελλάδα και η Τουρκία πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Περιώνυμη είναι και η σύμβαση Cooper, που επέβαλαν το 1945 οι δυτικοί στην Ελλάδα, απαγορεύοντάς της την αξιοποίηση των όποιων φυσικών πόρων αυτή κατέχει με δική της πρωτοβουλία. Το ζήτημα των ενεργειακών πόρων τής Μεσογείου βγήκε στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση τής Ευρώπης, λόγω τής έντονης εξάρτησής της από τούς γαιάνθρακες τής Ρωσίας.
    Η πρόσφατη επίσκεψη τού Δένδια στον αλ τσογλάνι στην Δαμασκό, έγινε με εντολή των ΗΠΑ, για να τού απαγορευτεί η διακήρυξη ΑΟΖ.
    Μετά την εισβολή τής Τουρκίας στην Συρία ξεκίνησε στις ΗΠΑ μια αλλοπρόσαλλη και αστεία προπαγάνδα, που έθετε ζήτημα τής Κωνσταντινούπολης. Αυτή προωθήθηκε για να ασκηθεί φρονηματισμός στις ενεργειακές προθέσεις τής Τουρκίας και όχι για να προωθηθούν οι όποιες υποθέσεις τού Ελληνικού αλυτρωτισμού. Η “Μεγάλη Ιδέα” εξ άλλου ενταφιάστηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή και έκτοτε ουδείς έθεσε τέτοιου είδους θέματα. Παρόλα αυτά η Μεγάλη Ιδέα ωφέλησε πολύ το έθνος στο απώτερο παρελθόν, θέτοντας σε κίνηση τον Μακεδονικό Αγώνα και συμβάλλοντας να επεκτείνει το Ελλαδικό κρατίδιο τα σύνορά του στα σημερινά τους όρια. Πλην όμως η νοθευμένη εκμετάλλευση τής Μεγάλης Ιδέας υπό την καθοδήγηση ξένων ανθελληνικών κύκλων οδήγησε επίσης το έθνος σε δεινά, όπως ο πόλεμος τού 1997 και η δράση τής “ΕΟΚΑ Β΄” στην Κύπρο. Γι αυτό απαιτείται σε ζητήματα προώθησης αλυτρωτικών στόχων ιδιαίτερη προσοχή, όταν μάλιστα οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες ξεκινούν από ξένες δυνάμεις.
    Η Τουρκία περιορίστηκε στα κιλά της αναφορικά με τις ενεργειακές επιδιώξεις της με την πρόσφατη θέση εκτός ισχύος τού τουρκολιβυκού συμφώνου από την πολυεθνική Exxon. Πολλοί πανηγύρισαν στην Ελλάδα μετά από αυτήν την πρακτική, ότι με αυτήν την επιβολή η Exxon υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Ελλάδας. Στην ουσία όμως η αυθαίρετη αυτή πρακτική κατέδειξε ότι Μεσόγειος δεν ανήκει στους λαούς της, αλλά στις πολυεθνικές.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συνέχεια προηγούμενου...

    Ο Αθανάσιος Στριγάς έθεσε επανειλημμένα στο παρελθόν με περισσότερα βιβλία με έμφαση το ζήτημα των Πετρελαίων στο Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος, σε φάση που κανείς δεν αναφερόταν σε αυτά (Με εξαίρεση τον μακαρίτη τον Σοφιανόπουλο, που είχε προβεί σε εξορύξεις στην περιοχή τής Ηπείρου και κάποιοι φρόντισαν εγκαίρως για την φυσική του εξόντωση). Όταν ρωτήθηκε ο Στριγάς σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, εάν συμφέρει στην Ελλάδα η άντληση των πετρελαίων, που βρίσκονται στην επικράτειά της, απάντησε, παρά τον προηγούμενο αγώνα του για την επικαιροποίηση τού θέματος, αρνητικά. Υποστήριξε, ότι την μερίδα τού λέοντος θα αποσπάσουν, εάν αυτά αντληθούν, οι πολυεθνικές και τα ψίχουλα που θα δοθούν στην Ελλάδα και την Τουρκία θα επιστρέψουν πάλι σε αυτές, μέσω τής αγοράς όπλων, από εταιρείες που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ιδίων, μέσω τής εκατέρωθεν ψύχωσης αντιπαλότητος, που τα ίδια κέντρα προωθούν στις δυο αυτές χώρες.
    Οι εξελίξεις και ιδιαίτερα οι πιο πρόσφατες πιστοποιούν, ότι οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους αχθοφόροι έχουν επιλέξει να κλέπτεται ο πλούτος τής ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδος, που είναι πιο πειθήνιο χειραγωγούμενο από ότι ο νεοθωμανισμός με τις μεγαλοκρατικές ονειρώξεις του. Οι μεγάλες δυνάμεις είναι αυτές που επιβάλουν το γεωπολιτικό κατεστημένο και όχι ο κάθε περιφερειακός αλητάμπουρας. Και είναι ορθή η εκτίμηση τού ΕργΔημΕργ, ότι η τουρκία αποτολμά συγκρούσεις μόνον όταν είναι πλήρως εξασφαλισμένα τα νώτα της εκ των προτέρων, όπως έδειξε το φιάσκο τής Κυπριακής τραγωδίας, με τα δυο πλοία που ξεκίνησαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν την Κύπρο ενάντια στην τουρκική εισβολή και τούς απαγόρευσε ο έκτος στόλος να πλησιάσουν την νήσο, οπότε οι ναύτες τους έκαναν στην συνέχεια θαλάσσια μπάνια την Ρόδο. Άρα μακρυά από φρούδες και ελεγχόμενες εξάρσεις. Παρόλο, ότι μια επίθεση τής τουρκίας εκτός πλαισίων νέου αναδασμού των Βαλκανίων δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα πιθανή, ισχύει πάντοτε η αρχή, “ποτέ μην πεις ποτέ...”.
    Τα βλαχαδερά που διοικούν την Ελλάδα και ο συρφετός που τούς ακολουθεί έχουν εθιστεί στο πλιάτσικο μέσω ξεπουλήματος τής χώρας, χωρίς ποτέ να φροντίσουν να οργανωθεί αυτή και να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία επιμένει να αδρανεί, ή να πουλάει τρέλα.
    Την περίπτωση που αναφέρεται σε προηγούμενο σχόλιο, να παραχωρήσουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα την Κωνσταντινούπολη, θεωρώ ως μια πιθανή εξέλιξη στο μέλλον. Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι σε τι θα μάς ωφελήσει η δωρεά μιας επί πλέον οικίας από άλλους, όταν εμείς ανεχόμαστε εμμονικά την μετατροπή τού οικήματός μας σε αχούρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Διονύση,
      πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα κατέθεσες. Σε ευχαριστούμε για τον πλούτο των πληροφοριών, σε ευχαριστούμε για την διαφώτιση όσων αναγνωστών μας δεν τα έχουν ψάξει ενδελεχώς.
      Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά στην Ελλάδα μας -κάποια στιγμή θα έρθει, εύχομαι να ζούμε να το δούμε.

      Διαγραφή
    2. Μην τά γράφεις έτσι γιατί πονάει η αλήθεια

      Ι δανικά όλα

      Διαγραφή